Гложенски манастир – техничен вариант

Първият маршрут до Гложенския манастир, който публикувахме, бе предназначен за начинаещи – със спускане по черен път и дори по асфалт. Още в него обаче обещах, че по-нататък ще опиша и друг вариант, подходящ за напреднали, който да включва техничната горска пътека от манастира към с. Гложене. Моментът за това настъпи.

Пътеката от Гложене до Гложенския манастир, маркирана със зелен цвят, ми хареса още от пръв поглед, макар че тогава, при пешеходното ми запознанство с нея, тя бе малко пообрасла. За жалост се ползва рядко, тъй като асфалтовият път догоре намалява туристическия порив на поклонниците и само отделни хора, свикнали да боравят повече с хартиени карти, отколкото с навигацията на автомобилите си, се „излъгват“ да ходят по нея. Въпреки това, ако изключим 2-3 паднали напряко дървета, състоянието ѝ в последните 1-2 години е добро. В най-обраслия участък първо аз си позволих да развъртя лозарските ножици, а след това с приятна изненада установих, че някакъв екип на „енергото“, разчиствайки просеката за електропровода нагоре, е „натръшкал“ най-гъстите храсталаци.

Пътеката е много интересна и разнообразна, а при карането установих, че е и по-трудна, отколкото изглежда при ходене. Причината за това е, че хем е сравнително тясна, хем на доста места има страничен наклон. Иначе в горната част започва доста технично – с няколко серпентини, прагове и безразборно наредени камъни, които с шумата над тях стават още по-коварни. Надолу има от всичко – споменатите странични наклони, завои и дори няколко по-бързи участъка. Казано накратко, маршрутът ще се хареса на всеки, който обича технични и разнообразни пътеки.

Изкачването е почти същото, като при лесния вариант, само че се натъкнахме на една допълнителна кратка пътека, която след това влезе и като част от маршрута на Велорали Ябланица. Минава се по стръмни черни пътища покрай пистата за мотокрос и нагоре до асфалтовия път за манастира, по който продължаваме до светата обител. Не е най-лекото изкачване, но маршрутът е достатъчно кратък, така че докато човек започне да се уморява, вече е време за спускането.

Маршрутът по принцип не е труден за навигация, но тъй като при изкачването се минава през диви места, а и началото на пътеката е трудно забележимо, препоръчително е да ползвате GPS навигация.

Карането е приятно от пролет до есен, включително и през лятото, защото през по-голямата част от времето се кара на сянка. Добре да избягвате дните с дъжд или непосредствено след това, защото пътеката е хлъзгава дори и в сухо състояние, какво остава, ако е кална.

Началото е при стадиона на с. Гложене, който се намира в края на населеното място откъм Тетевен. За да стигнете до него, минавате по тесен мост над р. Вит. Линк в Google Maps: https://goo.gl/maps/SVqcZV9jBNs. Около стадиона има подходящи места за паркиране, но ако предпочитате, може да оставите колата и в центъра на селото и да питате как да стигнете до него.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Гложене, стадиона

Дължина: 14.2 км

Изкачване: 530 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 1-3 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 1-2 л, чешми има при манастира и в средата на спускането

Храна: По ваша преценка, в манастира има заведение за хранене

Терен:
– асфалт – 5.9 км
– черни пътища – 5.3 км
– пътеки – 3.0 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От стадиона (като застанем с гръб към него и лице към селото) поемаме през моста над р. Вит и после (т.02) наляво по главния път покрай селото и реката. В другия край на селото (т.03, 1.3 км) пресичаме отново реката по мост и продължаваме по пътя към гр. Ябланица.

04 (2.4 км) – След последните къщи и стопанския двор се отклоняваме по черен път наляво, който започва стръмно да се изкачва към близката мотописта (има остатъци от асфалт). В т.05 (3.0 км) пътят се разделя на няколко ръкава – продължаваме наляво по този, който се изкачва нагоре, подсичайки склона. Следващият завой е десен и скоро достигаме мотопистата. Пътят я заобикаля отляво и отгоре, като в тази част отново е доста стръмен. След това се поизравнява. В т. 06 (4.8 км) пътят се раздвоява – следваме левия. Следващото кръстовище е Т-образно – т. 07 (5.9 км) – тук поемаме наляво и заобикаляме един дол от горната му страна, достигайки широка поляна (т.08, 6.4 км), където пътят почти се губи или по-скоро се превръща в пътека надясно към близката горичка. По тази пътека следва леко спускане и след пресичане на един поток излизаме отново на стръмна поляна (т.09, 7.1 км), където се включваме в стръмен почвен път с коловози и започваме да се изкачваме по него наляво. След малко излизаме на поляна с къща (т.10, 7.4 км), където продължаваме наляво и нагоре. Оттук пътят се разделя на няколко ръкава – по-стръмни или по-обиколни (които са за предпочитане) – в т.11 (7.6 км) сме надясно, след 100 м (т.12) продължаваме наляво и така в т. 13 (8.0 км) излизаме на асфалтовия път към манастира и продължаваме по него наляво и нагоре.

14 (11.3 км) – Достигаме паркинга на Гложенския манастир. Караме по пътя наляво до портата на светата обител (т.15) и влизаме вътре за кратка почивка и хапване (ако желаете).

Пътеката започва точно при портата на манастира (т.15), има и табели. Като застанете с гръб към портата, пътеката е веднага вляво. Първоначално е тясна и леко технична. В т. 16 (11.8 км) пътеката се разширява почти до черен път, напред се вижда и един навес с чешма. Още преди него обаче трябва да намерите отклонението надолу към Гложене – началото е съвсем невидимо, за жалост липсват и табели. В първите метри има 2-3 трудни серпентини и така достигаме голямо дърво, паднало през пътеката. Прехвърляме се от другата му страна и надолу пътеката става по-ясна, виейки се с още серпентини по склона надолу в просторна букова гора. Постепенно пътеката се поизправя, като първо върви ту отдясно, ту отляво на дерето. В т. 17 (12.5 км) има заслон (вляво) и чешма (вдясно).

Продължаваме надолу и още надолу, докато не достигнем първите къщи от вилната зона над стадиона – т. 18 (13.7 км). Спускаме се наляво по павиран път и внимаваме да не изпуснем т. 19 (13.9 км), където вдясно ни очаква една последна стръмна пътечка, за да излезем при чешмата до игрището – т.20. Оттук можем да заобиколим игралното поле отляво или отдясно, за да достигнем до колите.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Снимки: Любомир Ботушаров

Още снимки от карането по маршрута можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/glojenski-manastir-trail.

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>