Осогово за начинаещи

Намирането на „естествени“ маршрути за начинаещи не е лесна работа. Таман тръгнеш по някой обещаващ, равен и гладък черен път, и след някой и друг километър той вземе, че стане стръмен и изровен, или пък обрасъл и пущинясъл, което автоматично прави маршрута негоден с оглед на първоначалния замисъл. При последното търсене на маршрути из Осогово имахме няколко такива случая, затова успяхме да сглобим тази кратка „осморка“ едва в последния ден. Смея да твърдя обаче, че усилията си струваха и резултатът ще се хареса на всеки, който предпочита кратки разходки по леки терени.

С уговорката, че все пак карането не е по паркови алеи, т.е. има на едно-две места участъци от по стотина метра, които са малко по-стръмни и не напълно гладки, този кратък маршрут е подходящ и за напълно начинаещи, и за семейства с деца, като през цялото време сте близо до две от основните места за настаняване в района – хотелите „Три буки“ и „Руен“, така че е много удобен, ако сте отседнали в някой от тях.

Карането е подходящо за почти всеки сезон, с изключение на зимата. Надморската височина е голяма и през повечето време се кара в гора, така че дори през горещите летни дни опасността от прегряване и слънчасване е минимална, особено като се има предвид и малката дължина. Точно в тази си част пътищата не изглеждат податливи на разкалване, така че и след дъжд би трябвало да са караеми. На едно-две места можете да спрете и да отправите взор към основното било на планината с вр.Руен, по което минава и границата с Македония.

Ако сте по-напреднали с уменията, маршрутът е все така приятен, но вероятно би ви изкушил най-вече ако сте в района на семейна почивка и искате да завъртите някое бързо кръгче за половин час. Имайте търпение, следващите маршрути, които ще публикуваме, са по-дълги и разнообразни.

Както вече споменах, маршрутът най-общо описва осморка в района на хотел „Трите буки“, хотел „Руен“ и вр. Чуките. Кара се основно по хубави, утъпкани черни пътища (някои са почвени, други са макадам, но не груб) и малко по асфалт. Наклоните са леки, но все пак карането не е съвсем по равно – има какво да натовари поне леко мускулите на краката ви.

При хотел „Руен“ посоката на маршрута може при желание да бъде променена, т.е. да обиколите вр. Чуките първо от изток и след това от запад. На мен лично повече ми харесва описания тук вариант.

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 .

Дължина: 7.4 км

Изкачване: 170 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=3)

Продължителност: 1 час

Вода: 0.5 л

Храна: Не е необходима

Терен:
– асфалт – 1.9 км
– черни пътища – 5.5 км

 

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) се изкачваме до хотел „Трите буки“ (т.02) и се спускаме по черен път между басейна и игрището за футбол. Излизаме на хубави поляни около вр. Трите буки, който се пада вляво от т.03 (има и заслон с място за пикник). Малко по-надолу, в т.04 (1.3 км) завиваме по черен път надясно, защото е по-полегат. По него след 100 м излизаме на асфалтовия път в т.05 и поемаме по него наляво, за да достигнем хотел „Руен“ (т.06, 1.7 км).

Тук асфалтът свършва и започват няколко черни пътя. Караме по най-десния – широк и сравнително гладък. Започва с леко спускане и на 300 м след хижата (т.07, 2.0 км от началото на маршрута) вдясно се отделя друг път надолу, който пропускаме. Оттук нататък обикаляме вр. Чуките, подсичайки го  от западната му страна. Пътят е с променлив наклон – ту леко нагоре, ту леко надолу, има и доста равни участъци.

В т. 08 (3.9 км) пресичаме черен път, идващ отляво (откъм върха) и продължаваме да обикаляме върха (този път от източната му страна) по още по-широк и хубав черен път, като има и едно приятно спускане. В т.09 (5.1 км) се включваме наляво в голям макадамен път (трошено-каменна настилка), идващ откъм махала Двете реки. По него се изкачваме плавно обратно до хотел „Руен“ (преди хотела пропускаме отбивка вдясно, т.10).

От хотела продължаваме по асфалтовия път, пропускаме черен път вляво при т.11 (6.8 км) и малко след това достигаме кръговото кръстовище при Трите буки.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт – тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
[email protected]
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“ Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт. [email protected]
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“ Настаняване, кухня, басейн. Транспорт. [email protected]
www.tribuki.com
Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня. [email protected]
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303
Хотел „Лима“ Настаняване, кухня. тел. 078528098
www.limakomplex.com
Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства. с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com
Къща за гости „Чардака“ Настаняване. с. Невестино
тел. 089 851 7418
Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел „Парадайз“ Настаняване – 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг. село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/
Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места). село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/
Вили под наем – „Вратца-1“ Настаняване. село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом „Бор“ Настаняване, кухня. 078/52 55 05 (111), 0888 232 302


Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>