Самуиловата крепост

Карането е с начало и край в с. Яворница и представлява отиване и връщане по един и същи черен път до Самуиловата крепост.

 
 
 
Картата е базирана върху
Карта на българските планини

от gpsenjoy.com

Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка:
с. Яворница, община Петрич.
Таблото с туристически маршрути в центъра на селото.
Дължина: 11,54 км
Денивелация (изкачване): 300 м
Продължителност: 1 – 2 ч (без времето за разглеждане на крепостта)
Вода: 1 л
Храна: Не е необходима.
Терен:
– асфалт – 1,5 км
– черни пътища – 10 кмТаблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа във формат gpx

Тази статия е подготвена със съдействието на ПП „Беласица“ и любезните домакини от семейните хотели в с. Самуилово (Валентин Атанасов, по прякор „Янкиш“ – тел. 0896688379) и с. Яворница (Комплекс „Нери“ – ЕТ „Орхан Изиров“, тел. 0886 435356 и 0878 239600). Подробна информация за тях ще намерите в карето „Места за астаняване“ по-долу.

Забележка: До Самуиловата крепост може да се стигне и от други села в Подгорието (например Самуилово или Ключ), като се следват черни пътища през полето и след това покрай р. Струмешница. Пътят от с. Яворница обаче е най-пряк и най-лесен за навигация. 

Карането е с начало и край в с. Яворница и представлява отиване и връщане по един и същи черен път до Самуиловата крепост. Повече за нея можете да прочетете ТУК. На снимките долу можете да видите основи, останали от средновековното укрепление на цар Самуил, над които е издигнат бетонен паметник (точно на мястото на наблюдателната кула).

Маршрутът е съвсем лек като терен и натоварване, което го прави подходящ за начинаещи или за почивка/разходка. Черният път на места е каменист, но не толкова, че да предизвика сериозни затруднения за някого. Наклонът му също е приятен и постонянен.

Поради това, че се кара в ниската част (полето), където става доста горещо, е препоръчително в топлите месеци да пробвате този маршрут в ранна утрин или късен следобед. Например може да се спуснете към 16 ч, да разгледате Самуиловата крепост, да починете на сянка в парка към нея и да се върнете обратно след 18 ч, когато слънцето вече не пече толкова силно. През пролетта и есента, когато не е много топло, може да карате по всяко време на деня.

Маршрутът може да се ползва и като връзка към планината Огражден и някои от маршрутите в нея.

Началната точка на маршрута е в центъра на с. Яворница, при таблото с туристически маршрути. Най-лесно ще го намерите с питане.

Места за настаняване

Комплекс „Нери“ в с. Яворница – ЕТ „Орхан Изиров“
Телефони: 0886 435356 и 0878 239600
Най-лесно ще намерите комплекса, ако помолите да ви упътят към него в селото (най-добре питайте за ЕТ „Орхан Изиров“ или просто за къщата на Изирови), но ако предпочитате по-трудния начин, погледнете приложената карта или навигирйте с GPS апарат до точка с координати: N41 21.804 E23 03.074. Като достигнете посоченото място, ще намерите:
Къща за гости с новообзаведени стаи, снабдени със санитарен възел на етажа. Понастоящем има 6 места, като собствениците могат да осигурят допълнителни легла в други къщи в селото. Към стаите на горния етаж има голяма веранда с обширни изгледи към планините Беласица и Огражден.
Закрита механа и лятна градина с беседка и шарена сянка под лозниците. Менюто включва вкусни традиционни и деликатесни ястия, често приготвени от продукти собствено производство.
Закрит нощен клуб / бар и открит летен бар.
За повече подробности погледнете ТУК.

Къща за гости в с. Самуилово
Телефон: 0896 688 379 – Валентин Атанасов – Янкиш

Къщата се намира в началото на селото (като идвате от Петрич), на главната улица, точно срещу училището и паметника на Андон Попов.
Разполага с 15 легла, като има стаи с 2, 3 и 4 легла със санитарен възел на етажа. Две от стаите са свързани с обща дневна, т.е. образуват апартамент, като към спалнята има и голяма слънчева тераса. На разположение на гостите е и спокоен слънчев двор  с дървена маса и две пейки под шарената сянка на стара лозница, както и кафене/ресторант с градина, където можете да опитате домашно приготвени гозби, много от които са от продукти собствено производство.
Собственикът на къщата при нужда може да осигури допълнителни места за настаняване в с. Самуилово за по-големи групи туристи.
За повече подробности погледнете ТУК.

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route066_pics{/gallery}

Коментари във форума