Връх Половрак

Изходна точка: с. Долни Лозен, паркингът на ресторанта над последната спирка на автобус №5А

Дължина: 11,14 км

Денивелация: 450 м

Това е един изключително приятен веломаршрут в Лозенска планина, кратък и ненатоварващ, който предлага по малко от всичко и за всеки. Изкачването е изцяло по черни пътища, в по-голямата си част с нормален наклон и само няколко по-стръмни участъка. Спускането е по страхотна пътека и след това по бърз черен път. Настилката почти навсякъде е почвено-чакълеста. На практика маршрутът представлява обиколка на вр. Половрак, един от най-високите върхове на Лозенска планина. Макар че достигането до самия връх не е описано, можете лесно да го направите, макар че там няма нещо много забележително – все пак се открива хубава гледка и има маси и пейки за почивка. Ако решите да се отклоните (при 6,93 км наляво, вместо надясно), не забравяйте да свалите километражите или да се съобразите с променените разстояния вследствие на това. По време на спускането се минава покрай Лозенския манастир. Карането е идеално както за напреднали колоездачи, желаещи нещо лекичко, така и за новаци, за които това би било едно добро начало…

Поради краткостта си, маршрутът се изминава бързо, за малко повече от 1 час. Поради това храна не ви е нужна, освен ако не искате да похапнете сред природата. Няма нужда да се презапасявате и с вода, тъй като по пътя има чешма.

Паркингът, който служи за изходна точка, е закътан и удобен, а от него нагоре започва пресеченият терен. Както виждате от скицата, той и ресторантът се намират в непосредствена близост до последната спирка на автобус №5А, който стига до базата на БЧК в с. Долни Лозен. Ако се придвижвате с колелата или с автобус №5, който стига по-долу в селото, ще трябва с питане да намерите пътя и да се изкачите до базата на БЧК. И двата автобуса тръгват от автогара „Гео Милев“ в София.

Самият ресторант също беше много хубав, но после изгоря и в момента не  работи.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута 

Коментари във форума