Осогово | Трите буки – Предела – Двете реки

Третият маршрут в Осогово, който ви представяме тази година, е подходящ за широк кръг от хора. Акцентът в него не е върху адреналина от спусканията, а по-скоро върху уюта и спокойствието, които са характерни за Осогово.


Техническата трудност е сравнително ниска, защото се кара предимно по хубави, главни черни пътища. Ако сте със съвсем начални умения, може на отделни места да изпитате затруднения, но те не са много. На пръв поглед за напреднали колоездачи единственият интерес може да са приятните гледки и места по маршрута.  И все пак спускането към Предела, макар да не е трудно, ако се кара с по-висока скорост е достатъчно вълнуващо. Следва автомобилен черен път (макадам) до махала Двете реки, който е с минимален наклон и доста прашен – него вече бих го определил като скучен, но ако сте в смесена компания с по-начинаещи колоездачи, за тях той ще е добре дошъл. 

Изкачването от Двете реки към Трите буки е далеч по приятно от асфалтовия път над Кюстендил. Черният път се вие с постоянен, умерен наклон и е предимно сенчест.

Като физическо натоварване карането е достатъчно сериозно, за да се похвалите на приятелите си в офиса, но без да е много тежко или изтощително. Ако сте свикнали да карате с по-бавно темпо и повече почивки (по маршрута има много изкушаващи места за такава цел), може да запълните с него и цял ден. Ако сте бързаци и не се размотавате, половин ще ви е напълно достатъчен.

Единственият „недостатък“ на маршрута е, че първо е спускането, а после изкачването. Добре е да съобразите тази особеност със сезона и темпото си на каране. Например през лятото може би е по-добра идея да започнете карането в ранния сследобед, за да се спуснете в жегата и след това да се изкачите, когато е поотминала. Друг вариант за лятото е тръгване рано сутрин, за да приключите до обяд. За пролет и есен най-добре е да изчакате докъм 11-12 часа, за да се покачат температурите, и тогава да яхнете велосипедите в посока към Предела.

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес.
Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието).

Дължина: 30.1 км

Изкачване: 760 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: средно (КФН=5.5)

Продължителност: 3-8 часа в зависимост от темпото

Вода: 1-2 л, по маршрута има няколко чешми, но за основното изкачване (след Двете реки) е добре да имате поне 1.5 л. 

Храна: за половин или цял ден в зависимост от темпото

Терен:
– асфалт – 2.3 км
– черни пътища – 27.8 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) се изкачваме до хотел „Трите буки“ (т.02) и се спускаме по черен път между басейна и игрището за футбол. Излизаме на хубави поляни около вр. Трите буки, който се пада вляво от т.03 (има и заслон с място за пикник). Малко по-надолу, в т.04 (1.3 км) завиваме по черен път надясно, защото е по-полегат. По него след 100 м излизаме на асфалтовия път в т.05 и поемаме по него наляво, за да достигнем хотел „Руен“ (т.06, 1.7 км).

Тук асфалтът свършва и започват няколко черни пътя. Караме по най-десния – широк и сравнително гладък. Започва с леко спускане и на 300 м след хижата (т.07, 2.0 км от началото на маршрута) вдясно се отделя друг път надолу, който пропускаме. Оттук нататък обикаляме вр. Чуките, подсичайки го  от западната му страна. Пътят е с променлив наклон – ту леко нагоре, ту леко надолу, има и доста равни участъци.

В т. 08 (3.9 км) достигаме черен път, идващ откъм върха, и завиваме по него надясно. След 30-40 м (т.09) се включваме в основен път, идващ отляво, а след още 30-40 м (т.10) пропускаме по-малък път вляво и караме напред по основния. В следващия километър и половина той е предимно равен и подсича вр. Черни връх (има такъв и в Осогово!), като в т. 11 (5.2 км) пропускаме стръмен дърварски път надясно.

В т.12 (5.8 км) пропускаме два черни пътя вляво и пръдължаваме по главния, като тук започва същинското спускане. С 2-3 серпентини сваляме рязко височината и в т.13 (6.4 км), при последната серпентина, пропускаме по-занемарен път вляво и караме по основния. След малко достигаме чешмата на Дончо Христов (т.14), която е чудесно място за първа почивка.

Оттук пътят се спуска само надолу, на отделни места е малко по-стръмен, но като цяло не е технически труден. Следваме само главния път и пропускаме разни отбивки вляво и дясно – такива има в т. 15 (7.9 км) и на още 1-2 места по-надолу, но едва ли ще ги видите в бързината. В края пътят излиза в м. Предела (т.16, 10.2 км), където има красив параклис – поредното приятно място за почивка.

От Предела продължаваме наляво по широк автомобилен черен път (макадам), който се спуска до махала Двете реки с минимален наклон. Няма как да го сбъркате – карайте само по него и пропускайте отбивки към гората. Малко преди Двете реки се появява и асфалт.

Махала Двете реки (т.17, 16.5 км) е разположена на кръстопът и до него са изградени параклис и голям навес с пейки и маси. Наблизо има и чешма с добър дебит. Мястото сякаш е създадено за почивка преди дългото изкачване. Идвайки откъм Предела, продължаваме по широкия черен път наляво и нагоре. Има дори изтрита пътна табела, сочеща към Трите буки.

Нагоре през цялото време следваме този главен черен път, който е с хубава, твърда основа и постоянен, умерен наклон. Пропускаме множество отклонения вляво и дясно:
– в т.18 (16.7 км) и т.19 (17.3 км) има черни пътища надясно към махалата 
– в т.20 (21.0 км) пропускаме хубав, широк черен път надясно
– в т. 21 (23.5 км) и 22 (малко по-нататък) има занемарени дърварски пътища
– в т. 23 (24.8 км) и 24 (малко по-нагоре) пропускаме черни пътища надясно

В т. 25 (27.0 км) достигаме хубава чешма със заслон, пресичаме и друг черен път, следваме основния с каменната (чакълеста) настилка. След още 800 м пропускаме черен път вляво (т. 26), а след още толкова достигаме хотел „Руен“, като преди това пропускаме и черен път вдясно (т.27).

От хотела продължаваме по асфалта, редувайки леки изкачвания и спускания. В т.28 (29.5 км) пропускаме широк черен път вляво и малко след това достигаме кръговото кръстовище под Трите буки.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт – тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
[email protected]
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“ Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт. [email protected]
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“ Настаняване, кухня, басейн. Транспорт. [email protected]
www.tribuki.com
Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня. [email protected]
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303
Хотел „Лима“ Настаняване, кухня. тел. 078528098
www.limakomplex.com
Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства. с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com
Къща за гости „Чардака“ Настаняване. с. Невестино
тел. 089 851 7418
Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел „Парадайз“ Настаняване – 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг. село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/
Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места). село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/
Вили под наем – „Вратца-1“ Настаняване. село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом „Бор“ Настаняване, кухня. 078/52 55 05 (111), 0888 232 302

 


 


Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.