Златица – хижа „Свищи плаз“

Този маршрут, заедно с придружаващия го видеоклип, ми бе изпратен от Николай Иванов – основното действащо лице във Велопарк Златица. Освен че поддържа неуморно трасетата за ендуро и спускане обаче, Ники обича да кара много, всичко и навсякъде. В този смисъл не са му чужди нито ХС преходите, нито търсенето на нови пътеки и маршрути. Чудесно е, че намира време и начин да ги споделя и с повече хора.

Както се досещате, основен акцент в настоящия маршрут е туристическата пътека с жълта маркировка, която започва от хижа „Свищи плаз“ и стига до Златица. Най-добра представа за нея може да добиете от видеото, но от коментарите на Ники се разбира, че като цяло тя не е от най-трудните и стръмните, макар че не липсват технични участъци, които са изискват увереност и добри умения. Пътеката определено изглежда бърза, забавна и разнообразна – идеална за АМ/ендуро велосипеди, макар че сигурно и много от любителите на ХС карането не биха я пропуснали.

Що се отнася до изкачването, то е дълго и в някакъв смисъл еднообразно, което всъщност е по-скоро плюс. Кара се по добре поддържан черен път с постоянен наклон, а колкото по-високо се качвате, толкова по-красив става пейзажът. Денивелацията е солидна – не че ще уплаши някой редовен карач, но не е и за пренебрегване.

Крайно време е да прегледате видеото:

Реклама

Ето ги и обобщените данни за маршрута:

Начална точка: центъра на гр. Златица, пред кметството
Дължина: 17.2 км
Изкачване: 800 м
Ниво на техническа трудност: средно
Физическо натоварване: средно (КФН=6)
Продължителност: 2-4 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 1-1.5 л
Храна: за половин ден
Терен: малко асфалт (в града), черен път нагоре и пътека надолу.

GPS следа можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Файлове

Изтегли (gpx)