Стрелча – обиколка на изток покрай вр. Чобанка

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Този веломаршрут на изток от Стрелча е една от най-подходящите обиколки за полудневно каране с ниска техническа трудност. Разположен в по-ниските части над Средна гора, той е добре изложен на слънчевите лъчи и на мекия климат, а пътищата, по които се кара, са със стабилна песъчлива или чакълеста настилка и не се влошават след дъжд или сняг, което го прави подходящ за каране почти целогодишно. Това е едно от основните му достойнства, както и фактът, че минава покрай яз. Калаващица, който е доста приятно място.

Маршрутът може да се разглежда като по-дълъг вариант на един друг – „Стрелча – м. Белотруп – яз. Калаващица“. Но колкото и общи черти да имат (на практика в по-голямата част от дължината си съвпадат), двете карания все пак се различават достатъчно. По-краткият маршрут е ориентиран изцяло към хора, търсещи максимално лесни терени, докато този, макар също да не е труден, предлага повече адреналин за тези, които смеят да отпуснат спирачките, като в същото време наклонът при спусканията позволява и по-бавно и безопасно каране. Единственият по-стръмен участък е точно преди язовира, но той е само около 500 м и не е много изровен, макар че за начинаещи може да изглежда малко по-страшен. Изкачването по настоящия маршрут също е повече, разпределено на няколко порции, но точно толкова, че да засили апетита ви за обяд или вечеря, в зависимост от това кои часове на деня сте избрали за каране. През лятото подходящи са сутрешните часове, после става доста горещо. През пролетта, есента и зимата най-хубаво е следобед.

Началната точка е в центъра на града, пред сградата на общината.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: площада пред Община Стрелча; https://goo.gl/maps/NokLXR7pZVemySDr7
Дължина: 22.0 км
Изкачване: 570 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно (КФН=5)
Продължителност: 2-4 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 1 л, в средата на маршрута има една чешма
Храна: по ваша преценка, хубаво е да имате нещо дребно за хапване
Терен:
– асфалт – 2.3 км
– черни пътища – 19.7 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

Заставайки с лице към общината в т.01, се спускаме надясно покрай стълбите и продължаваме по улицата покрай парка (ул. „Богдан Овесян“) в източна посока. При следващите кръстовища (т.02  и т.03) караме само направо покрай балнеохотел „Роза“, който е от лявата ни страна. В края улицата става стръмна и след това завива надясно, а в т.04 (0.85 км) се включваме в друга улица наляво и нагоре. Изоставяме Стрелча зад нас и в т.05 асфалтът преминава в широк черен път с настилка от трошен камък. В т.06 (1.9 км) пътят прави широк завой надясно. Отляво идва друг път, а в края на завоя пак наляво се отбива слабо забележим черен път, по който продължаваме изкачването. Той минава с лек наклон през приятни горички. В т.07 пропускаме черен път вляво, а в т.08 друг път вдясно. В т.09 (3.1 км) се включваме отново в главния черен път и продължаваме по него наляво. Това е местността Белотруп.

След малко достигаме кръстопът (т.10, 3.8 км), където продължаваме надясно, следвайки широк и хубав черен път, който започва да подсича склона, редувайки кратки изкачвания и спускания. На доста места от него се отклоняват второстепенни пътища вляво и вдясно или пък основният път се разделя на ръкави, които се събират отново. Ето списък на по-важните разклони:
– т.11 (4.7 км) – пропускаме черен път вдясно;
– т.12 – пътят се разделя на три, следваме средния;
– т.13 – пътят отново се раздвоява, следваме левия;
– т.14 (5.7 км) – пропускаме черен път вляво;
– т.15 – пътят се раздвоява и отново се събира в т.16;
– т.17 – пропускаме черен път вдясно;
т.18 (6.8 км) – пропускаме черен път вдясно;
– т.19 – пътят отново се раздвоява, стойте на левия;
– т.20 – пропускаме занемарен черен път вляво;
– т.21 – кът за почивка – вляво има чешма, вдясно има беседки и маси; след него пресичаме дерето надясно и започва изкачване;
– т.22 – завиваме наляво по основния път;
– т.23 – следваме основния път направо;
– т.24 – следваме основния път леко надясно.

В т.25 (10.5 км) излизаме на друг хубав, широк черен път, който идва откъм вр. Вълк. Продължаваме по него надясно, като през повечето време се спускаме. В т.26 (11.2 км) вляво има заслон и отбивка, която води към с. Кръстевич – ние караме по десния път (основния). В т.27 пропускаме второстепенна отбивка вдясно.

В т.28 (14.1 км) има важен разклон, където трябва да поемем надясно по равен път с чакълеста настилка. След малко той започва да се спуска към яз. Калаващица – през повечето време наклонът е лек, но в края става по-стръмен и леко изровен на места. В т.29 (16.7 км) достигаме язовира и го заобикаляме по хубав черен път от лявата (източната страна).

В т.30 (17.5 км) достигаме стената на язовира и преминаваме по нея надясно, продължавайки в т.31 по основния черен път право нагоре по склона. Стръмният участък е до т.32, после влизаме в гората и наклонът намалява. Пътят на много места се раздвоява и разтроява – следваме по-ясните ръкави, като на повечето места (и особено в т.33) държим дясно. Минаваме покрай хубав кът за отдих и след него в т.34 (19.2 км) следваме основния път направо, пропускайки други пътища вляво и вдясно. След още 400 м (т.35) пак сме по десния път и след малко (т.36, 19.8 км) се включваме в широкия макадамов път малко над „Базов лагер Стрелча“.

Спускаме се покрай него до т.06, където този път  продължаваме по десния път надолу, право през една стръмна поляна и в т.39 (21.2 км) навлизаме наляво в града и покрай хотел „Роза“  (надясно в т.03 и направо  т.02) се прибираме към центъра.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.