Варна | Трасетата за спускане от ТВ кулата

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

След пет дни каране в морската столица през пролетта на 2021 г., в рубриката „Маршрути“ и в МТБ Справочника публикувах над 15 маршрута в околностите на Варна. Сред тях има и по-лесни, и по-трудни, но като цяло са предназначени за карания с ХС/АМ велосипеди.

Това обаче не означава, че край града няма и нещичко за любителите на по-екстремното каране – има, и то на високо ниво! В следващите редове ще ви представя накратко три къси трасета за спускане от ТВ кулата, които най-сетне намерих време да публикувам като GPS следи в Справочника.

Водещо място сред тях заема основното трасе за спускане, изградено преди няколко години от няколко младежи (тогава), които се представяха доста добре и в състезанията по спускане, т.е. бяха добили известност пред публиката. Може би затова и пътеката, която направиха, също се радваше на популярност, макар повечето хора да я бяхме виждали само на снимки и видеоклипове. Във всеки случай всеки, който се интересуваше от спускане по онова време, знаеше, че от ТВ кулата има трасе.

Пътеката съществува и сега, даже бих казал, че е в съвсем прилично състояние. Новите младежи я карат редовно, явно се намира и кой да я поддържа от време на време.

Трасето е съвсем кратко, но затова пък е наситено с елементи, които изискват доста смелост и умения – 2-3 големи скока, няколко стръмни участъка и няколко хубави виража. Ако заобикаляте скоковете, пътеката е с трудност Т4, но за да минете всички елементи, трябва да сте безстрашни и добри в спускането и „летенето“, т.е. с тях трудността категорично отива на Т5.

Началото е от едно гористо възвишение, до което се стига по черен път покрай парцела на телевизионната кула. Краят е при първите къщи по склона.

GPS следа и още снимки може да намерите тук: https://info.mtb-bg.com/segment/varna-dh-track/

Реклама

В съседство с него се намира една стръмна и леко скрита пътека, наречена „Летище“. Не помня дали имаше обяснение за името ѝ, или просто усещането при каране по нея е, че човек може да литне право към морето, ако не прецени добре скоростта си. Наклонът на много места е сериозен, а дърветата дебнат в близост.

Тръгва се от същото хълмче, където е и стартът на DH трасето. Тук обаче караме в друга посока по тясна подсичаща пътечка по ръба на платото до същинския старт на трасето, където пътеката тръгва стръмно надолу по склона. Пресичаме един черен път/алея и продължаваме все така стремглаво, а в края излизаме успоредно на DH трасето и завършваме близо до неговия финал при една улица в горния край на вилната зона.

GPS следа има тук: https://info.mtb-bg.com/segment/varna-airport-track/

Третата пътека за спускане по склона до ТВ кулата, която е и най-нова, се казва „Шано“. И по нея има стръмни участъци, но сякаш е с една идея по-лесна от другите. Всъщност тя в голяма степен прилича (и вероятно е била) естествена пътека, но са направени и подобрения тук-там под формата на виражи/подпиралки, скокчета или други елементи.

GPS следа вижте тук: https://info.mtb-bg.com/segment/varna-shano-track/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.