Велико Търново – Арбанаси

Макар и извън сезона, Борис Първанов представя още един кратък, но интересен и панорамен маршрут в околностите на Велико Търново, по-специално с изкачване до с. Арбанаси (предимно по асфалтови пътища и алеи) и спускане от телевизионната кула, което в по-голямата си част е съвсем лесно и скоростно, следвайки черни пътища, но към края се превръща в по-стръмна и доста изровена и камениста пътека, която излиза на асфалтовия път към м. Ксилифор.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: Велико Търново, пешеходен мост над р. Янтра по обиколния път в подножието на крепостта Царевец (северната ѝ част); https://goo.gl/maps/SmMDdQvc1GBo99Sm8
Дължина: 9.5 км
Изкачване: 320 м
Ниво на техническа трудност: средно (като цяло теренът е лек, но в края на спускането има по-стръмна и изровена отсечка)
Физическо натоварване: средно
Продължителност:  1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0,5-1.0 л
Храна: нещо дребно
Терен:
– асфалт – 5.0 км
– черни пътища – 4.0 км
– пътеки – 0.5  км

GPS следа можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание

Маршрутът започва от обиколния път в подножието на крепостта Царевец, Велико Търново. Преминава се през красивия Владишки мост над р. Янтра и се катери по асфалтовия път към с. Арбанаси. Преминавате покрай манастир „Св. Никола“ и навлизате в селото. След него излизате на обособена алея която води към близката телевизионна кула. От нея следвате хубав черен път в посока Велико Търново. В края на спускането влизате в пътека, която е силно чакълеста и с по-голям наклон, така че следва да сте внимателни.Ако харесвате материалите, които Борис Първанов публикува, можете да го подкрепите чрез някоя от следните платформи:
https://www.patreon.com/BorisParvanov
https://www.buymeacoffee.com/BorisParvanov
Revolut: @borisparvanov
IBAN: BG09STSA93000010553431
paypal: [email protected]

Файлове

Изтегли (gpx)