По билото на Чепън планина с Борис Първанов

Състезанието „Байк и Рън за Чепън“, което тази година ще се проведе на 25 април, се превърна в едно от най-популярните събития със стотици участници, които атакуват каменистите склонове на тази гола и ветровита планина или бедстват по тях – понякога е трудно да се каже кое носи по-голямо удовлетворение в края на деня, нали така? Вероятно, спускайки се по пътеката от вр. Петровски кръст и достигайки черния път, мнозина са си задавали въпроса „Ами ако продължа напред по билото?“.

Аз и Уоутър си зададохме този въпрос много отдавна, още при първото проучвателно каране за маршрута на състезанието, когато целта ни беше да останем на билото по-дълго и да завъртим маршрута така, че да бъде основно в рамките на планината. Тогава обаче не намерихме особено „user friendly“ варианти – старият черен път по билото си беше за мазохисти, а освен това ни отведе предимно до бодливи храсталаци, особено когато потърсихме пътеки в северна посока. Не знам доколко са се променили нещата в наши дни, но това видео на Борис Първанов изглежда по-добре от моите спомени, определено! Вижте и описанието под него за подробности относно терена и маршрута.

Freeride по билото на Чепън. Изкачването е по добре известния баир от състезанието Bike4Chepan. Следва спускането до началото на черния път, като там вместо надолу по него, се бие вляво и почва да се кара (бута) по път към следващия връх. Тази година организаторите на състезанието са предвидили нов маршрут за бегачи – „Чепън Скай“, като ние дефакто го следвахме.

Чепън си е традиционно ветровит, наклоните са стабилни и бутането не е рядкост, но си струва! За любителите на по-тежки терени има доволно „бой“ и 360 градусови гледки!

Накрая камерата бъгна и не заснех спускането по ливадите към селата долу, което също беше много яко, защото вече ги нямаше камъните, които ни бяха по измъчили доста. Прибирането до Драгоман е по чисто нов асфалт.

GPS track: https://ridewithgps.com/trips/44727835

Реклама

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>