Лакатник – х. Пробойница – х. Петрохан – с. Бракьовци – с. Искрец – Своге

Карането по този маршрут е около 65-70км. Може да се измине за 1 ден от по-тренираните колоездачи и за 2 дни от останалите, които не обичат зора.

1. Лакатник (до там с влак), тръгва се в посока х.Пробойница, т.е. след като слезете от гарата на основния път през дефилето се връщате малко назад (посока София) и на около 500-600м има отбивка вдясно с една доста поизтрита табела и маркировка за х.Пробойница. Нагоре тръгва едно тясно шосе, което след 5-6км преминава в равен черен път. Очаква ви едно доста дълго, но не неприятно катерене с красиви панорами, които остават в ниското под вас. Преди да стигнете х.Пробойница се минава през с.Губислав. Разстоянието от Лакатник до хижата е около 17км и се изминава за около 1.30-2.15ч.

2. В хижата може да се преспи, нощувката е 4-6 лв., но не предлагат храна, освен с предварителна уговорка и по-голяма група. Условията са леко спартански (няма топла вода). За тези, които са решили да минат маршрута за 2 дни, тук е мястото за нощувка. Продължите ли, трябва да знаете, че ви предстои по-тежката част от катеренето! От х.Пробойница нагоре продължавате да се движите по приятен горски черен път, който ви води на билото. При достигане на разклон, на който пътищата изглеждат равностойно използвани, трябва да се завие вляво по моста с метални парапети. Това е на около 2-3 км. след х. Пробойница, в посока нагоре. Има и едно разклонение, на което аз се заблудих от това, че маркировката се отклоняваше от основния път и тръгваше по една пътека. Не правете грешка, нищо друго освен големия черен път не става за колоездене!!! След като сте стигнали до билото, продължавате в посока х.Петрохан.
Горе в началото не търсете маркировка, защото няма да намерите. След като свърши горският път, излизате на открито, там в поляните има кръстовище. Тръгвате по десния път, който продължава да катери, минавате през една горичка и след това сте вече на открито. Може вече да забележите маркировка, макар и слаба, по камъните. Това е част от маршрута Ком-Емине. Виждат се и коловете на зимната маркировка на Ком-Емине. Нашата посока е вляво, на запад. Държите основния път. Тук-там има разклонения, но общо взето човек се ориентира за посоката (ако няма мъгла или не е тъмно). Пътят се движи все направо и все по коловете. Преминават се няколко възвишения, минава се покрай вр.Тодорини кукли (който остава вдясно). Общо взето отгоре е равно като по платото на Витоша.

3. Следващата точка от маршрута е х.Петрохан. До нея има скоростно и неравно спускане с доста удобни места за човки! На хижата може да се спи срещу 7лв. в стаи с 2 или 3 легла. Има топла вода и вкусна храна (удари ма ако нема рима!). От там към с.Бракьовци ви чака едно невероятно спускане. От х.Петрохан тръгвате надолу по шосето и след около 1км стигате до един разклон. Ако продължите надясно по асфалта, излизате на прохода Петрохан, само че вашият път е наляво по чакъла, или по така известния „исторически път“. Спускането до Бракьовци е около 15км. При свършването на чакълирания път достигаме до асфалтиран път, по който завиваме вляво.

4. с.Бракьовци не е място, където може да се яде и пие бира, но за сметка на това е много красиво! От там пътят (черен и понякога доста кален) ви води към следващото село Брезе, където вече стъпвате на шосе.

5. Спускането продължава през с.Искрец, там е малко по-цивилизовано, има вече доста коли и трябва да се внимава! След не повече от 5км стигате и до крайната цел от този ХС маршрут, а именно…

6. …гр.Своге. Спускането от х.Петрохан до Своге е около 45км., но се изминава за около 2ч. (ако не спирате). От там аз поне си хващам влака до София, защото пътят, колкото и да е красив, при този натоварен трафик е доста неприятно преживяване, след дивите и безлюдни старопланински пътеки! (Е, пътеки няма, все с черни пътища, ама нейсе!)

Ако имате време и не бързате да се прибирате, може от х.Петрохан да слезете до прохода Петрохан, от там питайте, за да ви ориентират за черния път към х.Ком. Разстоянието до там е не повече от 13-14км през страхотни местенца. На х.Ком може да спите срещу 6-7лв. Може да качите едноименния връх (става и с колело, макар че има доста тикане, но спускането определено ще се хареса на запалените карачи!).

През целия маршрут, който описах, се кара, освен ако не сте се изморили много, но мисълта ми е, че няма места, където да не може да се върти. Приятно изкарване! 🙂

*Първоначалният вариант на маршрута бе допълнен с ценни бележки от Емил Шукадаров, който беше открил някои неточности при преминаването си по него. Тези допълнения са отбелязани с курсив в текста.