Осогово | Обиколка на вр. Човека

Трите буки – заслон „Превала“ – м. Памука. Такова би било по-описателното име на маршрута, който за мен е едно от най-хубавите карания в Осоговската планина. Вярно, че се кара основно по черни пътища, но дори и заклетите любители на пътеките не бива да го зачеркват с лека ръка, защото теренът е много разнообразен, спускането е много дълго и адреналинът е в прилични дози, особено ако имате късмета да срещнете и някое диво прасе в гората, както се случи с нас. 🙂

 

Препоръчвам горещо този маршрут по няколко причини:

1. Той е много живописен. През голяма част от времето се кара по откритите части на планината, като се разкриват панорами към главното било с вр. Руен, към съседните ридове и долини на планината, към Коньовската планина и към низината, в която е гр. Кюстендил. Изобщо, толкова много има за гледане, че чак е трудно да се кара!
Имайте предвид обаче, че през по-голямата част от карането ще сте изложени пряко на слънчевите лъчи, а е твърде вероятно да ви брули и вятър, защото в Осогово през повечето време е „духовито“.

2. Като субективно усещане, при този маршрут спускането сякаш е по-дълго от изкачването. Разбира се, това не е така, но заблудата идва от това, че изкачването е разделено на две (в началото и в края на карането), докато спускането си е едно. Освен това при първото изкачване има няколко кратки междинни спускания, които го разнообразяват и създават впечатление за не чак толкова дълъг баир.
А иначе първото качване си го бива! На някои места наклонът е умерен, дори приятен, но на други е доста стръмен. Освен това пътят е прилично изровен и неравен – на повечето места това не пречи на карането, но има и няколко участъка, които ще предизвикат уменията и силата ви. След заслона, при изкачването по склона на вр. Човека, има и един много труден участък с едри търкалящи се камъни, който е твърде вероятно да ви „свали“ от колелото.

3. Както казах, спускането е доста разнообразно. Минава се през два растителни пояса – високопланински, който е с ниска храстова растителност и треви в изобилие, и горски, където се кара през характерните за планината светли букови гори. Черният път надолу не е труден, но не е и съвсем лесен, и в никакъв случай не е скучен! Това означава, че хора с начални умения могат да изпитат затруднения на доста места, но ако се справяте с повечето черни пътища, които сте пробвали, този също няма да е проблем. Просто трябва да внимавате на някои места и да не се увличате със скоростта, защото има изненади както в откритите части, така и в гората.

При изкачването вода има на 2-3 места, като последната чешма е Бекбунар в близост до заслон „Превала“ (на стотина метра в посока вр. Руен). Там е добре да попълните запасите си, а и водата е ледена и доста хубава. Заслонът е и приятно място за почивка, където можете да хапнете каквото сте си взели в раницата.

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хижа „Осогово“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района.
Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хижа „Осогово“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

Дължина: 25.2 км

Изкачване: 700 м

Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 3-6 часа

Вода: 1-2 л, близо до заслон „Превала“ е известната чешма Бекбунар, преди това също има чешма в средата на изкачването. След заслона няма чешми.

Храна: за половин ден

Терен:
– асфалт – 5.9 км
– черни пътища – 19.3 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) започва стръмен черен път с туристическа маркировка към вр. Руен, но ние не тръгваме по него! Вместо това поемаме по асфалта в посока Кюстендил и се изкачваме с лек наклон нагоре до т. 02 (1.4 км), където завиваме наляво по черен път с червена туристическа маркировка към вр. Руен. На 50 м от разклона (т.03) има група бунгала и 1-2 по-големи потройки – едната от тях е базата на ПСС. Пътят минава между тях и продължава нагоре с лек наклон.

В т. 04 отляво идва прекият черен път от началната точка, също маркиран. Продължаваме надясно и нагоре по черния път в посока вр. Руен. Следваме туристическата маркировка. На няколко места (т. 05, 06 и 07) пропускаме черни пътища, отклоняващи се наляво.

В т.09 (7.5 км от началото) достигаме заслон „Превала“. Малко преди него в т.08 пропускаме черен път надясно. Заслонът е идеално място за почивка, а на 100-200 м от него в посока вр. Руен е чешмата Бекбунар, която е с много хубава вода.

Тук обаче маршрутът се отделя от туристическата маркировка за вр. Руен. Идвайки към заслона отдолу, трябва да тръгнем по черния път надясно, който се изкачва по югозападния склон на вр. Човека, подсичайки го. В тази част изкачването е най-стръмно и изровено, може да се наложи на места да бутате. В т.10 отдясно идва черен път, в т. 11 (9.1 км) пропускаме черен път наляво. Малко след това основният път се изравнява и започва спускането.

В т.12 (10.2 км) и 13 (11.3 км) пропускаме затревени и слабо използвани черни пътища вдясно. След втория такъв обаче внимавайте и намалете скоростта, защото в т.14 (11.5 км) трябва да завием по черен път надясно, който при по-бързо каране може лесно да бъде пропуснат. Продължаваме спускането през поляни с приятни гледки във всички посоки.

В т.15 (13.1 км) пътят се разделя – следваме десния, който прави 1-2 серпентини и продължава да се спуска в североизточна посока, вече сред храсти и рехави дръвчета. Тук пътят е малко по-обрасъл и друсащ, но това е за кратко. Карайте с повишено внимание.

Около петнадесетия километър влизаме в хубава букова гора. Пътят става съвсем ясен, следваме само него надолу. Като цяло може да се кара бързо, но трябва да внимавате за изненади – на места има коловози и други неочаквани препятствия, може да срещнете и диви животни.

Спускаме се до дерето на р. Глогозка и оттам пътят започва леко да се изкачва през следващото дере (на р. Памучка) до м. Памука (т.16, 20.7 км), където излизаме на асфалтовия път от Кюстендил. Завършваме маршрута с няколко километра изкачване по асфалта до началната точка или до мястото, където нощуваме.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт – тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
[email protected]
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“ Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт. [email protected]
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“ Настаняване, кухня, басейн. Транспорт. [email protected]
www.tribuki.com
Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня. [email protected]
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303
Хотел „Лима“ Настаняване, кухня. тел. 078528098
www.limakomplex.com
Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства. с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com
Къща за гости „Чардака“ Настаняване. с. Невестино
тел. 089 851 7418
Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел „Парадайз“ Настаняване – 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг. село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/
Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места). село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/
Вили под наем – „Вратца-1“ Настаняване. село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом „Бор“ Настаняване, кухня. 078/52 55 05 (111), 0888 232 302

Основната табела при заслон „Предела“ сочи към вр. Руен, но този път сме в другата посока.


Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.