Мандрица – Белополяне – Сив кладенец

Принципно този маршрут може да се разглежда като удължен вариант на „Мандрица – Сив кладенец“, който публикувахме наскоро. Общите им черти са леките и приятни терени, дивата природа, закътаните и уютни места. Двете карания обаче са и достатъчно различни, за да ги опиша в отделни статии.

Настоящият маршрут е по-дълъг и включва две основни изкачвания. Първото е по асфалт до отбивката към с. Белополяне и макар да не е прекалено стръмно, наклонът не е и за пренебрегване.

Село Белополяне, за разлика от Одринци и Сив Кладенец, все още е обитаемо и живо. В центъра му дори има кръчма, в която може да се направи почивка. Интересни в него са многото каменни къщи, градени от хубав, бял камък, включително и голяма черква в този архитектурен стил.

От Белополяне се спускаме по приятен, леко подрусващ черен път до самата граница на Република България при сливането на Бяла река и Луда лека. От тази точка караме по много приятен, равен черен път през тучни ливади, докато се включим в пътя за с. Сив кладенец, откъдето всичко вече е същото, като при по-краткия маршрут през с. Одринци.

Реклама

Имайте предвид, че след обилен дъжд почвата по черните пътища може да се превърне в лепкава кал. При леки превалявания обаче не е проблем да се кара по тях, а и във всички случаи бързо изсъхват.

За хора с добра физическа подготовка карането може да отнеме само 2-3 часа, но при по-лежерно темпо и повече почивки спокойно може да откарате и половин ден, а ако се включи и плажуване някъде по Бяла река, програмата може да стане съвсем дълга.

Снимки от каране по маршрута можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/mandritsa-belopolqne-siv-kladenets.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Мандрица, централен площад, комплекс „Букор щепи“
Дължина: 28.2 км
Изкачване: 510 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-6 часа в зависимост от темпото и почивките.
Вода: 2-3 л, не съм сигурен, че може да се разчита на постоянно течащи чешми, дори и в селата.
Храна: за половин ден, в Белополяне има кръчма/магазин.
Терен:
– асфалт – 15.8 км
– черни пътища – 12.4 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2016_mandritsa-belopolqne-siv-kladenets.zip

Описание на маршрута в PDF: route-2016_mandritsa-belopolqne-siv-kladenets.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От хотел „Букор щепи“ поемаме по главната улица към изхода на селото, т.е. по пътя към Ивайловград.

02 (0.5 км) – Надясно по асфалтовия път към Ивайловград.

03 (6.2 км) – Наляво и нагоре по основния път към Ивайловград.

04 (10.9 км) – Отклоняваме се надясно по асфалтов път към с. Белополяне. До него наклонът е предимно надолу.

05 (13.3 км) – Достигаме центъра на с. Белополяне. Има кръчма/магазин, може да направим почивка. После продължаваме по основната улица леко вляво и веднага след това вдясно.

06 (13.5 км) – На Т-образното кръстовище караме наляво (североизток).

07 (13.6 км) – Достигаме края на селото. Вдясно започва чакълест черен път, спускаме се по него към долината на реката (Акаланско дере). Пътят пресича потока и продължава от другата му страна.

08 (14.1 км) – Следваме основния черен път надясно и надолу по долината на реката. Спускането е плавно, на много места равно. Черният път е каменист, но не е труден.

09 (16.7 км) – Пътят се раздвоява, караме надясно.

10 (17.1 км) – Излизаме на самата граница на Република България, при водослива на реките Бяла и Луда. Поемаме надясно по хубав, равен черен път покрай Бяла река.

11 (19.3 км) – Излизаме на тесен асфалтов път между с. Одринци и с. Сив кладенец. Поемаме по него наляво, минаваме по мост над Бяла река и продължаваме към Сив кладенец.

12 (21.5 км) – Достигаме с. Сив кладенец. Караме по главната улица, която на места вече е черен път.

13 (21.8 км) – Центъра на селото, който е също толкова изоставен, колкото и къщите наоколо. Почиваме, разглеждаме и след това продължаваме надясно към края на селото (посока запад).

14 (22.0 км) – Напускаме Сив кладенец по черен път, който се раздвоява. Левият е по-пряк и стръмен, ние заобикаляме по десния.

15 (22.8 км) – Пропускаме занемарен черен път вдясно.

16 (23.2 км) – Отдясно се включва друг черен път, продължаваме напред по основния.

17 (23.4 км) – Пропускаме още един черен път вдясно.

18 (23.9 км) – Пропускаме занемарени черни пътища надясно и направо и следваме основния черен път наляво.

19 (24.2 км) – Пропускаме поредния занемарен черен път вдясно, следваме основния по билото.

20 (24.4 км) – Този път пропускаме черен път вляво. Следва кратко, изровено и стръмно спускане.

21 (25.1 км) – Достигаме широко кръстовище. Надясно има пряк път към Мандрица, но в долната част е кален, обрасъл и неприятен, затова го пропускаме и продължаваме направо по стръмен черен път, следващ билото.

22 (25.8 км) – Пропускаме занемарен черни пътища вляво и вдясно, следваме основния път по билото.

23 (25.9 км) – Пропускаме още един черен път наляво.

24 (26.7 км) – Включваме се в ясен и хубав черен път, идващ откъм Горно Луково. Поемаме по него надясно и надолу, следва спускане. Не се увличайте със скоростта, някои от завоите са хлъзгави и коварни.

25 (27.3 км) – Вляво има нещо като стръмен и изровен черен път към изоставена гранична застава. Пропускаме го и караме направо и надолу по основния път към с. Мандрица. Влизаме в селото през югоизточния му край и по улицата от източната страна достигаме главната улица и хотела.


Настаняване

Хотел „Букор Щепи“, с. Мандрица

„Букор Щепи“ на албански означава „хубава къща“. И наистина, хотелът е точно това, предоставя удобства и комфорт за градските хора в самия център на с. Мандрица, точно на площада. Съседи ще са ви някои от най-старите и представителни някога сгради на селото.

„Букор Щепи“ се състои от две части, наречени „Липа“ и „Магнолия“. Излишно е да казваме, че велосипедите са добре дошли и за тях винаги ще се намери място в къщата.

„Липа“ е изградена по-рано и представлява двуетажна къща, чиито втори етаж предлага на своите гости шест двойни стаи. Всяка стая има спалня, гардероб, шкафчета, тоалетка и голяма тераса. Всички тези помещения ползват обща всекидневна с кухня с кухненски уреди и домакински съдове,  кът за хранене, мека мебел, сателитна телевизия и др. Двете бани и тоалетни също са за общо ползване от всички стаи. Тези особености правят „Букор Щепи Липа“ особено подходящ за средно големи приятелски групи, които заедно да споделят хубавите моменти на маса, но да имат и уединението на собствената стая за нощувка.

„Магнолия“ бе завършена през 2015 г. и се състои от няколко къщи-близнаци, които осигуряват за гостите общо 8 апартамента. Всеки апартамент е двуетажен, луксозно и качествено обзаведен, с приятна тераса, и включва дневна с напълно обзаведена кухня на първия етаж и спалня с баня на втория. В един апартамент могат да нощуват до трима възрастни, но още по-подходящи са за семейства с деца.

За всички гости, които нямат време или не искат сами да приготвят храната си, към комплекса има и ресторант с бар.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Букор Щепи“ на адрес: http://bukorshtepi.com/ или се свържете на телефони +359 877 422880, +359 888 941417, +359 3665 2200.

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>