Жега до Гега

Както личи от заглавието, това е един слънчев, топъл маршрут в пограничната планина Огражден. Направо пари!

 
 
Картата е базирана върху
Карта на българските планини

от gpsenjoy.com

Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Струмешница, разклонът за с. Гега.
Дължина: 21 км
Денивелация (изкачване): 700 м
Продължителност: 3-4 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 2 л (в топлите месеци може и 3 л, за всеки случай).
Храна: По пътя няма къде да си купите храна, така че е необходимо да си носите достатъчно за полудневен преход.
Терен:
– асфалт – 15,5 км
– черни пътища/пътеки – 5,5 кмТаблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа във формат gpx

Тази статия е подготвена със съдействието на ПП „Беласица“ и любезните домакини от семейните хотели в с. Самуилово (Валентин Атанасов, по прякор „Янкиш“ – тел. 0896688379) и с. Яворница (Комплекс „Нери“ – ЕТ „Орхан Изиров“, тел. 0886 435356 и 0878 239600). Подробна информация за тях ще намерите в карето „Места за астаняване“ по-долу.

Забележка: До с. Струмешница се намира и Самуиловата крепост, която можете да разгледате като допълнение към маршрута. 

Шегата настрана, но името не е избрано случайно, нито пък само за благозвучие. Още в средата на месец май температурата по тези места по пладне достига над 30 градуса, така че не ми се мисли какво ли ще е в разгара на лятото. Склонът е южен, растителността не е от най-обилните, така че не разчитайте да карате под сянката на дърветата. Най-подходящият период за това каране вероятно е през март-април и октомври-ноември, през май и септември все още е възможно да оцелеете, но през летните месеци (юни-август), ако все пак решите да го пробвате, ви съветвам да тръгнете рано сутринта (към 7-8 ч), за да може още преди обяд да сте приключили. Иначе не виждам какво ще ви спаси от палещите лъчи на слънцето.

Маршрутът представлява разходка до село Гега, като се минава през още едно село – Боровичене. Изкачването е изцяло по асфалт, наклонът е променлив, но като цяло не е никак страшен. На връщане се кара първо по черни пътища (на едно място пътят е занемарен и прилича повече на пътека), а след това и по шосето. Имах доброто желание да опиша спускането изцяло „по черно“, но този опит приключи в едно дере, така че най-сигурно е да следвате маршрута. Ако решите да замените последното спускане по асфалт с търсене на черен път, бъдете готови за среща с някой пущинак. Не го препоръчвам на хора без опит в подобни ситуации, макар че „цивилизацията“ не е далеч и едва ли ще стане нещо фатално, ако „храсталясате“.

В този си вид маршрутът е сравнително лек като физическо натоварване и терен, като не липсват известни предизвикателства, но точно толкова, че да направят карането по-приятно и разнообразно. По принцип дори и по-неопитни колоездачи могат да го преминат без проблеми.

Началната точка е отбивката за с. Гега от пътя Петрич – ГКПП „Златарево“, намираща се в началото на с. Струмешница. Дотам е най-лесно (и логично) да стигнете с лек автомобил, но ако искате да увеличите пробега си, можете да се придвижите и на собствен ход – в зависимост от това къде сте отседнали, има различни варианти. Все пак аз не ви препоръчвам такъв подход, защото е твърде вероятно да се наложи да се връщате в най-топлата част от деня или да чакате някъде на сянка прохладата на късния следобед.

Места за настаняване

Комплекс „Нери“ в с. Яворница – ЕТ „Орхан Изиров“
Телефони: 0886 435356 и 0878 239600
Най-лесно ще намерите комплекса, ако помолите да ви упътят към него в селото (най-добре питайте за ЕТ „Орхан Изиров“ или просто за къщата на Изирови), но ако предпочитате по-трудния начин, погледнете приложената карта или навигирйте с GPS апарат до точка с координати: N41 21.804 E23 03.074. Като достигнете посоченото място, ще намерите:
Къща за гости с новообзаведени стаи, снабдени със санитарен възел на етажа. Понастоящем има 6 места, като собствениците могат да осигурят допълнителни легла в други къщи в селото. Към стаите на горния етаж има голяма веранда с обширни изгледи към планините Беласица и Огражден.
Закрита механа и лятна градина с беседка и шарена сянка под лозниците. Менюто включва вкусни традиционни и деликатесни ястия, често приготвени от продукти собствено производство.
Закрит нощен клуб / бар и открит летен бар.
За повече подробности погледнете ТУК.

Къща за гости в с. Самуилово
Телефон: 0896 688 379 – Валентин Атанасов – Янкиш

Къщата се намира в началото на селото (като идвате от Петрич), на главната улица, точно срещу училището и паметника на Андон Попов.
Разполага с 15 легла, като има стаи с 2, 3 и 4 легла със санитарен възел на етажа. Две от стаите са свързани с обща дневна, т.е. образуват апартамент, като към спалнята има и голяма слънчева тераса. На разположение на гостите е и спокоен слънчев двор  с дървена маса и две пейки под шарената сянка на стара лозница, както и кафене/ресторант с градина, където можете да опитате домашно приготвени гозби, много от които са от продукти собствено производство.
Собственикът на къщата при нужда може да осигури допълнителни места за настаняване в с. Самуилово за по-големи групи туристи.
За повече подробности погледнете ТУК.

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route067_pics{/gallery}

Коментари във форума