Обиколка на яз. Белмекен

Покрай язовир Белмекен съм минавал многократно още преди 15-20 години, но никога досега не бях го обикалял с колело. Винаги съм знаел, че това е възможно, но по онова време явно не съм се интересувал особено от леки разходки и маршрути за начинаещи, а по-скоро оглеждахме околните върхове, издигащи се към небесата, като възможни места за спускане. Е, нещата се променят, вече мисля и за нуждите на семействата с деца, прохождащите планински колоездачи и всеки, който иска да пробва някоя лека разходка с маунтин байк.  🙂


Този маршрут е подходящ именно за изброените групи. Даже не просто подходящ, а направо великолепен, защото дори в летните жеги температурата рядко се качва над 25 градуса (тъй като надморската височина е около около 2000 м), теренът практически е почти равен, а гледките наоколо са превъзходни. В този смисъл, дори да сте от по-напредвалите планински колоездачи, ако обичате високопланинските пейзажи и се чудите къде да убиете 1 час в района, тази кратка обиколка ще ви хареса.

Карането е възможно и в други сезони, разбира се – например през есента, преди да е паднал снегът. Тогава обаче вземете предвид надморската височина и откритостта на маршрута и „издебнете“ някой по-топъл и слънчев ден, като си подсигурите и някакви по-топли дрехи. През пролетта началото на караемостта е определено от стопяването на снега, т.е. вероятно чак през месец май. През зимата маршрутът може да се мине само със ски. 🙂

Както казах, маршрутът е почти равен, но има два броя изкачвания и спускания. Едното спускане е по разбит асфалтово-бетонен път, последвано от кратко, но стръмно изкачване по асфалт – това е, за да заобиколим основната стена на язовира, по която преминаването е забранено (и се охранява). Другото изкачване е съвсем кратко – стотина метра по черен път, последвано от също такова спускане.

Имайте предвид, че по маршрута може да срещнете стада с крави или овце, може би и придружаващи ги кучета. Овчарки охранители (1-2 бр.) има и при едни изоставени сгради, където 1-2 семейства са се настанили и гледат животни. Стопаните им обикновено са там, но ако ви е страх от срещи с такива представители на фауната, подсигурете си компания за кураж.

Реклама

Можете да започнете маршрута от всеки от двата паркинга, изградени при стената и контрастената на язовира.
https://goo.gl/maps/6uj8g3d6gF1FjGq7A
https://goo.gl/maps/u1TkNYa58p3y5o2E6
Ние спряхме на този при основната стена, защото дойдохме откъм Сестримо. Ако идвате откъм Юндола, по-логично е да ползвате този откъм контрастената. За маршрута предпочетох да поставя началната точка именно там, за да се започне с черния път и да не завършва с изкачване. Ако сте семейство с по-малки деца и имате съмнения дали ще се справят с изкачването покрай основната стена, можете да започнете от паркинга при нея и в края на маршрута единият родител да остане в единия край на стената с децата, а другият да се спусне и изкачи до другия край, за да вземе колата и да се върне да прибере домочадието.

Като цяло маршрутът е толкова лесен за навигация, че повечето хора изобщо няма да имат нужда от подробното описание по-долу. От северозападната страна на язовира се кара по асфалтов път (в делнични дни по него почти няма движение, в празнични може да има малко повече трафик, но не прекалено), а от югоизточната по черен, като следвате само основния такъв.Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: яз. Белмекен, паркинга при контрастената (https://goo.gl/maps/u1TkNYa58p3y5o2E6)

Дължина: 14.0 км

Изкачване: 140 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=2.5)

Продължителност: 1-3 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 0.5 л, по маршрута има две чешми

Храна: не е необходима

Терен:
– асфалт – 7.8 км
– черни пътища – 6.2 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – Застанете при разклона за спортната база при контрастената на яз. Белмекен. Преминаваме по контрастената в посока Юндола (изток). В края на контрастената (т.02) поемаме по ясен и хубав черен път наляво покрай язовира. Следваме само него. Доколкото има някакви отбивки, те са или за лагери на къмпингуващи, или някакви пътеки за животни, но ние караме само по основния път, следвайки брега на язовира. В т.03 (4.4 км) започва кратко, но стръмно изкачване (пропускаме занемарен черен път вляво покрай брега). На върха на изкачването пътят се разделя и следваме десния. Спускаме се също така стръмно и кратко и се включваме надясно в черния път, следващ брега на язовира – т.04 (4.8 км). В т.05 (6.1 км) излизаме при изоставените постройки, които в момента служат предимно за селскостопански нужди. Тук може да има 1-2 кучета-пазачи, но по принцип и стопаните им са там.  Малко след това, в т.06 (6.7 км) се включваме в асфалтов път при източния край на основната стена на язовира. Тъй като по стената е забранено да се минава, трябва да се спуснем надолу по доста разбита асфалтово-бетонна настилка и при разклона за Сестримо (т.07, 7.5 км) да завием наляво, да минем под стената на Белмекен и да се изкачим от другата ѝ страна (в т.08, при 8.5 км пропускаме черен път надясно със зелена туристическа маркировка). В т.09 (9.0 км) достигаме другия край на стената и паркинга при него. Продължаваме по асфалтовия път и довършваме обиколката след няколко почти равни километра по него.Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.