Стрелча – обиколка на североизток

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Още един кратък и бърз веломаршрут над гр. Стрелча, който е еднакво подходящ и за начинаещи, и за по-напреднали и опитни колоездачи.

Как е възможно това? Много лесно – кара се почти изцяло по черни пътища, но тези от тях, по които е спускането, са от онзи хубав вид, който предлага удобни бабунки за отскок или пък широки и утъпкани коловози в завоите, които човек може да използва като естествени виражи. С други думи, по-смелите могат да карат бързо и агресивно и да се забавляват подобаващо. А пък за по-неуверените пътищата са достатъчно гладки и широки, за да позволяват избор на лесни линии при по-ниска скорост на движение. И ако това не е достатъчно, в долната част на спускането покрай пътя има разни естествени пясъчно-скални образувания по склона, които позволяват човек да покара без пътека, импровизирайки с произволни линии, които успее да си съчини сам.

Изкачването също е леко, приятно и разнообразно. В горната му част има един по-стръмен участък, но тъкмо преди да ви хрумне да се уморите, пътят се изравнява и започва спускането. Малката дължина и ниската надморска височина на маршрута позволяват каране през всички сезони. Дори и през зимата по ниските склонове над Стрелча сняг се задържа рядко, а песъчливите почви не се превръщат в лепкава кал. През лятото пък ще намерите достатъчно сянка при изкачването, макар че във всички случаи е добре да изберете за каране часовете преди обяд или привечер. Началото е в центъра на града, от сградата на общината.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: площада пред Община Стрелча; https://goo.gl/maps/NokLXR7pZVemySDr7
Дължина: 8.9 км
Изкачване: 235 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3.5)
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 0.5 л
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 2.5 км
– черни пътища – 6.3 км
– пътеки – 0.1 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

Заставайки с лице към общината в т.01, се спускаме надясно покрай стълбите и продължаваме по улицата покрай парка (ул. „Богдан Овесян“) в източна посока. При следващите кръстовища (т.02  и т.03) караме само направо покрай балнеохотел „Роза“, който е от лявата ни страна. В края улицата става стръмна и след това завива надясно, а в т.04 (0.85 км) се включваме в друга улица наляво и нагоре. Изоставяме Стрелча зад нас и в т.05 асфалтът преминава в широк черен път с настилка от трошен камък. В т.06 (1.9 км) пътят прави широк завой надясно. Отляво идва друг път, а в края на завоя пак наляво се отбива слабо забележим черен път, по който продължаваме изкачването. Той минава с лек наклон през приятни горички. В т.07 пропускаме черен път вляво, а в т.08 друг път вдясно. В т.09 (3.1 км) се включваме отново в главния черен път и продължаваме по него наляво с леко спускане. Това е местността Белотруп.

След малко достигаме кръстопът (т.10, 3.8 км), където продължаваме направо и нагоре между обработваеми площи. Тук наклонът е по-голям, но е за кратко. На 1-2 места пътят се раздвоява, следвайте по-ясните ръкави.

В т.11 (4.7 км) основният път продължава стръмно нагоре, а вляво се отделя по-равен второстепенен черен път – поемаме по него и след малко (т.12) се включваме наляво в друг широк черен път, който пък в т.13 се разделя на две – спускаме се стръмно по прекия ляв път и в т.14 (5.0 км) завиваме наляво по хубав черен път с лек наклон, който подсича склона. Продължаваме спускането по него, като в т.15 (5.5 км) дори има една пряка пътечка наляво в гората – за съжаление е дълга по-малко от 100 метра.

След излизането от гората, в т.16 (6.3 км) пропускаме черните пътища надясно и продължаваме направо и надолу по открития склон към гр. Стрелча. В т.17 вляво от пътя има песъчливи скали, по които може да потърсите по-интересни линии, ако пътят ви се струва лесен и скучен. В т.18 (7.2 км) пътят се разделя, като ние оставаме по левия ръкав, а след още стотина метра в т.19 изоставяме основния черен път и завиваме наляво по друг път покрай една борова горичка към близкия дол. В т.20 оставаме отдясно на дерето и се спускаме направо, навлизайки в селото (т.21). В т.22 (8.0 км) завиваме по улицата наляво и караме само по нея направо, докато стигнем парка (т.23), където надясно се връщаме до площада пред общината.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.