Сеславци 2

Чудесен крос-кънтри маршрут! Това е най-краткото и ясно описание, което мога да дам за излет, включващ две изкачвания (по-леко в началото и по-трудно в средата), две спускания (по-лесно в средата и по-технично, но не много трудно в края), каране в красивата долина на р.Елешница, няколко преминавания през реката (на места самият черен път върви през нея), както и каране по едно от билата на Стара планина. Звучи интересно, нали?

Всъщност това е маршрут, чиято техничност зависи от много фактори и е трудно да се определи категорично. Карането предлага достатъчно предизвикателства и препятствия, включително газенето през реката (аз и двата пъти, когато съм минавал по маршрута, успях да си намокря изцяло поне единия крак!), които като цяло са преодолими, но в определени случаи могат да се окажат и доста тежки. Някои от пътеките също може да се влошат – било заради кал, било заради изравяне от моторджиите. Що се отнася до по-опитните карачи, те вероятно ще бъдат още по-изкушени от споменатите препятствия, както и от пътеките в последната част на маршрута, които са доста разнообразни.

Предполагам, че предупреждението долу е достатъчно забележимо… и все пак, по-голямата част от маршрута преминава далеч от въпросните уранови рудници и от това, което успях да намеря като информация, смятам че няма реална опасност от подобно преминаване покрай закопаните мини. Разбира се, това си е лично мое мнение, а аз не съм специалист в тази сложна материя, така че трябва сами да прецените дали да поемете този „риск“. За добро или лошо, този хубав маршрут минава оттам!

Изходна точка: кв. Сеславци

Дължина: 35,20 км

Денивелация: 1100 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Внимание! Този знак не е поставен на шега. Части от маршрута преминават в непосредствена близост до стари уранови рудници, чиято експлоатация е прекратена в началото на 90-те години на 20в., но въпреки това според различни източници има съмнения доколко консервацията и рекултивацията са били извършени добре и поради това е възможно в района да има повишен радиационен фон. За повече подробности вижте тази тема и сами преценете дали е безопасно за вас да карате по този маршрут.

Квартал Сеславци (абе баш село си е, ама карай!) се намира на около 22км от центъра на София. Т.е. съвсем не е далеч, макар че не бих нарекъл достигането дотам с велосипед на собствен ход най-приятното преживяване. Но във всички случаи това е единият вариант. Другият (най-лесен, бърз и приятен) е с автомобил, а третият с автобус №117, за който можете да намерите информация в сайта на СКГТ. Маршрутът започва точно от селсския площад – място, което най-лесно ще намерите с питане.


Както казах по-горе, маршрутът определено е разнообразен! Описан набързо, той изглежда така: започва се с изкачване по асфалтов път, което продължава по приятен черен път, по който плавно се изкачвате до една премка на билото. Следва също така плавно и продължително спускане по черен път до долината на р.Елешница, където е възможно да се почувствате в друг свят. Оттам се поема срещу течението на реката, която пресичате на няколко пъти. Оглеждайте се преди всеки брод дали случайно няма обходна пътека по брега, която да ви спести преджапването – ако има, ползвайте я! Имайте предвид, че след обилни дъждове реката може да е доста пълноводна. Така стигате до мястото, където се събират р.Челаница и Правешката река, за да образуват р.Елешница. От това място първо тръгвате по едната река, после излизате по черен път над другата и продължавате в нейната долина, докато не я пресечете и не поемете в обратна посока по стръмен черен път, който ще ви изведе на една седловина, през която минава пътя за х.Мургаш. Следва изкачване до билото над гр.Бухово и каране върху черни пътища по него в посока Сеславци, което завършва с една завладяваща пътека, изобилстваща от остри завои с виражи. По нея излизате отново на премката, до която води първото изкачване в маршрута – този път поемате надолу и на едно място се отклонявате по черен път със зелена маркировка, който пресича едно дере и продължава като пътека, описана в маршрута „Сеславци“. Тази пътека има както някои технични участъци, така и гладки бързи прави, особено в края, където се ползва с вниманието на моторджиите (но пък понякога именно заради тях може да се окаже доста изровена!). По нея ще финиширате отново на площада в с.Сеславци. Освен с приятно каране, маршрутът се отличава и с широки изгледи както към вътрешността на Балкана, така и към Софийското поле (където завод Кремиковци ще ви се набие в очите с индустриалната си „красота“) и Витоша.

35км могат да бъдат изминати от някои за 2 часа, от други за двойно или тройно повече. Предполагайки, че няма да бързате, особено ако е горещо, бих заложил на продължителност 4-5 часа. От това следва, че трябва да си вземете храна и много вода, защото на тази в Сеславци и района не бих се доверил. В топли дни необходимият минимум е около 1,5-2л, но най-добре е да имате и запас, т.е. общо около 3л. Ако закъсате, в долината на р.Елешница има една чешма, от която вероятно е безопасно да се пие.

Таблица на маршрута
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут


Снимки: Любомир Ботушаров, Петър Савов, Пламен Александров, Nightbringer

{gallery}trails_routes/route042_pics{/gallery}

Коментари във форума