Ботевград | Ендуро обиколка над Зелин

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Ако сте решили да покарате над вилна зона Зелин край Ботевград и търсите нещо допълнително или по-различно от трасето за спускане там, настоящият веломаршрут предлага две кратки, но много приятни пътеки по същия склон и достъпни по същия асфалтов път. На мен лично те ми харесаха дори повече от DH трасето, защото са идеални за каране с АМ/ендуро велосипед.  Дори и с ХС твърдак ще са забавни, стига колоездачът да има поне средни умения за спускане, защото макар по пътеките да няма някакви твърде големи и груби препятствия, наклонът си е приличен, а сцеплението на места не е от най-често срещаните явления.

По отношение на навигацията маршрутът е съвсем простичък – единствената трудност може да е намирането на самото начало на пътеките в растителността покрай пътя, като това важи по-скоро за втората (долната) пътека.  Казано най-просто, първо се изкачваме около 4 км по асфалтовия път в посока хотел „Стубела“ и хижа „Рудината“. Изкачването си го бива – макар и по асфалт, средният наклон гони 8%, но пътят е хубав и на доста места сенчест. След това се спускаме по първата (горната) пътека и излизаме отново на шосето, качваме се повторно по него малко по-нагоре и хващаме втората (долната) пътека, по която излизаме в горния край на вилна зона Зелин, отново на шосето.

Пътеките явно се ползват, включително и от местни мотористи, защото са сравнително ясни. От друга страна, през голяма част от годината са покрити с шума, а „входовете“ към тях може да са обрасли през пролетта и лятото, но с внимателно гледане ще ги намерите. Както казах, пътеките са предимно прави и скоростни, сравнително стръмни, но не прекалено. Ако карате бързо по тях, адреналинът ще е с високи нива, но може да се кара и по-бавничко, ако предпочитате да запазите повече контрол.

Маршрутът е подходящ за каране от пролетта до есента и доколкото мога да преценя, няма да се повлияят твърде негативно от дъжд и влага, макар че е добре да поизчакате все пак 1-2 дни, ако е имало много валежи. Разбира се, маршрутът е твърде кратък, за да пътува човек специално за него, така че е подходящ или в комбинация с каране по трасето за спускане, което е в непосредствена близост, или за хора, които са попаднали в Ботевград по друг повод и търсят възможност за едно бързо и забавно каране. Достъпът по асфалт позволява извозване и с МПС-та, особено ако сте решили да направите и 1-2 спускания по DH трасето.

Началната точка е при един от основните разклони във вилна зона Зелин, съвсем близо до подлеза под магистралата и до обръщалото за автобусите. На 20-30 м оттам е и финалът на DH трасето. Около този разклон може да се намери място за няколко автомобила, а друг вариант за паркиране е малко по-надолу (т.P1), от другата страна на подлеза, където има заведение за хранене, автобусна спирка и чешма с няколко паркоместа.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: Разклон над обръщалото за автобусите във вилна зона Зелин; локация: https://goo.gl/maps/AG9oySRwK7wdvCVr8
Дължина: 7.8 км
Изкачване: 405 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, T3)
Физическо натоварване: средно (КФН=6)
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 1 л
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 6.6 км
– пътеки – 1.2 км
GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

От началната точка (01) поемаме нагоре по основния асфалтов път в планината, който води към хотел „Стубела“ и хижа „Рудината“. В рамките на вилната зона пропускаме две отбивки вдясно (т.02 и т.03), а в т.04 и т.05 (около 3.3 км от началото) пропукаме и два асфалтови пътя наляво (вторият от тях води към старта на DH трасето).

Началото на първата (горната) пътека

След 4.2 км изкачване по асфалта в т.06 търсим тясна пътека вдясно със стръмно начало надолу. След първите метри наклонът става по-лек, но все пак пътеката си е скоростна и на места стръмна, а в една част е като улей, покрит с шума, в който карането е особено вълнуващо. Преди да завърши на асфалтовия път, пътеката на едно място прави малко рязък и неочакван завой вляво.

Началото на втората (долната) пътека

В т.07 (4.9 км) отново стъпваме на асфалта и поемаме повторно нагоре по него, за да достигнем един широк десен завой (т.08), където наляво тръгва втората пътека. Началото ѝ е трудно за намиране, но може да ползвате за ориентир едно дръвче в началото на завоя отляво на пътя, точно при банкета – при това дръвче започва пътеката. След няколко хлъзгави завоя със страничен наклон тя изправя траекторията си и се спуска надлъжно по дерето на един поток, като през повечето време е сравнително гладка (но с нестабилни камъни по повърхността!) и скоростна, но внимавайте, защото в края става малко по-технична, с корени и камъни, които е трудно да се избегнат. И тази пътека завършва на асфалта, в т.09, откъдето надясно и надолу се прибираме към началната точка.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.