Железница-Кокалянския манастир-Дяволския мост

Този маршрут е велик! Казвам го и наистина го мисля. Това е най-добрият маршрут за ХС, който открих тази година край София и не е случайно, че вече карах три пъти по него за един сезон и все още не ми е омръзнало. Какво му е толкова хубаво? Може би най-вече това, че има много спускане и то по страхотни пътеки и черни пътища.

Изходна точка: площада на с.Железница, последната спирка на автобус №98

Дължина: 11,14км

Денивелация: 410м

Като всеки маршрут, и този си има особености. Може би виждате, че плъзгачът за техничност е точно на границата между червения и черния цвят. Това е така, защото макар пътеките да са доста технични, има само няколко участъка от тях, които наистина заслужават оцветяване в черно, и тези участъци са съвсем кратки. Не върви да „очерням“ целия маршрут заради тях, та някой да си каже „А-а, тука ще е тмного трудно, я да ходя другаде!“. Няма такова нещо – маршрутът всъщност е много приятен. Не е като паркова алея, но за любителите на игриви и технични пътеки е просто чудесен.

Втора особеност – маршрутът е дълъг едва 11км, но карането ви едва ли ще е под 30км. Това е така, защото и началната и крайната точки на маршрута не са никак близо до София. И докато до Железница се стига съвсем лесно с автобуси №98 от Хладилника или №69 и №70 от Дървеница, то от Дяволския мост, който е на няколко километра от Кокаляне, до София ще трябва да карате, а това са си поне 20км. Е, вярно, че са надолу или по равно, но все пак си е каране. Затова си отделете достатъчно време. Маршрутът заедно с отиването и връщането от София до крайните точки отнема около 4 часа. Няма да сбъркате ако си вземете нещо за ядене. Вода в големи количества няма да ви е нужна – дори и половин-един литър ще ви стигне, тъй като при манастира има чешма.

В маршрута преобладават спусканията, тъй като Железница е с по-голяма надморска височина от Дяволския мост. Не липсват обаче и стръмни изкачвания, даже напротив! И все пак именно спусканията правят този маршрут толкова страхотен. Първото от тях е сравнително късо, по една пътека, която ту е широка 20-30см, ту е като улей, със завои и т.н. Второто спускане е много по-дълго и първоначално е по един бърз черен път през обширни поляни, като има 2-3 три скокчета на скорост. По този път се кара с над 40км/ч. Следва момент на ориентиране, в който трябва да откриете пътеката към манастира между едни дворове (по-подробно е описано в таблицата). Тази пътека също е широка средно 30-40см, осеяна с камъни и корени и вървяща на серпентини по един стръмен склон, така че от едната си страна винаги имате много стръмен скат, който чака да ви погълне, ако направите грешка. След манастира пътеката продължава надолу в същия дух, само че е по-широка, но и с много повече камъни. В последните си няколкостотин метра тя става чакълеста, а склонът от едната страна още по-стръмен. Както сами разбирате, описаните пътеки, без да са много трудни, са доста опасни. Затова силно ви препоръчвам да носите някаква минимална защитна екипировка, която да си сложите при спусканията. Аз лично слагам в раницата наколенките си, просто за всеки случай. Между другото въпросните пътеки са еднакво коварни и в мокро, и в сухо състояние. Когато са мокри, камъните, с които са осеяни, са много хлъзгави. Когато са сухи пък, пръстта става пързаляща и може да ви изненада при резки маневри.

От Дяволския мост можете да се върнете до София по Самоковско шосе.

Маршрутът е чудесен и се надявам да го опитат повече хора. По него и без туй ходят съвсем малко туристи, дори и в почивните дни, така че няма да се налага често да намалявате скоростта. Освен всичко друго, по маршрута има и няколко забележителности. Най-голямата, разбира се, е Кокалянския манастир, но освен него ще минете и покрай едно дърво на повече от 1000 години, наречено Кръстатиядъб, а също и покрай едни минерални извори близо до Железница, които имат и лечебни свойства. Затова хващайте колелата и на добър път!

Таблица на маршрута

За легенда и упътвания за ползване на таблицата вижте ТУК.


2017 г.

Благодарение на Стоян Пейчинов, вече имаме и GPS следа за маршрута.

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>