Бов – Лакатник – х.Тръстеная – Бов

Не вярвам да не съм го казвал вече, но Стара планина крие в дебрите си някои много приятни маршрути за крос-кънтри. За да докажа твърдението си, ще предложа един такъв на вашето внимание.

Ако трябва да съм максимално прецизен, маршрутът свързва следните точки: гара Бов – село Бов – село Лакатник – хижа Тръстеная – най-горната махала на с.Бов – Вазовата къща – гара Бов. Някои ще го нарекат разнообразен, други балансиран… факт е, че в него има от всичко, но без да е в такова количество, че да дойде в повече.

Веднага правя уточнението, че техничността на маршрута, посочена вляво, е „пресилена“ заради пътеката, която наистина изисква добри умения. И все пак, тя е толкова кратка, че дори да не обичате трудните пътеки, си струва да слезете от колелото по нея (800м е дълга, и все пак не е толкова непреодолима) и да минете с кеф останалата, лесна, част от спускането.

Карането отнема няколко часа. Колко точно… зависи почти изцяло от вас. Във всеки случай си отделете цял ден, тъй като за отиването и връщането до гара Бов ще ви трябват около 2-3 часа, а за самото каране най-вероятно още повече. Като се добави и някоя кръчма на връщане, без проблем се уплътнява един почивен ден.

Изходна точка: с. Гара Бов

Дължина: 29,70 км

Денивелация: 880 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Маршрутът започва и свършва в село Гара Бов. То се намира в Искърското дефиле, няколко километра след Своге и на 55км от центъра на София. Въпреки това, не очаквайте стигането дотам с кола да е за половин час – пътят е с много завои и минава през цял куп населени места, което прави средната скорост по-ниска, но пък пътниците в колата ви сигурно с удоволствие ще наблюдават околността. Разбира се, до гара Бов може да се стигне и с влак. Автобусният транспорт не съм го проучвал, но предполагам, че вариантът е София – Своге и оттам вече междуселски автобус до Бов. Селото има миниатюрен център, оформен зад гарата, където можете да оставите колата си и където трябва да нулирате километражите си.

Изкачването е разделено на две части – първата е стръмна, но по асфалт, до с.Бов, втората е с лек наклон и по черен път от с.Лакатник до х.Тръстеная. Между тях има равна отсечка и дори кратко спускане. Престоят на хижата, разбира се, е задължителен – мястото е страхотно, до хижата има малинова плантация и две езера, покрай които се минава, а ако сте изразходвали водните си запаси, какво по-хубаво от това да се подкрепите с 1-2 бири! В хижата по принцип се предлага и храна, но не разчитайте 100% на това, тъй като може и да е изчерпана. Ако желаете да проучите нещата предварително, телефонът е 0886407495. От хижата продължавате със спускания по черни пътища чак до Вазовата къща – място, където Патриархът на българската литература е обичал да отсяда при пътуванията си в този район. (Между другото, от отсрещната страна на дефилето, където са водопадът Скакля и с.Заселе, се намира мястото, където според различни сведения е „гледал“ дядо Йоцо – героят в един от най-известните разкази на Вазов. Пътеката покрай водопада също е кръстена на известния ни поет и писател.) От Вазовата къща започва техничната пътека, която бързо ще ви отведе до р.Трескавец, откъдето продължавате по поречието й (равен черен път със съвсем лек наклон надолу) чак до гара Бов.

Още тук ще направя забележката, че описанието на маршрута не е толкова подробно, както обикновено – дадени са само тези разклони, на които бихте могли да се объркате, а не всички налични по пътя. Така че ще трябва да проявите и малко интуиция на места.

Сами се досещате, че трябва да си вземете някаква храна. Що се отнася до водата, по пътя има минимум две чешми (да не забравяме и бирата в х.Тръстеная), така че реално дори 1л би трябвало да ви е достатъчен, но аз бих заложил на 2л, особено ако денят е топъл.

Таблица на маршрута
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут


Снимки: Росен Попов

Коментари във форума