Докосване до Хималаите – предварителна информация

Тази зима екипът на сдружение Байкария се отправя на изток. Хималаите винаги са привличали погледа и са отправяли предизвикателство към хората, които имат отношение към планината – просто защото съществуват. Нашият план е да се придвижим с велосипеди по протежение на т.нар. Lower Great Himalaya Trail, посещавайки (пеш) базовите лагери на осемте осемхилядници, разположени на територията на Непал – Даулагири (8167 м), Анапурна (8091 м), Манаслу (8156 м), Чо Ою (8201 м), Еверест (8848 м), Лотце (8516 м), Макалу (8481 м) и Кангчендзьонга (8586 м).

Приключението ще започне през месец ноември и се очаква да продължи четири месеца. На специалната страница в сайта на Байкария ще откриете кратка информация относно всеки един от осемхилядниците на непалска територия, маршрутите за трекинг, които водят до базовите лагери на съответните върхове и кратко представяне на The Great Himalaya Trail (GHM). Това е и мястото, на което при възможност ще бъде публикувана информация относно прогреса на експедицията, както и някои фотографии, запечатали интересни моменти и картини от най-високата планина на Земята. Разбира се, МТБ-БГ също ще отразява експедицията, както е било и при други такива интересни начинания.

THE GREAT HIMALAYA TRAIL (GHT)

GHT представялва мрежа от съществуващи пътища и пътеки, които заедно образуват един от най-дългите и високи маршрути на Земята. Докосвайки се до най-високите върхове на планетата и посещавайки изолирани планински общности, GHT преминава през тучни долини, сухи високопланински плата и невероятни пейзажи. GHT има 10 части, включващи мрежа от „високи“и „ниски“ маршрути, всеки от които предлага докосване до изключителната природа на Хималаите и неповторимата култура на местното население.

GHT Lower Trail

Това е маршрутът, който ще се опитаме да следваме от запад на изток. Общата дължина на този маршрут е около 1500 км, като ние планираме да преминем малко повече от половината – в отсечката между Долпа (на запад) и Кангчендзьонга (на изток). Този маршрут, известен също като „културният“ GHT, преминава през предпланините на Хималаите при средна надморска височина от 2000 м. Ниският GHT преминава през тучни гори, пасища, терасирани оризища и плодородни земи. По протежението му могат да бъдат видeни различни общности, представящи автентичната култура на Непал.

Нашите партньори от магазин „Стената“ и „RAM Bikes“ ни помагат в осигуряването на необходимата планинска екипировка, велосипеди и резервни части.

Повече информация за върховете, чиито базови лагери ще се опитаме да достигнем, както и за експедицията като цяло, можете да намерите тук: http://bikearea.org/dokosvane-do-himalaite.html