Непознатата Витоша: потайности между Княжево и Владая (предпремиерно)

От утре (3 май) отново са разрешени (официално) разходките в Природен парк „Витоша“. И тъй като това изречение звучи като от брифинг на Националния оперативен щаб, продължавам в същия дух: гражданите се призовават да практикуват спортни и развлекателни занимания разумно, спазвайки дистанция и без да се събират на групи. Важни са тези неща, дума да няма, и точно затова в следващите редове ще споделя няколко пътеки и маршрути, които са с начална точка в рамките на София и ще ви позволят хубавичко да се изолирате, карайки колело по приятни, но слабо посещавани места.

За мен лично склоновете на Витоша между Княжево и Владая доскоро бяха напълно непознати. Мислех ги за някаква доста дива територия, в която освен една ски-шанца, обрасла не просто с храсталаци, а с цели дървета, едва ли има нещо друго забележително. Оказа се, че има и то много!

Да започнем със запълването на една огромна празнина, поне в моите карания. Не веднъж се е случвало да тръгна от Бояна или Княжево и да покарам през Тихия кът или Златните мостове към Мърчаево, Рударци, Кладница или Владая. В тези случаи проблемът винаги е бил връщането към София. Когато се окажа на мегдана във Владая, вече доволно поуморен, изкачването до Тихия кът определено не ме блазни. Досега за мен „алтернативата“ беше прибиране по натоварения двулентов път към Княжево – ползвал съм го няколко пъти и засега не мога да си представя ситуация, в която да го нарека дори поносим, камо ли приятен. През всички тези години съм се питал дали пък няма някоя пътека, която да дублира шосето и да предлага по-приятно завръщане в столицата. Ами има, оказа се! Ама като не съм знаел къде да я търся, чак сега я представям… Започва в края на Владая откъм София, качвате се по една-две улици и там, където почва гората, е началото ѝ. Върви съвсем успоредно на пътя, даже може да си го поглежда човек от време на време и да си казва „Ей, добре, че не съм там с колите!“. Пътеката следва трасето на някакъв кабел, така че има дори и ориентири – разни бетонни колчета и блокове/плоскости. Наклонът е предимно надолу, ако я карате в посока Княжево, но може да се ползва и в обратната – за изкачване към Владая (има малко зор тук-там, но не е много страшно). Като терен пътеката е доста лека – равна, с утъпкана почва, но в по-голямата си част е и доста тясна, а от едната страна има стръмен скат, така че хора, които не обичат подобни подсичания, може леко да се напрегнат. При все това смятам, че дори и начинаещите могат да преминат без проблем поне половината от нея и че ако се наложи да бутат на по-тесните участъци, това пак е по-добре, отколкото да се мешат с елементарните ускоряващи се частици долу на пътя.

GPS следа и описание на пътеката можете да намерите в МТБ Справочника.

ВАЖНО!!! За съжаление скоро след публикуването на статията поне половината от пътеката бе превърната в почти непроходим черен път заради дърводобив. 🙁

Другото откритие на сезона е още по-добро! Става дума за пътека, която започва в близост до Тихия кът, от алеята към Владая, и се спуска с мнооого лек и плавен наклон към вилна зона Килиите, където (ако не желаете да слизате при автомобилния трафик) можете да продължите по уличките през къщите и да излезете чак в Княжево на Панорамния път. Показа ми я един приятел и любовта беше от пръв поглед! Пътеката е много лесна, т.е. напълно достъпна и за начинаещи, но в същото време е приятна и за напреднали, тъй като на повечето места може да се поддържа добра скорост и има разни дребни неща за упражняване на уменията – ту някое деренце, ту някоя скаличка или просто някой приятен завой. Друг сериозен плюс на тази отсечка е, че може да се ползва и за изкачване, като бих казал, че е доста по-приятно, отколкото да цепите от Княжево право нагоре и после по пренаселените алеи. Излизайки близо до Тихия кът, имате най-различни варианти да продължите – нагоре, надолу, насам и натам. Видеоклип от пътеката можете да гледате тук: https://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/8336-trails-video-2020-tihia-kat-kiliite-trail.

GPS следа и описание на пътеката можете да намерите в МТБ Справочника.

Между тези две пътеки има още няколко, които ги свързват, но повечето от тях са занемарени и обрасли. Засега в Справочника съм добавил само най-ползваната такава, кръщавайки я „Килиите – свръзката“, но за съжаление в момента през нея има доста паднали дървета. Не са проблем при ходене пеша, но за каране биха довели до множество досадни спирания. Включил съм я в „каталога“ по две причини: първо, за да се знае моментното ѝ състояние, и второ, защото смятам при първа възможност да организирам някое бързо почистване на тия стволове, паднали преди поне няколко години, защото пътечката иначе е много приятна – тясна, с няколко хубави серпентини, но без да е особено трудна.

Реклама

Тези нови отсечки водят и до възможности за много нови маршрути. По-дългите оставям на вашето въображение, а в МТБ Справочника можете да намерите описания на три по-къси (около 10 км), които са подходящи за кратки полудневни карания (с по-бавно темпо и мотане) или за бързи тренировки преди или след работа.

„Килиите – Владая“ започва с изкачване по долната пътека до Владая, оттам по стръмните улици до алеята към Тихия кът и по нея до точката, в която започва горната пътека. Спускането е по нея до горния край на вилната зона и оттам по още малко пътека, черен път и малко асфалт обратно до началната точка. Ако тръгнете от Княжево (Панорамния път), минавайки през цялата вилна зона, и се върнете пак там, ще добавите още няколко километра към дължината. Описание и GPS следа можете да видите тук: https://info.mtb-bg.com/route/килиите-владая.

„Килиите – Владая 2“ в известен смисъл е обратен вариант на първия маршрут. Изкачването е първо по стръмните улици на вилната зона и после по пътеката в посока Тихия кът. Спускането е първо по алеята към Владая, след това по разни скрити пътечки и черни пътища покрай последните къщи, за да избегнем асфалта. Завършекът е по долната пътека обратно до Килиите. Описание и GPS следа можете да видите тук: https://info.mtb-bg.com/route/килиите-владая-2.

„Княжево – Килиите – Тихия кът – Княжево“ – както показва името, този маршрут започва от Панорамния път в Княжево. Минава се през вилната зона и се хваща горната пътека, за да се излезе до Тихия кът. Оттам се кара още малко нагоре до т.нар. Старчески поляни, за да се спуснете по една от популярните, но по-спокойни витошки пътеки, минаваща над Бялата вода и завършваща на шосето, откъдето с още спускане се връщате до началната точа. Този маршрут е малко по-техничен (средна трудност). Описание и GPS следа можете да видите тук: https://info.mtb-bg.com/route/княжево-килиите-тихия-кът-княжево.

Има и още един възможен маршрут, който ще опиша подробно при първа възможност, защото именно той ще е най-подходящ за начинаещи и затова го смятам за особено важен. При него може да се тръгне от Княжево или Бояна, да се изкачите през Бялата вода до Тихия кът (по алеите), после да тръгнете по алеята към Владая и да се спуснете по горната пътека към Килиите, прибирайки се обратно през вилната зона. Сигурен съм, че и напредналите биха го харесали, а и лесно биха се ориентирали с всичката налична информация, дори преди да съм му направил описание.

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.