Подгумер – в.з. Манчов валог – Войнеговци

Пътеката от вилна зона Манчов валог над Войнеговци е доста популярна и може да бъде достигната по различни начини в рамките на по-дълги или по-кратки маршрути. Най-кратките и бързи варианти са откъм Локорско или от самото с. Войнеговци, но в настоящия маршрут Борис Първанов споделя още един вариант с начало и край в с. Подгумер. Това кръгче е малко по-дълго и на места доста стръмно, но все пак дължината е като за полудневно каране, а близостта до София също го прави доста удобно дори и за работни дни, в които човек може да се откъсне навреме от офиса. Може би не всички знаят, че над вилната зона също има пътека, малко по-стръмна и дори доста технична на места. Тя също е включена в маршрута.

Както обикновено, първо вижте видеото на Боби:

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Маршрутът се движи по южните склонове на Стара планина, северно от гр. София. Почвата е стабилна и позволява каране и в по-лоши условия. Спускането в горната част е по горски път, но от в.з. Манчов валог започва прекрасна горска пътека с доста елементи, целенасочено създадени и подържани от колоездачи.

Начална точка: центъра на с. Подгумер
Дължина: .19.4 км
Изкачване: 650 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Физическо натоварване: средно (КФН=5)
Продължителност: 2-4 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 2 л
Храна: за половин ден
Терен:
– асфалт – 2 км
– черни пътища – 13.4 км
– пътеки –4 км

GPS следа можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

Тръгва се от центъра на с. Подгумер нагоре към планината. Веднага след табелката за край на селото асфалтовият път завива леко вдясно, а ние продължаваме направо и нагоре по стар асфалт, който съвсем скоро преминава в черен път. Преминава се през в.з. Пресвета, м. Яреви лозя, м. Мала къпина, м. Къпина. Наклонът е умерен, с изключение на няколко много остри, но кратки баирчета. При достигане на билото се завива надясно. На 9-ия километър се завива  надясно, където започва спускане по широк черен път. След 12-ия км  пътят вече се стеснява до пътека, която следва хребета. При достигане на в.з. Манчов валог се поема по хубава горска пътека, облагородена и карана често от колоездачи. След края й се излиза в с. Войнеговци. За да се върнете в с.Подгумер, трябва да пресечете и едно дере между селата по солиден черен път.


Текст, снимки и видео: Борис Първанов
Можете да почерпите автора бира или кафе и чрез някой от тези два линка:
https://www.patreon.com/BorisParvanov
https://www.buymeacoffee.com/BorisParvanov

Файлове

Изтегли (gpx)