Велинград – гара Св. Петка – Велинград

Дължина: 19 км

Трудност: лесен като техничност и натоварване

Това е един много лек маршрут в Родопите, с който може да се справи всеки почитател на планинското колоездене. Карането е идеално за втори ден след по-дълъг маршрут, при положение че сте отседнали за няколко дни във Велинград. Маршрутът следва изцяло линията на теснолинейката от гара „Св. Петка“ до Велинград първо по поречието на Люта Река, след това покрай р. Абланица и оттам по пътя Сърница – Велинград. Кара се по равно, с лек наклон надолу изцяло по черни, почвено-чакълести и асфалтови пътища. Преминава се покрай много красиви места, типични за речните долини на Западни Родопи (всеки, който е карал около Велинград, знае това). Маршрутът е много лесен за ориентиране, така че не ви трябва никаква карта или описание по километри, което да следвате. (Ако искате срещу 1,5 лв. може да си закупите малка туристическа карта от центъра на Велинград от квартирното бюро на ЕТ „Родопи турист“ на адрес бул. „Хан Аспарух“ 26А, на която от едната страна имате карта на Велинград, а от другата карта на околностите).

Маршрутът започва от гара Св.Петка. Това е третата гара на теснолинейката след гара Велинград-юг в посока Банско. Има два начина да стигнете дотам.

Първи вариант:
Ако смятате, че това каране ви е малко може да стигнете до селото Св.Петка по асфалтовия път Велинград-Юндола, който тръгва от квартал Лъджене и е описан кратко в маршрута Велингад-Юндола-м.Локвата-Велингад на Васил Тодев. Този вариант удължава карането ви с 13-14км и го превръща вече в доста по-сериозен маршрут, в който имате и 11км катерене от Велинград до Св.Петка. Ако изберете този вариант ще се радвате на много добро скоростно пускане от Св.Петка до самата гара, която е на около 2км от селото. Малко след като влезете в селото през отбивката от главния път Велинград-Юндола търсете отбивка от главната улица, при която има табела „прелеза затворен“. Табелата е вдясно от пътя и е дървена, така че не съм сигурен дали стои целогодишно. Най-добре питайте някой местен жител как да стигнете до гарата. Те всички са много отзивчиви. За допълнителна ориентация трябва да знаете, че въпросното спускане към гарата отначало започва като нормален черен път надолу между къщите, след което влиза в гората и след като минете покрай своеобразно малко сметище (ужасно звучи, но е факт) пътя се превръща в широка пътека надолу в гората, където се набира сериозна скорост. Внимавайте, защото в края има няколко завоя на 180 градуса. На едно място има беседка с чешма ако я видите в бързината. На около 2км от отбивката от селото ще стигнете до прелеза, който е малко след гарата Св.Петка.

Втори вариант:
При този вариант е необходимо да вземете теснолинейката. Пътуването е много живописно заради обстановката във влака и местата, през които минава. Може да се качите на влака в посока Банско от централната гара на Велинград или от гара Велинград-юг, която е разположена срещу езерото Клептуза при излизането от квартал Чепино в посока Сърница. И при двата варианта имайте предвид, че колелата не могат да се качат в пътническите вагони, поради факта, че е доста тясно. За целта трябва да чакате влака най-отпред на перона, защото веднага след локомотива е товарния вагон, където можете да качите колелата. Има достатъчно място да качите повече колела ако сте група. Много добра идея е преди това да видите разписанието на теснолинейката в www.bdz.bg където като зададете съответната дата при начална гара „Велинград“ (или „Велинград-юг“) и крайна „Света Петка“ ще ви излезе цялата информация за разписанието и композицията на влака. Имайте предвид, че не всички композиции имат товарен вагон, което ви касае пряко. Пътуването трае около час, билета ви ще е около 1лв. като колелото не се таксува допълнително. През цялото пътуване от лявата страна ще виждате пътя, по който ще се върнете след това. Теснолинейката няма практиката да чака много на гарите след като пътниците слязат, така че преди да стигнете гарата трябва да сте нащрек при слизането да се доберете бързо до товарния вагон, за да не се случи така, че вашето колело да продължи пътуването с влака. Можете да стигнете до товарния вагон и в движение през самите вагони на влака и оттам да слезете директно от товарния вагон. Преди Св.Петка теснолинейката спира на гарите Острец и Цветино (тук се разминават двата влака).
След като стигнете гарата и слезете от влака тръгвате наляво следвайки линията на влака в посока Банско. След около 50м стигате до прелез, който може да е блокиран с пясък от двете страни на линията. Отдясно идва пътя от село Св.Петка, описан по-горе.

Пресичате линията наляво през прелеза и тръгвате по черния път, който в началото завива надясно, а след това извива наляво на 180 градуса и като се отдалечава малко от самата линия, започва да я следва в посока Велинград. Оттук нататък следвате този път по цялото продължение на линията и реката докато стигнете главния път Сърница-Велинград. Отначало реката ще ви се пада отдясно като карате между реката и линията. Пътят е черен, като впоследствие ще стане асфалтово-песъчлив. Следвате го доста дълго време докато стигнете до гара Цветино. Тук вече ще трябва да премине на отсрещния бряг на реката. Това е най-добре да стане на около 300м преди гарата, където вдясно от вашия път се отбива асфалтов път, които преминава над реката. Пътят е доста голям, няма да го пропуснете. Ако пък го направите, няма проблем, защото при самата гара от нея надясно тръгва малка пътека, която също преминава реката по малко дървено мостче. И при двата варианта целта ви е след като преминете реката да стигнете до пътя от другата страна, който хващате наляво. Оттук до края карате само по него. На около 3км от Велинград вашия път се влива в пътя Сърница-Велинград, който следвате наляво докато стигнете гара Велинград-юг.

Приятно каране!