Краище 1.0

Снимка: Владимир Русев

Поканата от страна на Ламбиеви колиби да посетим село Краище и да проучим района около него за маршрути дойде още в края на лятото, но множеството състезания през есента не ми позволиха да организирам това посещение по-рано от края на октомври, когато пък случихме на невероятно циганско лято и това се оказа може би най-доброто време за каране там. Прохладните и свежи утрини бързо отстъпваха пред топлите дневни часове, а цветовете наоколо бяха такива, каквито само есента може да предложи. Още по-впечатляващи обаче бяха извисените в небето зъбери на Пирин и по-меките форми на Рила – две от най-красивите планини на България, които надничаха иззад всяка гънка на Родопите, където пък карахме ние. Казвайки това, ще направя и уточнението, че макар ние да се ограничихме до по-малък периметър, представляващ на практика най-западната част на Родопите, с. Краище е на един хвърлей разстояние от гр. Белица и гр.Разлог, където пък можете да навлезете в Рила, и на 15-20 км от Банско, ако решите да карате в Пирин. В този смисъл за любителите на планините мястото е изключително подходящо и като база за смесен туризъм – ако отидете например с компания от пешеходни туристи, колоездачите могат да карат в коя да е от трите планини, пешеходците могат да покорят някой от върховете на Рила и Пирин, а вечерта всички заедно могат да споделят как са прекарали деня си.


Както и да е, ние сме колоездачи и затова ще се занимаваме в следващите редове само с този вид туризъм. Отново повтарям, че се ограничихме само до най-западната част на Родопите между селата Краище, Дагоново, Лютово, Гълъбово, Орцево и гр. Елешница. Всъщност като площ това парче не е никак малко и в безкрайните му гънки и дерета се крият десетки, ако не и стотици черни пътища и пътеки между разпръснатите къде ли не махали, така че без особени проблеми могат да се замислят дори дълги маршрути с дължина над 60 км и солидна денивелация. В края на октомври обаче нямахме необходимата дължина на деня, че да направим подобни преходи. Затова пък бяхме 15 души и разделяйки се на няколко групи, които ту се събираха, ту се разпръсваха, успяхме да открием много повече „материал“, отколкото би било по силите на обичайната „бригада“ от трима-четирима. Затова искам да благодаря на всички приятели, които се включиха в това каране, тъй като всеки от тях допринесе за по-бързото „разравяне“ на маршрутите в района.

По принцип бих публикувал тази статия напролет, доколкото краят на активния сезон заплашително приближава. Около Краище обаче почвите са изключително сухи и каменисто-песъчливи, така че в никакъв случай не се плашат от влагата – тя даже би направила сцеплението по някои от пътеките и пътищата по-добро. В този смисъл, стига температурите да са поносими за каране, по описаните отсечки може да се кара дори през ноември и декември, стига разбира се да подберете и подходящи за своето темпо на каране маршрути, така че да използвате най-хубавите и топли часове на деня. Затова реших, че някой може и да иска да се възползва от GPS данните още през тази година. По-нататък със сигурност ще се появят и детайлно описани маршрути с различно натоварване и техническа сложност.

Снимки от каранията ни по описаните отсечки и маршрути можете да видите и в тази голяма галерия: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/kraishte-october-2013.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Kraishte_1.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 19.6 км
Основният асфалтов път към вътрешността на планината, водещ до с. Орцево. Може да се използва за лесен достъп до почти всички пътеки и черни пътища в района. За съвсем начинаещи колоездачи карането по него до с. Орцево или до с. Кузьово би представлявало чудесна разходка.

Track002_R3_T3_T2
Дължина: 3.1 км
Това е една много променлива като терен отсечка по билото между с. Лютово и долината на Бабешка река, от една страна, и с. Краище и с. Дагоново, от другата страна. Започва като черен път, преминава в много стръмен черен път или по-скоро пътека, подсича върха над с. Лютово и след това продължава като широка пътека/изоставен черен път предимно надолу, но и с някои кратки изкачвания. В комбинация с други отсечки може да се ползва за кратки и забавни маршрути в непосредствена близост до с. Краище.

Track003_Т4
Дължина: 670 м
Изоставен дърварски път, който се е превърнал в пътека – на повечето места е сравнително широка, но доста стръмна и изровена.

Track004_R2_Т1
Дължина: 1.7 км
Черен път, преминаващ постепенно в широка и гладка пътека по ръба на първото ниско било над с. Краище. От този път на запад към селото се спускат множество пътеки и черни пътища.

Track005_Т4
Дължина: 1.4 км
Технична и игрива моторджийска пътека с нестабилна настилка от търкалящи се камъни с различен размер. На много места пътеката е като улей. Като цяло е най-близката до селото пътека и една от най-хубавите за напреднали колоездачи.

Track006_Т4
Дължина: 1.1 км
Друга подобна пътека, но малко по-стръмна и права.

Track007_R3_T4
Дължина: 1.8 км
Стръмен и изровен черен път, на места се минава и по преки пътеки – един от многото варианти за финално спускане към Краище.

Track008_Т4
Дължина: 1.3 км
Още една пътека от билото към с. Краище, по-точно към долината на р. Места. На места е хубава и сравнително лека пътека, на други обаче е доста стръмна и с нестабилна настилка.

Track009_Т4
Дължина: 650 м
Тази отсечка е продължение на Track002 по билото, но като цяло няма голям смисъл да минавате по нея, защото завършва със стръмно спускане в горска просека. Добавям я, защото така или иначе е записана като следа.

Track010_R2
Дължина: 4.1 км
Хубав черен път с променлив наклон, който за жалост свършва в нищото. Ползва се обаче като част от няколко кратки маршрута над селото, както и за разходка с ниско ниво на техническа трудност.

Track011_R3
Дължина: 1.7 км
Много стръмен и изровен черен път, който е започнал да се превръща в нещо средно между пътека и урва. Спуска се към долината на р. Места.

Track012_R2
Дължина: 5.1 км
Черен път покрай р. Места, свързващ селата Краище и Дагоново. Служи както за прибиране от някои пътеки, спускащи се от близкото било, така и като част от по-дълги маршрути. Може да се ползва и самостоятелно като лек маршрут за начинаещи с отиване и връщане до Дагоново.

Track013_R1
Дължина: 2.3 км
Асфалтов път за с. Кузьово. Селото се състои от множество махали, към които се отклоняват черни пътища. Самият асфалт не е записан до края, тъй като слиза към една махала, която на този етап не ни интересуваше.

Track014_R2
Дължина: 4.9 км
Хубав черен път, който води до махала Ниневи колиби.

Track015_R3_R2_T3
Дължина: 7.1 км
Дълга отсечка, съставена от черни пътища и пътеки, която се спуска от последните махали на с. Кузьово към гр. Елешница. Нямаше смисъл засега да я разделяме на по-кратки следи за всяка отделна пътека и черен път, тъй като така или иначе трябва да се ползват заедно. Включва две много приятни пътеки – сравнително бързи и не много трудни, но не и прекалено лесни. Първата е от т. 19 до т.20 и сече напряко черния път. Втората пътека е след една малка махала с три къщи – от т. 21 до т.22, където продължавате по дърварски път към Елешница. В града има и малко каране по улиците т.е. асфалт), докато стигнете центъра.

Track016_R1
Дължина: 3.1 км
Част от шосето, свързващо гр. Елешница с пътя Разлог-Юндола. По-специално, частта е до махала Баните.

Track017_R2
Дължина: 6.1 км
Черен път между махала Баните и с. Краище. Може да се ползва и в двете посоки. Изкачва се до върха на един хълм и се спуска от другата му страна. На места е изровен и стръмен, на други е доста приятен.

Track018_Т3
Дължина: 1.4 км
Кратка билна пътека над махала Ниневи колиби. Записахме тази следа случайно, така че засега я добавям без да е реално използваема в маршрут, но има накъде да се доразвие.

Track019_R1_R2
Дължина: 1.0 км
Кратка допълнителна отсечка, която свързва пътя между Краище и махала Баните с пътя за Орцево и с Ламбиевите колиби, т.е. може да се ползва като по-пряк вариант от хората, които са отседнали в дървената къща.

Track020_R2
Дължина: 2.1 км
Черен път от с. Бабяк към билото между Орцево и Кузьово. Изкачването над Бабяк е кратко и стръмно, след това се продължава по хубав билен черен път с чудесна панорама към Пирин, който се влива в асфалтовия път за Кузьово.

Track021_R2
Дължина: 3.0 км
Билен черен път, който се отклонява от асфалта малко преди с. Орцево и достига до гробищата над с. Бабяк.

Track022_R2
Дължина: 1.4 км
Занемарен черен път, който се спуска от с. Кузьово към с. Лютово. В частта, която е описана, е в добро състояние. В долната си част вероятно е стръмен и изровен, но не сме я карали, защото продължихме по пътеки.

Track023_Т4
Дължина: 420 м
Кратка пътека, започваща като стръмен изоставен черен път и продължаваща едва забележимо по стръмна поляна, на която има две самотни къщи (обитаеми са!).

Track024_R2
Дължина: 1.1 км
Хубав черен път, който не сме карали докрай, защото го ползвахме само до началото на пътеката от Track025. Според картата пътят вероятно води до Резицка махала.

Track025_Т4
Дължина: 450 м
Скрита пътека, започваща като занемарен черен път с поникнали насред него борчета. В един момент пътеката става стръмна и технична, след което излиза на друга, по-лесна и по-главна пътека.

Track026_T3
Дължина: 1.3 км
Една от най-хубавите пътеки, които открихме в района. Началото ѝ все още не ни е известно, но по-голямата част е записана. Съединява се с пътеките от Track023 и Track024 и продължава по дерето на един поток, излизайки при една ябълкова градина под пътя за с. Лютово. Пътеката е широка, бърза и много игрива. На напредналите колоездачи тя ще достави радост с висока скорост, остри завои и множество възможности за скокчета и изпомпване, а на по-неуверените позволява да карат бавно и без голям риск. При т.39 се пресича малка рекичка по един голям камък, служещ почти като мост. След това директно през ябълковата градина се излиза на шосето отгоре.

Track027_R2
Дължина: 4.0 км
Черен път от с. Лютово до с. Гълъбово. Хубав като настилка, но доста стръмен на повечето места. Започва малко след последните къщи на Лютово, минава през една махала по-нагоре и след това катери през изгоряла гора към Гълъбово.

Track028_R2
Дължина: 3.5 км
Черен път от с. Гълъбово към билото и след това на изток към вр. Бабяшка чука. Над селото е много стръмен, почти невъзможен за каране нагоре (ние бутахме, но със свежи сили и инат може да се изкачи). След това по самото било се изравнява и става доста приятен.

Track029_R2
Дължина: 3.9 км
Черен път към билото над селата Орцево и Бабяк, част от което е и вр. Бабяшка чука. Пътят се отклонява от асфалта малко преди с. Орцево и стръмно се изкачва до билото, след което продължава на запад по него предимно с лек и приятен наклон, ту нагоре, ту надолу.

Track030_R2
Дължина: 2.7 км
Черен път до вр. Бабяшка чука. Върхът е една от основните забележителности в района – разкрива се необятна гледка към Рила, Пирин и част от Родопите. Има и старо тракийско светилище, което може и да не различите съвсем, защото в общи линии представлява купчина камъни. На върха са разположени две мачти с антени на мобилни оператори, има и приятен заслон с кът за почивка. Пътят до върха е с променлив наклон и от него се отклоняват няколко пътеки надолу към с. Бабяк.

Track031_R2
Дължина: 180 м
Пряк черен път, който може да ви послужи, ако идвате към вр. Бабяшка чука откъм с. Гълъбово.

Track032_T4
Дължина: 2.2 км
Основната пътека от подножието на вр. Бабяшка чука към с. Бабяк. Пътеката тръгва едва забележимо от красива поляна с две постройки на нея, приличащи на бунгала. Изключително разнообразна и игрива, една от най-добрите пътеки в района. Като цяло наклонът е лек до среден, но в края става за момент много стръмна, преди да влезе в селото и да продължи като черен път между дворовете. На много места пътеката е във формата на улей. Почвата е песъчлива, на места смесена с камъни.

Track033_T5
Дължина: 1.0 км
Пряка и много трудна пътека от подножието на вр. Бабяшка чука към с. Бабяк. Наклонът е много стръмен, на границата на караемото, спирането е предизвикателство. На много места пътеката представлява улей в песъчливо-камениста почва. В края си излиза на основната пътека.

Track034_T4
Дължина: 280 м
Пряка пътека, излизаща на основната пътека от Бабяшка чука към Бабяк. Препоръчвам ви все пак да ползвате основната, тъй като тази трудно се намира.

Track035_T4
Дължина: 660 м
Тясна пътечка, която се отклонява от основната пътека и слиза на друго място в с. Бабяк. Първоначално изглежда лесна, но в края е много стръмна.

Track036_T4
Дължина: 820 м
Пряка пътека между пътя за с. Кузьово и шосето между Лютово и Бабяк. Започва с лек наклон, после става по-стръмна.

Track037_R2
Дължина: 5.2 км
Хубав черен път от с. Дагоново до билото над с. Лютово. Може да се ползва и в двете посоки – както за изкачване, така и за спускане.

Track038_R2
Дължина: 1.8 км
Черен път от с. Лютово до билото над него, който продължава и към с. Гълъбово, вливайки се в основния черен път към него.

Track039_R2_T3
Дължина: 3.9 км
Дълъг черен път, който на места прилича по-скоро на широка пътека. Започва от билото над с. Лютово и осигурява дълго и приятно спускане до долината на р. Места в близост до с. Дагоново.

Track040_R2
Дължина: 5.6 км
Черен път, започващ от с. Гълъбово и завършващ на друг черен път над с. Дагоново.

Track041_T3
Дължина: 1.5 км
Пътека, започваща малко преди с. Лютово и отиваща до билото между него и долината на р. Места. Може да се ползва и в двете посоки, тъй като нагоре в по-голямата си част е караема.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Пътеките над Краище

Дължина: 11-13 км
Денивелация: 400 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Става дума за маршрути, при които изкачването до първото било над с. Краище е едно и също, но вариантите за спускане са поне пет. Вие може да откриете още някой. Началото от центъра на селото. Изкачвате се първо по асфалта към с. Лютово (Track001), но след 4.5 км поемате вляво по хубав черен път (Track010), който подсича билото. Карате известно време по този път, като при т.09 е първото място, където имате избор. Ако продължите по основния път надясно, малко по-нататък ще трябва да се спуснете по стръмен и изровен черен път към р. Места (Track011). Ако продължите в посока Краище по междинното било (черен път, Track004), имате ще 4 различни възможности да се спуснете към р. Места или към с. Краище – пътеката от Track008 е първа подред, следва черния път от Track007) и две пътеки в непосредствена близост до селото (Track006 и Track005). При тези опции, които ви отвеждат до р. Места извън селото, ще трябва да се приберете по пътя покрай реката, идващ откъм с. Дагоново (Track012 в обратна посока).

Краище – Дагоново

Дължина: 10.2 км
Денивелация: 80 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=2

За по-неуверените колоездачи една от най-лесните възможни разходки е покрай р. Места до с. Дагоново и обратно. Кара се само по черен път (Track012), почти равен. И отиването, и връщането са по него. Подходящ е дори за деца.

Дагоново – Лютово

Дължина: 11.1 км
Денивелация: 400 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Един доста лек маршрут, който обаче би се харесал и на по-напредналите. Началото му е в с. Дагоново, откъдето по черен път (Track037) се изкачвате до билото над с. Лютово. Карате малко по билните пътища в югозападна посока (части от Track038 и Track002) и се спускате обратно към Дагоново по Track039 – черен път, но на някои места толкова тесен, че прилича по-скоро на широка пътека. Като цяло той не е труден, но има и отделни по-технични или изровени участъци.

Маршрутът може да бъде удължен с още 10 км, ако тръгнете от Краище и карате до Дагоново и обратно по пътя покрай р. Места (Track012). Това удължение няма да добави почти нищо като физическо натоварване, тъй като на практика е почти равно.

Дагоново – Гълъбово

Дължина: 15.9 км
Денивелация: 720 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Това също е кратък маршрут, лесен като терен, но не бих го нарекъл съвсем лек, тъй като има едно доста стръмно изкачване между с. Лютово и с. Гълъбово, което ще ви поизпоти. До билото над Лютово се изкачвате по черен път (Track037). Продължавате нагоре към Гълъбово (Track027). Там си поемате дъх, наслаждавате се на гледките и продължавате обиколно по черния път от Track040, който минава от другата страна на дерето, зад вр. Карчовец и се спуска обратно към пътя от Дагоново, по който се изкачихте.

Краище – Лютово – пътеките над Краище

Дължина: 14-17 км
Денивелация: 500-600 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Отново става дума за множество варианти, затворени в района между с. Краище и с. Лютово. В голяма степен те могат да се разглеждат като малко по-дълги версии на маршрутите „Пътеките над Краище“, описани малко по-нагоре. Ако там обаче човек може да се справи за 1-2 часа, тук ще е необходим поне още един час, защото карането е малко по-обиколно, но и по-интересно. Изкачването до Лютово е по асфалта (Track001), после по черния път от Track038 се изкачвате до билото и там ви очакват някои доста стръмни баири до върха над Лютово, по които ще трябва да бутате (Track002). Следват различни варианти за спускане – или по билото (Track002), или по пътеката от Track003, като във всички случаи излизате на черния път от Track010, откъдето към Краище продължавате по някоя от многото пътеки/пътища над селото, описани вече в първия примерен маршрут.

Краище – Дагоново – Лютово – пътеките над Краище

Дължина: 17-19 км
Денивелация: 600 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Тази група маршрути пък може да се разглежда като вариант на горните, само че до билото над Лютово не се стига по асфалтовия път през селото, а първо се кара покрай р. Места до Дагоново (Track012), после се изкачвате по Track037 над Лютово и оттам вече продължавате по билото между него и Краище, както е описано и в горните маршрути.

Краище – Лютово – Дагоново

Дължина: 19/20 км
Денивелация: 400 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

За този маршрут също има поне два варианта, като в случая и двата са по лек терен, което ги прави подходящи и за по-неопитни в спускането колоездачи. Не са трудни и като физическо натоварване, тъй като денивелацията е разпределена доста плавно и върху доста километри. И в двата случая започвате с каране по асфалта до с. Лютово (Track001), където по Track038 се изкачвате до седловината над селото. Там вече се разделят двата варианта – в т.06. Ако продължите надясно (североизток) към Гълъбово, след няколкостотин метра трябва да се спуснете към с. Дагоново по черния път от Track037. Ако пък поемете наляво (югозапад) към върха над Лютово, преди да започне стръмното изкачване, в т.07 трябва да поемете надолу по черния път от Track039. Това спускане е с една идея по-трудно от другото и в този си вид маршрутът би се харесал повече и на напреднали колоездачи, докато първият вариант е за по-начинаещите. И в двата случая от Дагоново се прибирате в Краище по черния път покрай р. Места (Track012).

Лютово – Бабяк – Кузьово

Дължина: 10.8/13.1 км
Денивелация: 310/370 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3) / високо (R1, R2, T3, T4)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Както се досещате, не е речено, че всички маршрути трябва да започват от Краище. Асфалтовият път до Орцево дава възможност за кратки карания, които да започват по-нависоко. Така например между с. Лютово, с. Бабяк и махалите на с. Кузьово могат да се отделят няколко маршрута, обединени от общо изкачване с различни варианти за спускане. Тук ще опиша схематично два от тях, макар че отсечките могат да се комбинират и по други начини. И двата маршрута са съвсем леки като физическо натоварване, но са с различна трудност, макар че и голяма част от спускането е общо.
Вариант 1: Започвате от с. Лютово с леко изкачване по асфалта към с. Бабяк (Track001), но малко преди да го достигнете се отклонявате надясно по асфалтов път към с. Кузьово (Track013), който катери стръмно със серпентини до билото, където продължава с минимален наклон в югозападна посока. При т. 14 продължавате вдясно по черен път (Track014), а в т. 15 се отклонявате от него по друг, по-слабо използван черен път (Track022), който се спуска към Лютово. В т. 36 пътят се разделя, като трябва да продължите наляво по стръмна отсечка, превърнала се вече в широка пътека (Track023). Излизате на стръмна поляна с две къщи вляво. Спуснете се в близкия дол, където ще се включите в хубава, широка и много забавна пътека (Track026), която ще ви отведе малко под с. Лютово.
Вариант 2: Започвате от с. Лютово с леко изкачване по асфалта до с. Бабяк (Track001). Там поемате по стръмен черен път между къщи и дворове, който ще ви отведе до билото и до гробището на селото (Track020), след което продължава по билото в западна посока. Така се включвате в асфалтовия път към с. Кузьово (Track013), продължавате при т.14 вдясно по черен път (Track014), а в т.16 се отклонявате по друг черен път (Track024), отново вдясно, който започва стремглаво да се спуска надолу. В т. 37 трябва да намерите пътека вдясно (Track025), която след стръмно и забавно спускане се включва в друга пътека (Track026), която е много хубава и забавна и ще ви отведе под с. Лютово.

Бабяк – Бабяшка чука

Дължина: 13-14 км
Денивелация: 560 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T4, Т5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН = 5 или 6

Отново многовариантен маршрут, при който опциите са многобройни. Общото между тях е, че се тръгва от с. Бабяк и се изкачва върха над него, следва спускане по някоя от пътеките.
Най-лекият и достъпен вариант е с изкачване по асфалта почти до с. Орцево (Track001), до т.05, където се отклонявате по стръмен черен път на север към билото (Track029) и карате по него до т.31, където се отклонява черният път за самия връх (Track030). После се спускате обратно и си избирате някоя от пътеките към селото, като аз препоръчвам най-много основната пътека (Track032), която започва в т.32. Ако си пададе по предизвикателствата, може да пробвате и някоя от другите (например Track033). Ако пък предпочитате да карате изцяло по пресечен терен, в началото на маршрута можете да направите изкачването до т.05 по черни пътища – първо Track020 до гробищата и после Track021 в обратна посока, което ще добави и половин километър дължина.

Бабяк – Орцево

Дължина: 12.4 км
Денивелация: 420 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Това е съвсем кратък маршрут по леки терени – само асфалт и черни пътища, разбира се, и много живописен. За навигация също е пределно лесен – започвате от центъра на с. Бабяк и по асфалтовия път се изкачвате до с. Орцево (Track001), където обръщате посоката, връщате се назад до т.05 и поемате по билния черен път на запад (Track021), докато стигнете гробището над с. Бабяк. Оттам се спускате по черния път от Track020.

Средно дълги маршрути
(дължина 15-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Лютово – Бабяшка чука – Кузьово 1

Дължина: 26.7 км
Денивелация: 910 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Това безспорно е един от най-хубавите маршрути, които открихме. Представлява типична „осморка“ с две основни изкачвания, две страхотни спускания и малко каране по билата се невероятни панорами във всички посоки. Началото е в с. Лютово. Започва се с изкачване по асфалт през с. Бабяк към с. Орцево (Track001) до т.05, където се продължава по стръмен черен път към билото (Track029) и след това се кара по него в посока вр. Бабяшка чука. Отклонението към върха е при т.31 и отново е черен път с променлив наклон (Track030). Когато се наситите на гледката от Бабяшка чука, трябва да се върнете около километър назад по пътя, за да се спуснете по основната пътека към с. Бабяк (Track032), която със сигурност ще ви зареди със силни емоции. След това продължавате да описвате осморката с изкачване по Track020 към друго било и каране по него в посока с. Кузьово. Излиза се на асфалта за последното (Track013), после се продължава по черни пътища (Track014 и Track024), докато стигнете т.37, където започва втората порция пътеки (Track025 и Track026).

Лютово – Бабяшка чука – Кузьово 2

Дължина: 18.7 км
Денивелация: 880 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=7

Макар да звучи като вариант на горния маршрут, това каране всъщност е съвсем различно и доста по-трудно като физическо натоварване заради много стръмното първо изкачване. Затова и не го препоръчвам на всеки, а само на хора, които обичат да катерят стръмни баири. :))) Началото е малко след с. Лютово, където е отбивката за с. Гълъбово – т.26. Пътят за Гълъбово (Track027), макар да се води автомобилен, си е черен път и на места е със солиден наклон, но поне настилката е равна и без коловози. Най-трудното обаче започва след Гълъбово – изкачването до билото е по широк и добре утъпкан горски път (Track028), но толкова стръмен, че карането на места е почти невъзможно. След това продължението по билото е приятно и отпускащо до т.30, където завивате надясно към вр. Бабяшка чука и го изкачвате по Track030. Спускате се към с. Бабяк по основната пътека (Track032) и продължавате към билото от другата му страна (Track020) и след това за кратко по асфалта към Кузьово (Track013). Тук трябва да изберете дали да се спуснете по пътеките от горния маршрут, или да изберете някоя от другите опции – за този маршрут аз лично предпочитам пътеката от Track036, тъй като тя ще ви изведе по-близо до началната точка.

Лютово – Бабяк – Бабяшка чука (по леки терени)

Дължина: 25.0 км
Денивелация (изкачване): 910 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

И още един маршрут с изкачване до Бабяшка чука (наистина има защо да посетите този връх!), само че насочен към хората, които предпочитат по-леки терени, т.е. асфалт и черни пътища. Макар че спускането е по доста стръмни такива, те са с добра настилка и здрава основа, така че не би трябвало да са сериозен проблем за никого, освен за най-неуверените колоездачи. Началото е в с. Лютово, откъдето по асфалт през с. Бабяк към с. Орцево (Track001) достигате т.05, където се продължава по стръмен черен път към билото (Track029) и след това се кара по него в посока вр. Бабяшка чука. Отклонението към върха е при т.31 и отново е черен път с променлив наклон (Track030). Когато се наситите на гледката от Бабяшка чука, трябва да се върнете по пътя обратно до т.31 и да продължите по билния път, който тук вече е Track028 в обратна посока. Така достигате с. Гълъбово, от което по Track027 (отново в обратна посока) се спускате обратно в Лютово.

Краище – Лютово – Гълъбово – Дагоново

Дължина: 26.4 км
Денивелация: 780 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Маршрут, който е подходящ най-вече за по-неуверените в спускането, тъй като при него специално са избегнати пътеките, но не и стръмните баири, нито пък красивите панорами. За навигация е доста лесен – първо се изкачвате по асфалта до с. Лютово (Track001), после продължавате по черния път към с. Гълъбово (Track027), оттам завъртате през махалите от другата страна на долината на Янина река (Track040) и карате известно време по билото в посока с.Дагоново, преди да се спуснете в долината на споменатата река и по черния път в нея до с. Дагоново, откъдето се прибирате в Краище покрай р. Места (Track012 в обратна посока).

Краище – Лютово – Бабяк – Кузьово (с по-трудни и технични спускания)

Тук напълно ще спестя информацията за дължина и денивелация, тъй като те варират доста, но най-общо казано с в границите 30-40 км и 700-1000 м. Става дума по-скоро за съвети как сами да си сглобите маршрути в района между посочените села, отколкото за конкретни такива. Общото между всички възможни варианти е, че търсим предимно пътеки и по-технични терени, т.е. насочени са към хората с добри умения за каране надолу.
И така, за изкачване до с. Лютово можете да използвате някой от следните варианти:
1. По асфалта – Track001.
2. По пътя покрай р. Места до с. Дагоново (Track012) и оттам нагоре по черния път покрай Янина река – Track037.
3. Първо по асфалта (Track001), после по черния път от Track010, след това по черния път до билото между Краище и Лютово (Track002 в обратна посока) и в т.41 се спускате към Лютово по пътеката от Track041.
От с. Лютово до с. Бабяк в общи линии единственият вариант е по асфалта (Track001)
До Кузьово можете да ползвате или директно асфалтовия път преди с. Бабяк (Track013) или черния път от Бабяк до гробищата и по билото (Track020), който се влива в асфалта.
За спускане от Кузьово към Лютово имате поне три варианта:

1. По пътеката от Track036.
2. По черния път и пътеката от Track022, Track023 и Track026.
3. По черните пътища и пътеките от Track014, Track024, Track025 и Track026.
За прибиране от Лютово към Краище имате най-много варианти:
1. Дългото спускане по забавен черен път към Дагоново (Track039) и след това покрай р. Места (Track012)
2. По билото над Лютово (Track002) и по някоя от многото пътеки към Краище (Track005 до Track008)
3. По пътеката до билото от Track041 и след това по някоя от пътеките към Краище (Track005 до Track008)

Дълги маршрути
(дължина 35 или повече км, целодневни)

Краище – Кузьово – Елешница

Дължина: 35.0 км
Денивелация: 1010 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

За този маршрут също мога да кажа, че е един от най-хубавите, които открихме в района. Освен всичко друго, той ни откри и много потенциални находки за по-нататък, но за момента остава малко „самотен“ в направлението Кузьово-Елешница, тъй като повечето усилия насочихме покрай пътя Краище-Орцево. За всеки, който реши да посети Краище обаче и желае да се натовари малко повече физически и да покара по доста разнообразни места и терени, този маршрут е задължителен!
Началото, както и при повечето други маршрути, е по асфалтовия път през с. Лютово (Track001) до отбивката към с. Кузьово (т.04, Track013), по която продължавате до билото. Нататък вече е каране само по него, предимно по черни пътища и с две чудесни пътеки. Първо следвате билния черен път между махалите на Кузьово (Track014) до т.18, където изоставяте основните два пътя и продължавате по много стръмен пряк черен път към близкия връх (Track015). Нататък по него излизате на хубав път, после от т.19 до т.20 карате по игрива пряка пътека, спускате се отново по черен път до една малка идилична махала, след нея отново карате по пътека (от т.21 до т.22) и завършвате по дърварски черни пътища в гр. Елешница. Прибирането обратно към Краище е първо по асфалт (Track016), а след това по черен път, прехвърлящ един хълм (Track017), който може да ви изпие силите в края на карането.

Краище – Дагоново – Лютово – Бабяк – Бабяшка чука – Кузьово – пътеките над Краище

Дължина: 42.5 км
Денивелация: 1450 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: високо, КФН=8

Ако сте чели дотук и сте от хората, които имат сила в краката и афинитет към технични пътеки, би трябвало вече и сами да сте заформили подобен план в главата си. За всеки случай обаче ето един проект за дълъг, натоварващ маршрут, който комбинира и някои от най-хубавите пътеки, които открихме.
За да не пестите сили, изкачването до Лютово е по черния път покрай Места до с. Дагоново (Track012) и после по пътя покрай Янина река (Track037). След кратко спускане до Лютово (вариантите са поне два), продължавате по асфалтовия път към с. Бабяк (Track001), като при т.04 се отклонявате по пътя към Кузьово (Track013), но само за 900 м, докато се качите на билото. Там продължавате по билния черен път в посока И-СИ – първо по Track020 в обратна посока, после и по Track021 (отново в обратна посока). Така достигате почти до Орцево – връщате се съвсем малко по асфалта в посока с. Бабяк и поемате по стръмен черен път (Track029) към билото от другата му страна, т.е. към вр. Бабяшка чука. След като изкачите върха (Track030), се връщате малко над километър в обратна посока до т.32, където се спускате към с. Бабяк по основната пътека (Track032). От Бабяк отново се качвате до билото и карате към Кузьово (Track020 + част от Track013), след което се спускате до Лютово по комбинацията от Track024 + Track025 + Track026. За прибиране към Краище използвате изкачване по пътеката от Track041 и спускане по някоя от пътеките над Краище (Track005 до Track008), до които достигате чрез черния път от Track004.

Краище – Орцево – Кузьово – Лютово – Дагоново

Дължина: 42.0 км
Денивелация: 1130 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=7

Това каране е насочено към хората, търсещи по-леки спускания, макар че не му липсва и една кратка, но много забавна пътека, която обаче не изисква сериозни умения, ако човек реши да кара по-бавно. По-голямата част от километрите обаче са по асфалт и черни пътища, предимно с плавен наклон и хубава настилка. В същото време карането е дълго, така че да запълни цял ден.
Първата половина, изкачването през с. Лютово и с. Бабяк до с. Орцево е изцяло по асфалт – Track001. После се връщате малко назад по асфалта до т.05 и поемате по билото, следвайки основния черен път (Track021 + част от Track020). По него излизате на асфалтовия път за с. Кузьово – следвате и него по билото до т.14, където продължавате по черния път вдясно и малко след това започвате спускане към с. Лютово по черен път и пътеки (Track022 + Track023 + Track026). За прибиране към Краище препоръчвам да се качите до седловината над Лютово по Track038 и да се спуснете към с. Дагоново по Track039, след което да се приберете по пътя покрай р. Места (Track012).

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Домакини

Ламбиеви колиби

Ламбиевите колиби са изградени по технология, която не се среща под път и над път, а именно – от дебели дървени трупи. Този тип къщи са познати в Русия, Скандинавските държави и други студени места, а в с Краище има две – намират се точно в началото на пътя към с. Лютово, на практика над самото село, което осигурява още по-добра панорама към Рила и Пирин. От двете дървени къщи само едната е за гости и точно в нея бяхме ние. Къщата се дава или цялата (апартамент на първия етаж и мезонет на горния и под покрива), или пък можете да наемете само една от посочените две части. Максималният брой хора, които могат да се настанят, е 16, но аз лично препоръчвам около 10-12 – по този начин ще ви е по-просторно и уютно, а цената е достатъчно изгодна, за да не се налага да я изпълвате „по шевовете“. Къщата разполага със санитарно помещение (баня+тоалетна) и кухненски бокс с основните прибори и посуда на всеки етаж (все пак, ако искате да си сготвите нещо по-специално, най-добре си вземете необходимите за него съдове и прибори), водата се подгрява чрез газови проточни бойлери, а във всяка от двете дневни има и камина, чрез която става отопляването. Има и достатъчно място за велосипедите, щом ние успяхме да съберем цели 15 вътре. Разбира се, може да разчитате на интернет и кабелна телевизия. Лабмиевите колиби са ориентирани към почивка както през лятото, така и през зимата – близостта до Банско позволява да ползвате къщата като база и за зимна ваканция. Отделно от това районът предлага възможности и за пешеходен туризъм, минерални бани, офроуд, риболов и др. Отново ще повторя, че основният плюс на този тип настаняване е възможността да се съберете компания от 10-12 човека и да бъдете заедно като във вила, грижейки се сами за прехраната си.

За да направите резервация или запитване, можете да се свържете с домакините по някой от следните начини:

Телефони:
0877 902 877
0877 903 877
02/ 943 78 21
02/ 928 29 68

web:
http://sbss.bg/kolibi/

Хотел „Краище“

Хотел „Краище“ е разположен при самия вход на селото и разполага с всички необходими условия за почивка в стаите (интернет, кабелна телевизия, санитарен възел), както и бар/механа, приятен двор с маси на открито и възможност за приготвяне на скара през лятото. Както и всичко останало в района, хотелът е заобиколен от красивите склонове на трите планини – Рила, Пирин и Родопите.

Стаите в хотел „Краище“ са просторни и уютни, добре обзаведени и осигуряват общо около 40 места – в двойни стаи (със спалня или с 2 легла), тройни стаи и студиа/апартаменти.

За гостите с велосипеди ще се намери място в някое от сервизните помещения на хотела, а на двора ще можете и да ги измиете, макар че в селото има и автомивка, която може би е най-добрият вариант след кални карания.

Една от допълнителните услуги, които предлага хотел „Краище“, са различните видове масажи

За да направите резервация или запитване, можете да се свържете с домакините по някой от следните начини:
Телефони:
0898 405 335
E-mail:
[email protected]
web:
http://hotelkraishte.eu/
Facebook:
www.facebook.com/hotel.kraishte

през с. Бабяк към с. Орцево (Track001) до т.05, където се продължава по стръмен черен път към билото (Track029) и след това се кара по него в посока вр. Бабяшка чука. Отклонението към върха е при т.31 и отново е черен път с променлив наклон (Track030). Когато се наситите на гледката от Бабяшка чука, трябва да се върнете около километър назад по пътя

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>