Ситония: Паралия Сикия  и Сикия

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Този веломаршрут представлява кратка и съвсем лека велоразходка от Паралия Сикия до градчето Сикия в южната част на полуостров Ситония. Подходящ е и за деца, и за начинаещи, и за някое бързо сутрешно или привечерно каране преди или след плажа. Теренът е съвсем лек, наклоните са минимални. Кара се и по асфалтови пътища, включително за кратко и по главното шосе на полуостров Ситония, но като цяло движението по тях е културно и карането не крие сериозен риск.

Допускам, че много от читателите на МТБ-БГ са ходили на море в тази част на Халкидическия полуостров и вероятно дори са минавали покрай Сикия. Градчето е много симпатично, с добре поддържани къщи и улици, приютено в полите на планинските склонове, оформящи силуета на полуострова. Паралия Сикия (в превод „плаж Сикия“) е курортната зона около прилежащия на градчето плаж, който е доста дълъг и просторен. В района около него има поне 6 къмпинга (повечето с доста добри отзиви), както и множество малки вили/студиа за настаняване на туристите.

В Паралия Сикия някога е имало голям къмпинг, който в момента е изоставен, но все още си личи къде е бил входът му. Там поставих и началната точка на маршрута, тъй като се намира горе-долу в средата на плажа и наоколо има достатъчно места за паркиране (включително и върху самия плаж). Други места, където обикновено хората оставят колите си, са в двата края на плажа – лесно ще се ориентирате по другите паркирани автомобили. Разбира се, ако сте отседнали някъде в района на Сикия, вариантите за паркиране изобщо няма да ви интересуват.

Освен основния маршрут, GPS файлът включва и примерна обиколка из уличките на самото градче Сикия, която е още около 1 км. Струва си да го разгледате, като може да си изберете и други направления, освен предложеното от мен.


Начална точка: Паралия Сикия, входа на изоставения къмпинг; https://goo.gl/maps/4yEt3tnJaYyibYjL8
Дължина: 9.2 км (+1.1 км обиколка в гр. Сикия)
Изкачване: 30 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=1)
Продължителност: до 1 час
Вода: 0.5 л
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 7.1 км
– черни пътища – 2.1 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

При входа на изоставения къмпинг в Паралия Сикия (т.01) на запад тръгва един равен черен път между китни дворчета със симпатични къщи. Поемаме по него и караме в посока гр. Сикия, като по някое време пътят преминава в асфалтов. В т.02 (1.5 км) достигаме главното шосе на Ситония и завиваме наляво, а след 200-300 м в т.03 поемаме надясно по пътя към гр. Сикия. В началото на населеното място (т.04) главната улица се разделя на две еднопосочни улици – караме по дясната, спазвайки знаците и правилата за движение. В т.05 (4.2 км) достигаме центъра на Сикия, където може да се разходите, използвайки допълнителната следа, или пък да обърнете посоката и да поемете обратно по другата еднопосочна улица (между двете улици остава хубава градинка, подходяща за кратка почивка). При достигането на т.04 (където еднопосочните улици преминават в обща двупосочна), трябва да завием вляво по друга улица през реката. През 2022 г. мостът за автомобили бе срутен от наводнение и се минаваше по новоизграден пешеходен мост, но по принцип трябва да има и автомобилен. Напускаме градчето по тих и спокоен междуселски асфалтов път, който ни извежда при главното шосе в т.07. Поемаме по големия автомобилен път наляво и караме по него до т.08 (7.4 км), където вдясно последователно се отбиват два черни пътя. На нас ни трябва вторият. Той се изкачва леко покрай дворовете на разни ферми и овощни градини, след това се спуска към едни закътани вили и в т.11 завиваме по черен път наляво, който ни извежда на крайбрежната улица и по нея надясно се връщаме до началната точка.  Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.