Падеш – с. Габрово

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Ако обичате ХС каранията и велотуризма през разни спокойни и уединени места и ако търсите дестинация с по-високи от средните температури в периода от септември до май, хълмистите ридове, разположени на запад от Благоевград, предлагат отлични възможности за каране. Сред тях са сгушени доста села и махали, сред които са с. Падеш и с. Габрово – в тях ще ви отведе настоящият веломаршрут.

Той представлява леко и приятно каране с плавно изкачване по асфалт и приятно спускане по черни пътища, което не е трудно технически, но не е и скучно по никакъв начин. Има и едно междинно изкачване по черен път, което е малко по-предизвикателно, но без да е прекалено стръмно или дълго. Почвите в района са песъчливи и карането дори през зимата не би било проблем, стига денят да е хубав и безветрен, но най-подходящи са месеците на пролетта и есента, когато целият район е особено красив и цветен. Маршрутът е доста панорамен и предимно открит, така че ако го пробвате през лятото, подберете часове рано сутрин или късно следобед.

Началото е в центъра на с. Падеш, до което се стига от Благоевград през с. Покровник.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: центъра на с. Падеш; https://goo.gl/maps/Srs3XM8UpcAyqnF47
Дължина: 13.4 км
Изкачване: 315 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3.5)
Продължителност: 1-3 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 1 л, по маршрута няма чешми
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 7.3 км
– черни пътища – 6.1 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

От центъра на с. Падеш (т.01) поемаме по главната улица в югозападна посока и напускаме селото по чисто нов асфалтов път, водещ към с. Габрово. Изкачването е с плавен наклон, но на някои места има и по-стръмни участъци. В т.02 (3.2 км) пропускаме асфалтов път наляво към с. Дебочица и продължаваме изкачването направо.

В т.03 (5.4 км) достигаме една от махалите на с. Габрово и тук трябва да внимавате с навигацията. Вдясно се отделя път към махалата, но веднага след като поемете по него, вляво се спуска черен път към близкия дол – именно по него трябва да карате. Спускането е кратко – само до дерето (т.04), където пропускаме път наляво и продължаваме надясно и нагоре по основния черен път (има и електропастир, който трябва да откачите и закачите отново, за да преминете). Изкачването също е кратко, но затова пък сравнително стръмно, а в т.05 трябва да пропуснете второстепенен черен път вляво.

В т.06 (7.1 км) стигаме разклон – по пътя надясно подсичаме хълма и след 200 м излизаме на друг хубав черен път (т.07), по който продължаваме надясно. Оттук започва основното спускане. В т.08 (8.9 км) е следващият важен разклон – тук поемаме надясно. Продължаваме спускането, следвайки само основния черен път, и пропускаме второстепенни отбивки вдясно (т.09), вляво (т.10) и пак вдясно (т.11). В т.12 (10.6 км) пътят ни се събира с друг, идващ отдясно, и продължаваме наляво, подсичайки един хълм с ферма, кацнала на върха му. В т.13 отдясно идва черен път откъм фермата – продължаваме надолу, като тук спускането става доста по-стръмно, но все пак пътят е сравнително гладък и хубав. В т.14 (11.6 км) излизаме на асфалтов път в близост до с. Лешко (вляво от нас) и по този път надясно се прибираме към Падеш.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.