Ботевград | Трасето за спускане над Зелин

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Велотрасето за спускане над вилна зона Зелин край Ботевград не е ново, но аз лично досега не бях карал по него, нито пък имаше GPS следа в МТБ-БГ. И тъй като това лято Ботевград бе една от дестинациите, където проучвах и описвах маршрути, нямаше как да не отразя и тази местна МТБ забележителност.

Не че му липсва популярност на това трасе… Лесният достъп по асфалтов път до началото му и близостта до София, както и фактът, че местният клуб Bike Monopoly го поддържа редовно и в добро състояние, допринасят за това сравнително редовно да има организирани карания по него с извозване нагоре. Така че за спускачите настоящото описание едва ли ще има някаква стойност.

Ботевградското DH трасе е известно с това, че е сравнително скоростно и включва някои доста големи скокове. Без да претендирам за голяма вещина по отношение на скоковете (защото съм от по-страхливите, когато става дума за дълго отлепяне от майката земя), смея да твърдя, че тези над Зелин са доста адекватно и кадърно направени. Това не ги прави по-малко страшни за такива като мен, но все пак би трябвало да има значение за тези, които са преодолели шубето от летенето.

А това, което може би малко хора знаят за трасето край Ботевград е, че то всъщност без проблеми може да се кара и с АМ/ендуро велосипед. Всички големи скокове могат лесно да се заобиколят, а останалата част от пътеката на места е стръмна и трудна (както е нормално да се очаква от DH трасе), но все пак не е прекалено груба и безмилостна към велосипеда. Освен големите, има и много по-малки скокове, които са приятни и дори позволяват човек да посвикне с краткотраен престой във въздуха.


В МТБ Справочника добавих както GPS следа за самото трасе, така и още една отсечка с изкачването по асфалта към него:

Ботевград – трасе за спускане – GPS следа
Ботевград – изкачване към трасето за спускане

Трасето за спускане е с дължина 1.8 км и отрицателна денивелация 300 м. Изкачването до него е с дължина 3.8 км.

В края на статията можете да намерите и GPS файл, съдържащ накуп двете следи – изкачването + спускането.

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Реклама

Ако искате да сте подготвени какво да очаквате по трасето, ето едно кратко описание, актуално към септември 2021 г. Веднага след старта са наредени три скока тип пад с дървени рампи, разположени на различно разстояние и височина от попивките. Най-малкият скок (левият, гледано отгоре) е с височина около 120 см и разстояние до попивката около 1.5-2 метра. Следващият (средният) вдига летвата на около 2 м височина и 2-3 м дължина, а десният е вече доста сериозен – поне 3 м височина и няколко метра дължина. От попивките ви поема висок вираж и след скоростна отсечка през гората стигате до следващия голям скок, изграден при пресичането на един черен път. След него има лека и игрива горска секция с малки виражи и 2-3 лесни скока (тип бабуни), за да стигнем следващия голям скок – „roadgap“ над един черен път. След него влизаме и към най-стръмната част от трасето – прав участък надолу по склона, който има за цел да засили най-смелите към един от най-дългите скокове. Характерното за него е, че може да бъде скочен съвсем малко, ако влезете с ниска скорост, но ако искате да стигнете до същинската попивка, трябва да прелетите около 8-10 метра! След него се пресича едно дере и следва равен участък, който отвежда до още един скок. След него трябва да преминете през няколко секции с голям страничен наклон – за мен лично това е най-трудната част от пътеката, ако не броим скоковете. После трасето става по-равно и лесно, доста скоростно и с множество ниски скокчета. Така се стига и до финалния скок, който е над една от улиците във вилната зона и също е с прилична височина и дължина. Ако не го скачате, е задължително да намалите почти до нула, преди да пресечете пътя, защото няма никаква видимост при излизането на него.

Що се отнася до изкачването, то е с дължина 3.8 км. Наклонът на шосето е умерен, на някои места и по-стръмен. В GPS следата началната точка за изкачването е поставена при отклонението на улицата, при която завършва трасето (буквално на 20-30 м от кръстовището). Около тази начална точка има място за паркиране на няколко автомобила. Друг вариант е да оставите колата малко по-надолу, в точка P1, точно до подлеза на магистралата, където има чешма, заведение за хранене и малък паркинг за 2-3 коли. Поемайки от т.01 нагоре по основния път, следвате само него, пропускайки две отбивки вдясно (т.02 и т.03) в рамките на вилната зона. Следващият асфалтов път се отклонява вляво (т.04) на 3.3 км след началната точка, а веднага след това има още едно тясно асфалтово пътче вляво (т.05) – именно по него се стига до началото на трасето (т.06), което започва в двора на бивша почивна станция (или някаква подобна сграда).


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Файлове

Изтегли (gpx)