Навара – царството на планинското колоездене в Испания

Текст: Давид Качон
Снимки и видео: David Ponce

Провинция Навара в Испания със сигурност е място, където всеки планински колоездач може да намери по нещо интересно и тази статия на Давид Качон, придружена от приятен видеоклип и страхотни снимки, представя именно тези богати възможности за каране там.

Филмови пустини или буйни гори – просто трябва да поемете по избрания маршрут, останалото ще откриете сами. За по-малко от два часа можем да преминем от разходка по пътеките на една от най-големите букови гори в Европа до най-характерните пустинни пътища в южната част на континента. Без да забравяме митичните места като Памплона и нейната улица Естафета – мястото, където се провеждат най-престижните надбягвания с бикове в света.

Навара – Традиция и контрасти

Познавам общността на Навара много добре, някои от моите приятели живеят в този район и винаги, когато имам възможност, отивам там с велосипеда си. Поради близостта ѝ до мястото, където живея, почти винаги съм изследвал една и съща област: пустинята Барденас Реалес. Много специално място, което е служило за декор на множество реклами и филми. Но трябва да призная, че бях голям невежа за всички останали възможности, които този регион предлага на планинските колоездачи.

Навара има страхотна колоездачна традиция – не забравяйте, че великият Мигел Индурайн (победител в Обиколката на Франция 5 пъти поред) е от Навара и това е оставило своя отпечатък в тази земя. Наварците са добри колоездачи, добри ценители на спорта и страхотни строители на пътеки.

Контрастът в пейзажите на тази област е много голям – вървим от буйните гори и планини на север към пустинята на юг. Това е фантастично, когато става въпрос за планиране на пътуване с велосипед, тъй като можем да караме в много различни условия и терен в рамките на няколко километра, което обикновено се харесва на планинските колоездачи. Нивото на каране, което можем да намерим в района, ще зарадва всички аудитории, нива и стилове. От най-техничните и хардкор пътеки, които можем да намерим на север (Еремуа), където любителите на спускането и ендурото ще открият вселена от възможности. Добре обработените велотрасета и други напълно естествени пътеки следват една след друга без край. Горските пътища са в изобилие и позволят да изследваме планините със семейство, приятели или сами. Южната зона, Тиера Естела / Лизарадеа и средната част на Навара са идеални за по-дълги карания – ХС и gravel колоездачите ще намерят тук истински рай от безкрайни маршрути.

Навара – MTB маршрути и пътеки

Няма значение дали искате да опознаете Навара с приятели, като семейство или сами, тук има идеален вариант за всеки един от вас.

EuroVelo 1: Маршрутът EuroVelo 1, наречен „Маршрут по атлантическия бряг“ (Atlantic Coast Route), минава през Навара и е част от проект за обиколка на Европа с велосипед с дължина над 80 000 км. В Навара са 203 км от него, разделени на 5 етапа.

Greenways: Тези маршрути, които минават по старите теснолинейки, са пълни с история и почти нямат трафик, така че са лесна и безопасна алтернатива да се потопите в природата като семейство. Открийте природния резерват Foz de Lumbier на Irati Greenway или буйните атлантически гори на Bidasoa Greenway.

Camino de Santiago: Навара е вратата към Камино де Сантяго откъм Иберийския полуостров. Врата, която ви отвежда в земя на вековни традиции, дива природа и изящно историческо наследство. Около четири различни варианта на поклонническия маршрут минават през Навара: два клона на френския маршрут (Camino Frances), Camino del Baztan и Camino del Ebro. Най-известен без съмнение е този, който влиза в Навара през Лузаиде / Валкарлос, известен като Френския път. Този популярен маршрут ще ви отведе от Пиренеите до Ла Риоха, минавайки през емблематични места като Ореага / Ронсесвалес, Памплона или Пуенте ла Рейна.

MTB зони: Повече от 3000 километра веломаршрути, разделени на стотици обозначени пътеки за всички нива и разпределени в целия регион.

  • MTB Area Middle Zone-Erdi Aldea: Открийте страхотни атракции на Навара като замъка Олите, Ухуе, Сан Мартин де Ункс или град Пуенте ла Рейна, благодарение на 46-те МТБ маршрута в района, перфектно обозначени и за всички нива. Едно от тях, обиколното трасе, минава през цялата Средна зона, свързвайки градовете, които участват в проекта в рамките на 7 етапа.
  • Tierra Estella-Lizarraldea BTT Area: С повече от 2200 километра маршрути, това е една от най-обширните МТБ зони на целия полуостров. И следователно има маршрути за всички нива: аматьори, семейства и опитни колоездачи. По нейните пътеки можете да съзерцавате голямото разнообразие от пейзажи на Навара, минавайки през природния парк Урбаса-Андия, Канадас Реалес, Камино де Сантяго или Виа Верде на железопътната линия Васко Наваро. Зоната разполага със 7 приемни центъра с различни услуги: душове, малки работилници и комплекти за ремонт на велосипеди или информация за дестинацията и нейните маршрути.
  • Irati BTT Center: 16 маршрута съставляват тази МТБ зона, която е част от проект, който обединява долините, през които се простира гората Ирати: Салазар и Аезкоа в наварската част и Зубероа и Сизе във френската. 400 велосипедни километра позволяват да опознаете в дълбочина Ирати и околностите му.
  • BTT Circuit and Eremua Trail: Красива мрежа от пътеки, която минава през гори, в този случай в долината Естерибар. Естественото великолепие ще бъде вашата най-добра компания по всеки от 12-те маршрута. Приемният център се намира в Зубири, а маршрутите започват от Зубири и Еуги.
  • MTB Vidángoz Bidankoze: Пътеките на Видангос ви предлагат 5 MTB маршрута, за да можете да опознаете тази част от долината Ронкал. Склоновете, разстоянията и трудностите за всеки вкус улесняват потапянето в Пиренеите, както и възможността да карате по пътя за добитък Cañada Real de los Roncaleses.
  • Montejurra Bizi: Открийте една от най-митичните планини на Тиера Естела чрез 3 обозначени маршрута, които минават през територията на планината Монтехура – самотен връх с надморска височина 1045 м и характерен профил. В продължение на 138 километра може да карате по пътеки-мечта, с резки спускания между дъбове и трудни изкачвания, които ще подложат вашата техника и физическа форма на изпитание.
Реклама

Полезна информация

Сега ви оставям и някои контакти, които ще са ви полезни, ако пътувате из района. Първият от тях е официалната туристическа страница на Навара (visitnavarra.es), където подробно описват всичко, което можете да правите в Навара. Идеи, маршрути, пътувания, специални планове, гастрономия… Много полезна страница при организиране на вашето пътуване.

Искате ли да спите на върха на дърво? Момчетата в Agroturismo Mari Cruz са много специални хора – по време на нашето пътуване имахме възможността да прекараме една нощ в тяхната къща на дърво, вълшебно и много специално преживяване – не само заради околната среда и мястото, което е невероятно, но и заради удоволствието да срещнеш това семейство, влюбено в работата и природата си. Кухнята им е екологична и натурална, а в интернет може да ги намерите тук: casaruralennavarra.com

Открийте северните маршрути с момчетата от Eremua Centro BTT. От ски лифтове до маршрути с екскурзовод, транспорт, настаняване или велосипеди под наем. По време на нашето посещение на север те се погрижиха за всичко. Освен това момчетата от са се посветили на възстановяването на стари пътеки в района, така че няма по-добър от тях, за да ви „открехне“ за най-добрите места. (eremua.com)

Още хубави снимки от каранията на Давид Качон в Навара може да разгледате тук: https://mtb-bg.com/gallery/david-cachon-navarra-2021.