Велинград – Света Петка – Юндола – Локвата – Велинград

Пътеката от м. Локвата е може би най-популярната за каране над Велинград и със сигурност е една от най-добрите в България. До началото ѝ може да се стигне по много начини, т.е. по различни маршрути (и по-дълги, и по-къси), като някои от тях са налични (публикувани) в МТБ-БГ и МТБ Справочника. Сега ви предлагам един нов за мен вариант, описан от Борис Първанов, който изглежда много добър и разнообразен, подходящ за любители и на малко по-стръмни и технични изкачвания. Основното достойнство на маршрута е, че през повечето време се движи в гора, включително и по пътеки нагоре на някои места. Със сигурност има и по-лесни изкачвания към Юндола, но това изглежда доста интересно. Що се отнася до спускането от Локвата, вече казах, че то си струва всяка капка пот, пролята за достигане до пътеката.

Преди да стигнете до описанието, можете да изгледате видеото на Боби от пътеката, което дава чудесна представа за маршрута и неговия разнообразен характер:

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: центъра на гр. Велинград
Дължина: 33. 5 км
Изкачване: 1180 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Физическо натоварване: средно (КФН=7)
Продължителност: 3-7 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 1-2 л
Храна: за цял ден
Терен:
– асфалт – 3.5 км
– черни пътища – 21 км
– пътеки – 9 км

GPS следа можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Описание

Тръгва се от центъра на гр. Велинград в посока местност „Гергевана“, където има голяма беседка с чешма. По нагоре по маршрута се преминава покрай параклис „Св. Никола“, където също има чешма. След 8-мия километър от лявата страна на пътя се преминава до големи камъни(скали), от които се открива прекрасна гледка към вр. Острец на Родопа планина. При достигане на село Света Петка може заредите провизии и  да изпиете по едно турско кафе в центъра. Продължавате към с. Юндола, като в рамките на един километър излизате на основния асфалтов път, където следва да се внимава заради по-засиления трафик. Преди с. Юндола поемате надясно към заслон „Локвата“, като по средата на катеренето е налична чешма. Трака предлага малко допълнително изкачване над заслона, където на втората серпентина се открива хубава гледка и при ясно време може да се видят и високите върхове на Пирин. Спускането е по много хубава пътека –  маркиран маршрут с табелки  „201“. Пътеката ви отвежда при  къмпинг „Велинград“.


Текст, снимки и видео: Борис Първанов
Можете да почерпите автора бира или кафе и чрез някой от тези два линка:
https://www.patreon.com/BorisParvanov
https://www.buymeacoffee.com/BorisParvanov

Файлове

Изтегли (gpx)