Пътеката от Овнарско към Говедарци

ВАЖНО! Пътеката от Овнарско БЕШЕ една от най-добрите, които можете да намерите в района около Самоков. За съжаление тя бе изцяло унищожена при дърводобивни дейности в периода 2020-2021 г. Описанието ѝ в следващите редове служи само като спомен.

Много станаха „скритите“ пътеки напоследък, но това прилагателно обикновено не означава, че някой ги пази в тайна, за да не се ползват, а просто че началото им е по-трудно забележимо, поради което за човек без предварителна информация те биха останали „невидими“. Със сигурност такъв е случаят с пътеката от м. Овнарско надолу.


Снимка: Панайотис Гиотакис (Bike Ventures)

Иначе тя засега си няма официално име, така че ще я наричам просто „Пътеката от Овнарско“, но пък има интересна история. Някои от вас може би са карали или най-малкото са се натъквали на маршрута „Говедарци – Яворова поляна (хижа Вада) – Мальовица“. В подробното му описание има едно изречение, което ще си позволя да цитирам „От Овнарско, за съжаление, голяма част от спускането е по асфалт, все още не съм открил друг вариант.“ – такова беше положението през 2013 г. Като съм писал „не съм открил“, имам предвид, че сме търсили пътеки по деретата около Овнарско и в общи линии нищо не намерихме, освен малко малини и доста коприви. Сега обаче през същите тези дерета минава чудесна, прясна и много забавна пътека! Кога, как и защо се е появила?

Най-общо казано, нейната история следва приказката за неволята. Аз, разбира се, не съм единственият, който е „ровичкал“ за пътеки в този район. Ако не знаете, по тези места МТБ туризмът е доста добре развит, доста чуждестранни групи кръстосват из ниските части на Рила и в съседната Лакатишка Рила. А хората, които ги организират и водят, карайки по пътеката откъм курортния комплекс „Мальовица“, също са се натъкнали на тази „досадна“ липса на пътека от м. Овнарско. И в някакъв момент са решили да направят нещо по въпроса и са изградили пътеката, която ви представям сега. Аз лично научих за нея от IztreshTeam, но те не са единствените, които са участвали в създаването ѝ. Със сигурност обаче заслужават да ги почерпите по бира, ако ви се удаде случай. 🙂

Реклама

За съжаление и двата пъти досега, в които съм карал по тази пътека, бях ангажиран с други неща, така че нямам снимки от нея. Ще трябва да ми се доверите за това, че пътеката от Овнарско е една от най-добрите, които можете да намерите в района около Самоков, достоен „конкурент“ на някои от трасетата в байкпарк Боровец, само че подходяща за хора, които нямат проблем да се изкачат на самоход до нея. Всъщност има и други варианти, за които ще стане дума след малко. Фактът, че ми хареса дори и в кално/влажно състояние (първото ми каране по нея бе в такива условия) е достатъчно показателен за това, че тя не само е забавна, но е и добре направена. На сухо обаче карането по нея е такова, че в края човек се чувства като дете в лунапарк. Теренът е напълно естествен, завоите са забавни и в много случаи не са „подпрени“ от виражи, а дори са с лек страничен наклон. Не липсват корени, бабуни и други неща, с които да направите карането си по-игриво и забавно. В долната част има и няколко кратки изкачвания, а също и едно мочурливо място, където е най-добре да слезете и да потърсите вариант за заобикаляне (като цяло май отляво е по-лесно). И макар че пътеката е със средна трудност (Т3), тя всъщност би се харесала дори и на по-неуверени карачи, стига все пак да имат вече някакъв опит в карането по пресечен терен. Второто ми каране по нея бе с група обучаващи се и всички, от начинаещите до напредналите, я харесаха много, макар че начинаещите трябваше да слизат и бутат на някои места.

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

В приложената тук GPS следа са включени няколко отсечки, за да може да планирате карането си по най-приятния за вас начин:

Пътеката от Овнарско е с дължина 2.7 км. Тя започва от уширението на асфалтовия път, т.е. от поляната, където пътят се разделя на две, а към него се включва и черния път с туристическата маркировка откъм ЦПШ „Мальовица“. За да я намерите, най-добре е да имате GPS уред. Ако нямате, ето малко указания: ако сте с гръб към Говедарци, прекосете поляната надясно и търсете в края ѝ (между добре избуялата растителност) началото на пътеката, която влиза в гората. Ако пък сте дошли откъм Мальовица и сте с гръб към нея, прекосете поляната наляво и търсете в края ѝ. Веднъж като намерите пътеката, следването ѝ надолу вече е лесно, защото е ясна и в добро състояние. Пътеката излиза на пътя Говедарци – ЦПШ „Мальовица“.

Има и приятен вариант за прибиране към Говедарци по черни пътища и дори за кратко по пътека. Тази отсечка върви покрай р. Черни Искър, ту от едната, ту от другата ѝ страна (преминаването е по мостчета). Впрочем тя може да се използва и при изкачването към ЦПШ „Мальовица“, ако сте решили да го правите на самоход.

Единият начин да стигнете до Овнарско е по приятен асфалтов път от Говедарци с дължина 6.9 км. По този начин се получава приятен маршрут с дължина около 15 км и прибиране покрай р. Черни Искър. Можете да разгледате маршрута тук: https://info.mtb-bg.com/route/4710.

Другият вариант, както споменах, е по пътеката (на места черен път) с червена туристическа маркировка от ЦПШ „Мальовица“. Тя е включена в поне два по-стари маршрута на МТБ-БГ и има защо! Макар че не ѝ липсват технични участъци, в цялост пътеката е с лек наклон и е подходяща и за колоездачи с по-малък опит (но все пак е необходим някакъв).

До ЦПШ „Мальовица“ се стига по асфалтовия път от Говедарци – може на самоход, може и с МПС, ако има как да си го приберете после. За всеки случай тази отсечка също е добавена във файла.