Virtual Pivot Point

Santa Cruz закупи тази година патента и търговската марка за системата на задно окачване, наречена Virtual Pivot Point (VPP) от компанията Outland Sports и след това сключи споразумение с Intense за съвместно разработване на проекта и доусъвършенстване на този дизайн. Така двете компании през пролетта представиха по един прототип за спускане, използващ VРР. Двата модела са съвсем различни, макар че концепцията е обща, и ще се конкурират на пазара.

 

Предимството на този дизайн е в това, че се елиминира нежеланото сгъване и разгъване на задницата (клатене) при въртене на педалите, като се запазва отзивчивостта на окачването. По този начин усилията на колоездача не се губят напразно в окачването и ускоряването е бързо и без „пружиниране“. Как се постига всичко това?

VРР използва специфичната линия на движение на задната ос при сгъване на окачването, която е S-образна. По този начин опънът на веригата пречи на окачването да се сгъне. Този ефект се постига в точно определена част от хода на окачването (който е доста голям) и точно там колкото по-силно върти колоездачът, толкова по-голяма противоположна сила се създава в областта на окачването, за да се избегне клатенето.

Дизайнът използва триъгълна задница, която е закачена за рамката и амортисьора чрез две ставни връзки (навсякъде с капсуловани лагери), които осигуряват специфичната линия на задната ос. Твърди се, че коравината на задницата също е отлична.

Първоначално системата е била предназначена за крос-кънтри. Сега обаче инженерите са сметнали, че е необходимо окачването да е с повече ход. Затова двете компании правят първите си опити с DH байкове. В бъдеще ще се появят и ХС модели. В момента инженерите на двете фирми усилено работят по усъвършенставнето на дизайна и намирането на най-добрите позиции, на които да бъдат поставени връзките в окачването, за да бъде то най-ефективно. Същевременно състезателите тестват прототипите при максимално натоварване. Все още не се знае кога ще се появят на пазара първите серийни модели, но когато това стане, ще научите своевременно.

 

 

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>