Virtual Pivot Point

Santa Cruz закупи тази година патента и търговската марка за системата на задно окачване, наречена Virtual Pivot Point (VPP) от компанията Outland Sports и след това сключи споразумение с Intense за съвместно разработване на проекта и доусъвършенстване на този дизайн. Така двете компании през пролетта представиха по един прототип за спускане, използващ VРР. Двата модела са съвсем различни, макар че концепцията е обща, и ще се конкурират на пазара.

 

Предимството на този дизайн е в това, че се елиминира нежеланото сгъване и разгъване на задницата (клатене) при въртене на педалите, като се запазва отзивчивостта на окачването. По този начин усилията на колоездача не се губят напразно в окачването и ускоряването е бързо и без „пружиниране“. Как се постига всичко това?

VРР използва специфичната линия на движение на задната ос при сгъване на окачването, която е S-образна. По този начин опънът на веригата пречи на окачването да се сгъне. Този ефект се постига в точно определена част от хода на окачването (който е доста голям) и точно там колкото по-силно върти колоездачът, толкова по-голяма противоположна сила се създава в областта на окачването, за да се избегне клатенето.

Дизайнът използва триъгълна задница, която е закачена за рамката и амортисьора чрез две ставни връзки (навсякъде с капсуловани лагери), които осигуряват специфичната линия на задната ос. Твърди се, че коравината на задницата също е отлична.

Първоначално системата е била предназначена за крос-кънтри. Сега обаче инженерите са сметнали, че е необходимо окачването да е с повече ход. Затова двете компании правят първите си опити с DH байкове. В бъдеще ще се появят и ХС модели. В момента инженерите на двете фирми усилено работят по усъвършенставнето на дизайна и намирането на най-добрите позиции, на които да бъдат поставени връзките в окачването, за да бъде то най-ефективно. Същевременно състезателите тестват прототипите при максимално натоварване. Все още не се знае кога ще се появят на пазара първите серийни модели, но когато това стане, ще научите своевременно.

 

 

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>