Стрелча – м. Белотруп – яз. Калаващица

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Това е още един лек и приятен веломаршрут в околностите на град Стрелча. Подходящ е за начинаещи и новаци, а също и за деца, които имат сили да изкачат 200-300 м височина.

Карането е кратко, но покрай язовира и при изкачването след него има изградени приятни места за почивка, където човек може да убие малко допълнително време.

Като структура веломаршрутът се състои от две изкачвания и две спускания, както и един подсичащ черен път. Наклонът като цяло е лек и нагоре, и надолу, така че карането е много лежерно, а дъбовите горички, през които се преминава, са много красиви, особено през есента, която е и един от идеалните сезони за каране по тези места. Другият е пролетта, а конкретно този маршрут можете да го завъртите дори и през лятото, без да рискувате да получите слънчев удар, стига да изберете сутрешните или късни следобедни часове. Началото е в центъра на гр. Стрелча, пред общината.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: площада пред Община Стрелча; https://goo.gl/maps/NokLXR7pZVemySDr7
Дължина: 14.5 км
Изкачване: 370 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=4)
Продължителност: 2-3 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 0.5-1 л, по маршрута няма чешми
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 2.2 км
– черни пътища – 12.3 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

Заставайки с лице към общината в т.01, се спускаме надясно покрай стълбите и продължаваме по улицата покрай парка (ул. „Богдан Овесян“) в източна посока. При следващите кръстовища (т.02  и т.03) караме само направо покрай балнеохотел „Роза“, който е от лявата ни страна. В края улицата става стръмна и след това завива надясно, а в т.04 (0.85 км) се включваме в друга улица наляво и нагоре. Изоставяме Стрелча зад нас и в т.05 асфалтът преминава в широк черен път с настилка от трошен камък. В т.06 (1.9 км) пътят прави широк завой надясно. Отляво идва друг път, а в края на завоя пак наляво се отбива слабо забележим черен път, по който продължаваме изкачването. Той минава с лек наклон през приятни горички. В т.07 пропускаме черен път вляво, а в т.08 друг път вдясно. В т.09 (3.1 км) се включваме отново в главния черен път и продължаваме по него наляво. Това е местността Белотруп.

След малко достигаме кръстопът (т.10, 3.8 км), където продължаваме надясно, следвайки широк и хубав черен път, който започва да подсича склона, редувайки кратки изкачвания и спускания. На доста места от него се отклоняват второстепенни пътища вляво и вдясно или пък основният път се разделя на ръкави, които се събират отново. Ето списък на по-важните разклони:
– т.11 (4.7 км) – пропускаме черен път вдясно;
– т.12 – пътят се разделя на три, следваме средния;
– т.13 – пътят отново се раздвоява, следваме левия;
– т.14 (5.7 км) – пропускаме черен път вляво;
– т.15 – пътят се раздвоява и отново се събира в т.16;
– т.17 – пропускаме черен път вдясно.

В т.18 (6.8 км) трябва да завиете рязко вдясно по хубав черен път, който след малко започва да се спуска с лек наклон към яз. Калаващица. На доста места пътят се разделя на два или повече ръкава, които после се събират – избирайте този, който ви се струва най-добър за каране.

В т.19 (8.9 км) достигаме горния край на язовира, където реките Калаващица и Оцетковец се вливат в него. Тук има варианти за заобикаляне на язовира и от двете страни, но отляво (изток) е малко по-живописно, а и пътят е по-широк и ясен. В т.21 (10.0 км) достигаме стената на язовира и преминаваме по нея надясно, продължавайки в т.22 по основния черен път право нагоре по склона. Стръмният участък е до т.23, после влизаме в гората и наклонът намалява. Пътят на много места се раздвоява и разтроява – следваме по-ясните ръкави, като на повечето места (и особено в т.24) държим дясно. Минаваме покрай хубав кът за отдих и след него в т.25 (11.7 км) следваме основния път направо, пропускайки други пътища вляво и вдясно. След още 400 м (т.26) пак сме по десния път и след малко (т.27, 12.4 км) се включваме в широкия макадамов път малко над „Базов лагер Стрелча“. Спускаме се покрай него до т.06, където този път продължаваме по десния път надолу, право през една стръмна поляна и в т.30 (13.7 км) навлизаме наляво в града и покрай хотел „Роза“  (надясно в т.03 и направо  т.02) се прибираме към центъра.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.