Старо Стефаново 1.0

Може би си спомняте статията от лятото за архитектурния резерват Старо Стефаново. Ако не, желателно е да я прочетете, тъй като настоящият материал е неделимо свързан с нея. Тогава описвах повече как сме храсталясвали, а сега ще се съсредоточа върху това къде в района все пак може да се кара, без да прекарате цял ден в шубраците. Ще се застраховам, като кажа, че чувството за пущинак ще ви съпровожда на много места, но все пак при публикуваните тук следи проблемните отсечки са малко. За хората с авантюристичен дух подобно леко нагазване в дивото вероятно дори ще е приятно.


Както бях писал и в статията, есента е може би най-подходящият сезон за каране по хълмовете в района. Мога само да гадая колко е красиво там по това време, но да речем, че и през пролетта, когато ние бяхме, очите ни получиха своята наслада. Тогава имахме късмет и с времето, тъй като три от дните бяха сухи и покарахме доста. След обилен дъжд обаче калта става доста тежка и не я препоръчвам за проба – точно заради това предполагам, че топлите есенни дни ще са най-добри, тъй като през лятото почвите изсъхват в дълбочина и есенните дъждове попиват по-добре в тях, отколкото пролетните. Разбира се, това са си мои наблюдения, но така или иначе чак сега успях да намеря време за съставяне на тази сборна GPS следа, така че ако искате да си спретнете един уикенд в Стефаново, с малко повече късмет имате на разположение още около месец. Ако не, догодина напролет. 🙂

Ще напомня и още нещо характерно за района – някои от черните пътища, които са описани, се ползват рядко или вече изобщо не се ползват от МПС-та, а други са дърварски и често променят облика си – ако през 2013 г. са били хубави, следващата може вече да не са, или обратното. Така че имайте едно наум и следете внимателно GPS-а. На картата в него и на сателитни снимки/Google Earth трудно може да се разчита, защото много от нещата, които ги е имало, вече не са там.

Освен в статията, снимки от каранията ни по описаните отсечки и маршрути можете да видите и в тази галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/staro-stefanovo-2013.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Stefanovo_1.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1_R2
Дължина: 1.9 км
Тази отсечка е комбинация от главната улица на селото, която се изкачва нагоре между къщите, и продължението по черен път до седловината между върховете Заноги и Робово бърдо. На това заравнено място се пресичат няколко от пътищата в района, затова т.001 е много важна. Отсечката може да се ползва както за излизане от селото, така и за прибиране към него.

Track002_R2_T3
Дължина: 5.2 км
И тази отсечка не е еднородна, но за по-лесно ползване я публикувам цялата. Състои се от занемарен черен път до билото, където някога е продължавал и е слизал към с. Българене. Сега обаче, за радост, голяма част от него се е превърнала в пътека, която на места дори трудно се забелязва. На други места е малко буцеста или трънлива, но като цяло не е трудна и повечето хора би трябвало без проблем да се справят с нея. При спускането от билото към Българене пътеката започва с кратък техничен участък, но бързо преминава в почти гладка, скоростна пътека, покрита на доста места с шума. С наближаването на селото постепенно преминава в черен път с коловози.

Track003_R2
Дължина: 3.9 км
Черен път от с. Българене през билото на хълма към долината на една безименна рекичка. В началото пътят е доста занемарен и май се ползва само за извеждане на животни. По-нагоре се съединява с друг и става много приятен за каране. Спускането е скоростно, на повечето места пътят е хубав и утъпкан, но може да има и коловози тук-там.

Track004_R2_X
Дължина: 6.7 км
Някога това е бил един от основните черни пътища между хълмовете, което се вижда ясно на сателитна снимка например. Сега обаче в средната си част явно се ползва рядко и на едно място съвсем е изчезнал – там е точката Х, която показва, че ще трябва да се проврете под едно паднало дърво с буйна растителност наоколо и да пренесете велосипеда през едни коприви по съвсем тясна пътека, направена от кравите, които явно биват прекарвани оттук. След това растителността полека-лека отново се „отваря“ и пътят набира височина със серпентини, достигайки до седловината над с. Старо Стефаново.

Track005_R2
Дължина: 2.8 км
Още един черен път от седловината над Старо Стефаново до самото село, който заобикаля по хълма над него. Ние винаги го използвахме за прибиране, т.е. за спускане към селото, но сега, като се замисля, не би бил  никак лош и за изкачване.

Track006_R2
Дължина: 2.3 км
Хубав черен път, който започва от седловината над с. Старо Стефаново и се изкачва отсеверозападната страна на вр. Робово бърдо до една заравнена част на билото с чудесен изглед на юг. В общи линии се ползва като част от маршрут към яз. Ледево и в тази връзка т.009 е много важна, защото там трябва да продължите по незабележим тревен път наляво (Track007), вместо по ясно изразеното продължение направо, което по-късно приключва в една горичка.

Track007_R2
Дължина: 1.7 км
Занемарен и незабележим в началото черен път по югозападния склон на вр. Робово бърдо. Отклонява се от пътя в Track006 и в началото се минава през заравнена билна поляна, после има кратко, стръмно спускане и след това пътят добива по-ясен вид и с няколко серпентини се спуска до т.003, която е кръстовище на няколко черни пътя.

Track008_R3_R2_R1
Дължина: 3.1 км
Отново цяла отсечка с доста разнообразен характер, която минава през яз. Ледево и се спуска през Ночевска махала до пътя за с. Врабево. Започва като хубав дърварски път, беше прясно направен и добре утъпкан. След това се спуска по стръмни поляни с дълбоки до метър коловози и излиза над язовира – включено и отклонението по стената му. Надолу се продължава по хубав черен път, който при Ночевска махала преминава в асфалт и излиза на пътя за с. Врабево.

Track009_R1
Дължина: 3.4 км
Асфалтов път към с. Врабево.

Track010_R2
Дължина: 3.2 км
Черен път от с. Врабево към Кръста – метален кръст до малък параклис, кацнал на ръба на един надвиснал над селото връх. Започва в центъра на Врабево, покрай черквата, и в началото следата включва илици и бетонов път покрай гробищата, след което нагоре вече е хубав, утъпкан черен път, по който се качват дори с леки автомобили, но на места наклонът е прилично стръмен.

Track011_R2
Дължина: 2.8 км
Черен път по билото между с. Врабево и Старо Стефаново, който свързва пътя за параклиса над Врабево през вр. Робово бърдо до седловината над Старо Стефаново. В частта, където пътят изкачва и спуска самия връх, следата е чертана по GPS карта, тъй като ние подсякохме по пътека, но и от двете страни на върха черният път се вижда ясно, така че за него може да се довери човек на картите и сателитните снимки.

Track012_Т3
Дължина: 1.1 км
Подсичаща пътека от югоизточната страна на вр. Робово бърдо. Използва се за извеждане на коне до билото. Щеше да е страхотна, ако не бяха падналите напряко дървета, които за животните явно не са проблем, но за колоездачите налагат слизане от колелото на няколко места. Въпреки това пътеката е забавна и е една от малкото в този район.

Track013_R2_R3
Дължина: 3.3 км
Изоставен черен път, който от седловината над Старо Стефаново се изкачва до билото и се спуска към автомобилния път, свързващ селата в района с главния път София-Варна. Посочен е като R3 заради лошото си състояние – в средната част водата е издълбала огромни коловози и трябва да се кара бавно и с повишено внимание. Иначе като цяло е R2. Като цяло няма нищо интересно в този път, но все пак може да се ползва като част от маршрути за кратки разходки и раздвижване.

Track014_R1
Дължина: 1.5 км
Асфалтовият път, свързващ Старо Стефаново със с. Стефованово и оттам с другите села в района.

Track015_R1
Дължина: 2.3 км
Част от пътя, свързващ с. Стефаново с главния път София-Варна. Включена е тук, тъй като може да се ползва като част от някои леки маршрути.

Track016_R1
Дължина: 5.4 км
Асфалтов път от с. Стефаново до с. Малиново. Последното е голямо село и има няколко централни места с площади – началото/краят на тази следа е на площада с черквата. Може да се ползва и в двете посоки.

Track017_R2
Дължина: 2.7 км
Това е старият път за с. Малиново. Представлява хубав черен път с минимален наклон, преминаващ през красиви обработваеми площи и ливади, малко по-пряк е в сравнение с новия автомобилен път. Може да се ползва като връзка в някои маршрути и като част от съвсем леки маршрути за начинаещи или за приятна, бърза разходка в рамките на 1-2 часа.

Track018_R1_R2
Дължина: 4.2 км
Комбинация от асфалт и черен път, който извежда от с. Малиново към високите части на хълма между него и с. Дамяново. Асфалтът е разбит и след преминаването над р. Крапец по мост се превръща в трошено-каменна настилка, макар че на места личат остатъци и от асфалт/бетон. Много странен път – така и не разбрах за какво е правен. Прилича на военен, но може да е бил и за целите на дърводобива. Във всички случаи е добре, че го има, защото макар да е стръмен на места и като цяло открит (т.е. става доста горещо в топлите дни), той осигурява сравнително лесно и сигурно качване почти до билото на възвишението.

Track019_R3
Дължина: 1.5 км
Продължение на пътя от предходната следа, но значително по-занемарено и лошо като терен – почвен път, който на места е обрасъл, а на други е и с дълбоки коловози, евентуално и кал. Прехвърля билото от западната страна на вр. Дяда могила и излиза на широк и редовно използван черен път от другата му страна. Като наклон не е страшен, но заради дълбоките коловози и трудната проходимост е означен като R3.

Track020_R2_R3
Дължина: 4.4 км
Основен дърварски път над с. Дамяново. Широк е, използва се редовно и в горната си част е едновременно лесен и забавен за каране. В долната обаче става много изровен, с огромни нестабилни камъни, поради което там напълно отговаря на ниво трудност R3, т.е. не е подходящ за начинаещи.

Track021_R1
Дължина: 3.9 км
Асфалтов път от с. Дамяново до изоставената хижа „Погледец“. В долната част е стръмен, после по билото е с лек и променлив наклон. Може да се ползва в няколко маршрута.

Track022_R2
Дължина: 2.2 км
Много приятен черен път, предимно равен, който подсича билото на хълма между селата Дамяново и Малиново.

Track023_R2
Дължина: 1.8 км
Дърварски път, свързващ пътя от Track020 с билото на хълма. Макар че на места е доста стръмен, състоянието му през пролетта на 2013 г. беше добро.

Track024_R2
Дължина: 2.1 км
Черен път по билото на хълма през вр. Кръста над с. Дамяново. Използва се често, в добро състояние е и е много приятен за каране. От върха се разкриват и красиви изгледи.

Track025_R2_R3_F
Дължина: 3.7 км
Приключенска отсечка из пущинаците между изоставената хижа „Погледец“ и с. Малиново. Някога тук е имало черни пътища, но сега голяма част от тях са почти или напълно изчезнали, така че на места се налага дори да карате без път, следвайки само посоката. Тези части са най-вече в долината на р. Крапец, където трябва по едно време да я пресечете и да се изкачите до занемарени ниви от северната ѝ страна, по края на които има някакви остатъци от черен път. Въпреки че звучи много диво, карането по тези места всъщност е доста приятно, но задължително трябва да следите внимателно GPS-а! Не се препоръчва за хора без никакъв опит в ориентирането.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Старо Стефаново 1

Дължина: 11.6 км
Денивелация: 160 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=2

Това е един изключително лек и напълно подходящ за съвсем начинаещи колоездачи маршрут – дори не бих го нарекъл планински, доколкото по-голямата част е по асфалт и действието се развива в ниската част между хълмовете. Въпреки това той е приятен за каране и може да се ползва както за раздвижване, така и за излет с начинаещи колоездачи, които се затрудняват дори от нормалните черни пътища. Тук има един черен път, т.нар. стар път за Малиново, който е с минимален наклон, чакълесто-почвена настилка и като цяло е съвсем лесен. Навигацията с GPS също е елементарна – първо се спускаме от Старо Стефаново до с. Стефаново (Track014). Оттам караме по шосето в посока главния път София-Варна (Track015) до т.004, където има една голяма старинна къща (може би някога е била хан, не зная). Там трябва да поемем рязко вдясно, на практика в обратна посока, по хубав и равен черен път в гората край шосето (Track017), който по-нататък излиза на ливади и леко се спуска през тях в посока с. Малиново. Накрая излизаме на асфалтовия път за Малиново (Track016) и по него надясно се връщаме до Стефаново, а оттам и до Старо Стефаново.

Ако искате да карате малко повече, по асфалт можете да се разходите до яз. Крапец (близо е до с. Малиново) и обратно – това ще добави още 10-12 км леко каране.

Старо Стефаново 2

Дължина: 12.1 км
Денивелация: 310 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Дори и името показва, че този маршрут може да се разглежда като „роднина“ на горния – двата са в един и същи район и споделят част от пътищата, но „двойката“ е за малко по-напреднали колоездачи, доколкото включва един занемарен черен път, който в средната си част е прорязан от дълбоки до метър коловози. Не че е толкова трудно да се мине, а и участъкът не е дълъг, така че в краен случай може по-неуверените просто да побутат малко. Въпросният черен път не е особено интересен за каране, но все пак е по-добре от спускане по асфалт, поне за мен. В този си вид маршрутът е и с малко по-голямо физическо натоварване, така че да усети човек поне малко раздвижване. Представлява комбинация от Track001 (изкачването над селото), Track013 (продължение към билото между Старо Стефаново и Българене и спускане към пътя, свързващ селата с пътя София-Варна), Track017 (стария път за Малиново), част от Track016 (пътя от Малиново до Стефаново) и Track014 (пътя от Стефаново до Старо Стефаново).

Старо Стефаново – вр. Робово бърдо

Дължина: 9.1 км
Денивелация: 300 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Това също е един съвсем кратък маршрут в непосредствена близост до селото, който с добро темпо отнема най-много час, а с по-бавно каране и размотаване вероятно около два часа. Може да се ползва за кратко раздвижване. Макар да не е толкова лесен, както „Старо Стефаново 1“, маршрутът е лек като терени и може да бъде преминат дори от начинаещи планински колоездачи. Представлява изкачване до съседния на Старо Стефаново вр. Робово бърдо и връщане обратно. Изкачването до седловината става по Track001, после се продължава за кратко по Track006 и след това според мен е най-добре да се хване пътеката от Track012 в обратна посока, т.е. да се подсече по нея върхът от североизточната му страна. По този начин изкачването до горе ще е по-леко, но все пак достатъчно стръмно, за да видите малко зор. От върха се спускаме обратно до седловината и се връщаме в Старо Стефаново по Track005.

Старо Стефаново – параклиса над с. Врабево (през вр. Робово бърдо)

Дължина: 12.9 км
Денивелация: 450 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Това пък е удължен вариант на предходния маршрут и чудесен начин да се разходите до едно от най-красивите места в района в рамките само на 1-2 часа. При това излетът е малко по-натоварващ физически, но в никакъв случай не бих го нарекъл тежък. Без особени проблеми може да бъде преминат дори от начинаещи планински колоездачи, тъй като на повечето места черните пътища са хубави. Представлява изкачване до билото между Старо Стефаново и Врабево, надникване от параклиса съм околността и връщане обратно, като и в двата случая може да минем както през вр. Робово бърдо, така и да го подсечем по пътеката от Track012. Изкачването до седловината става по Track001, после се продължава за кратко по Track006 и след това според мен е най-добре да се хване пътеката от Track012 в обратна посока, т.е. да се подсече по нея върхът от североизточната му страна. Продължава се по Track011 в обратна посока към върха с кръста над Врабево. До самия параклис се стига по последната част от Track010. После по обратния път се връщаме до подножието на вр. Робово бърдо и тук е най-добре да изкачим върха и да се спуснем от другата му страна, но ако предпочитате, може отново да минете по пътеката. Връщането в Старо Стефаново е по Track005.

Дамяново 1

Дължина: 11.3 км
Денивелация: 340 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

С този маршрут се пренасяме към близкото село Дамяново, над което също има някои приятни места за каране. До него с автомобил можем да стигнем за 10-15 минути.
Макар че се кара само по асфалт и черни пътища, този маршрут е със сравнително трудно спускане, защото една не много къса част от пътя е едновременно стръмна и много изровена, с големи и нестабилни камъни, така че колоездачи без достатъчно опит там ще трябва да бутат, а и за тези с опит пътят не е безопасен. Затова пък в горната си част маршрутът е много красив, а изкачването по асфалт е леко, така че си струва да му отделите 1-2 часа, ако не се плашите от каменисти спускания.
Началото е в центъра на с. Дамяново, откъдето по асфалтиран път (Track021) се изкачваме почти до изоставената хижа „Погледец“. Малко преди нея има една ферма и точно там напускаме асфалта и продължаваме по черен път на северозапад покрай оградата на фермата (Track022). След кратко спускане пътят се изравнява и завива в западна посока, като на места и леко се изкачва. След съединяването с друг черен път, идващ откъм билото, продължаваме по равно и после стръмно надолу по хубав дърварски път (Track023), който ни извежда на един от основните черни пътища по този хълм – Track020. Точно той обаче, макар да се ползва редовно, е доста изровен и труден в средната си част. По него се връщаме в с. Дамяново.

Дамяново 2

Дължина: 11.5 км
Денивелация: 400 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Това засега е единственият маршрут за начинаещи колоездачи над с. Дамяново, но се надявам, че с някои допълнителни проучвания ще можем в бъдеще да го удължим и подобрим. Всъщност той и сега е доста хубав, изключително красив във високата си част, но недостатък (от моя гл.т.) е това, че спускането е обратно по асфалта, по който е и изкачването. За много хора това няма да е проблем и дори ще е добре дошло, тъй като без никакви проблеми можете да карате по него дори и с най-неуверените колоездачи. В общи линии има един единствен участък от 100-200 м, при който черният път е малко по-стръмен и изровен, и един също толкова дълъг участък нагоре, където черният път е хубав, но все пак малко по-стръмен. Всичко друго е асфалт (там има и по-стръмни изкачвания) и хубави, меки черни пътища с плавен и лек наклон.
За навигиране също е съвсем елементарен – тръгваме от центъра на Дамяново по асфалтовия път към изоставената хижа „Погледец“ (Track021). Малко преди нея има една ферма и точно там напускаме асфалта и продължаваме по черен път на северозапад покрай оградата на фермата (Track022). След кратко спускане пътят се изравнява и завива в западна посока, като на места и леко се изкачва. При т.007 поемаме вляво и нагоре по хубав, но малко стръмен черен път (Track024) към близкия връх, който се казва Кръста. На него има и мачта с антени за мобилната мрежа. От върха се кара по билото с лек наклон надолу, което за по-напреднали позволява каране с висока скорост и страшен кеф, а за начинаещи дава възможност за безопасно спускане „на спирачки“. В цялата тази част, карайки по двата черни пътя, е изключително красиво и спокойно. Както казах, връщането на този етап е само по асфалта към Дамяново, тъй като нямахме време да открием вариант по черен път.

Средно дълги маршрути
(дължина 15-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Старо Стефоново – Българене

Дължина: 20.5 км
Денивелация: 650 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Хронологически това е първият маршрут в района, който успяхме да завършим успешно. Като комбинация от отсечки е съвсем прост – следваме тракове от 001 до 005 и това е. Ако искате да е по-описателно, от Старо Стефаново се изкачваме до седловината над него и продължаваме по Track002 към билото и после надолу към с. Българене. Там поемаме отново към билото по Track003, прехвърляме го и се озоваваме в долината на безименна река, покрай която върви черен път. По него ще се изкачим обратно чак до седловината над селото – Track004. Преди това обаче, преди пътят да започне да вие със серпентини по баира, ще трябва да преминем един много обрасъл участък при точка X. Малко преди това пътят почти изчезва, става много неравен и с приближаването към реката достигаме до място, което на пръв поглед изглежда почти непроходимо. Трябва обаче да се промушим под клоните, да пресечем реката по тясна пътечка между коприви и други треволяци и да продължим по остатъците от пътя на другия бряг. След това спускането към Старо Стефаново е по обиколния път от Track005.

Старо Стефаново – яз. Ледево – Врабево – Робово бърдо

Дължина: 22.5 км
Денивелация (изкачване): 720 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Това е един от най-хубавите маршрути в района, направо задължителен, ако сте попаднали там с велосипеди. Вярно, че на практика се кара само по черни пътища и малко асфалт, така че за любителите на спусканията няма да има кой знае каква тръпка, освен от скоростта, но пък се минава през много красиви места и забележителности – най-вече яз. Ледево и параклиса с големия метален кръст над с. Врабево. И на двете места си струва да спрете за по-дълга почивка. За редовно каращи маршрутът ще е направо лек като натоварване. Тръгва се по Track001 до седловината и се продължава по Track006 от северозападната страна на вр. Робово бърдо. Като достигнеме т. 009, трябва много внимателно да следим GPS-а, за да намерим напълно изчезналия тук черен път в тревата – Track007. След малко той става по-ясен и ни извежда до т. 003, където се пресичат няколко черни пътя. Продължаваме по един дърварски път в южна посока и след известно време той напуска гората и се спуска с дълбоки коловози по едни ливади, като вляво и долу вече ще видим отблизо красивия малък язовир Ледево. В следата е включено и отклонение до стената му, след което продължаваме още надолу по пътя и излизаме на асфалт при махала Ночевска. Следвайки асфалта надолу се вливаме в междуселски автомобилен път, по който достигаме с. Врабево. Там има някоя и друга кръчма за примамка, след което продължаваме с второто изкачване за деня, което на места е и доста стръмно – по хубав черен път към параклиса с големия метален кръст, който нощем свети – вижда се от селото, има и табели на някои места, а и всеки може да ви упъти, ако са свършили батериите на GPS-а. От параклиса се връщаме малко надолу и продължаваме с изкачване по стръмен черен към билото между двете села – там той се изравнява, после отново става стръмен до вр. Робово бърдо и се спуска по северния му склон към седловината над Старо Стефаново. Ако предпочитате пътеките, тук имате възможност да съкратите част от пътя и изкачването на върха, подсичайки го по пътеката от Track012. За последните километри към селото ползваме Track005.

Малиново – Дамяново

Дължина: 20.0 км
Денивелация: 550 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Този маршрут е малко странен и не е за всеки. Хубав е, но има доста особености – например това, че макар спусканията да са само по черни пътища, те не са подходящи за начинаещи, особено едното. Другият, още по-важен момент е, че карането по него граничи с храсталясване, на места се кара на практика без път, тъй като той е напълно изчезнал. Поради това GPS-ът е задължителен, а маршрутът не е препоръчителен за хора, на които им липсва авантюристичния дух и влечението към дивото. Ако ги имате обаче, тогава съм сигурен, че дори ще ви е приятно да нагазите във високата трева покрай р. Крапец, следвайки някогашното трасе на пътя само по интуиция (и GPS).
Началото е в с. Малиново, на площада с черквата, т.005. Оттам излизаме от селото покрай р. Крапец и следваме разбит асфалтов път (Track018) срещу течението ѝ, докато не я пресечеме по мост, след което пътят става чакълест и започва да се изкачва. На места е стръмен, но като цяло е с добър наклон. Личи си, че е бил правен с някаква цел, но не е ясно с каква. Краят му е в нищото, а продължението е по почвен черен път между някакви високи ниви (Track019), който първо се изкачва стръмно в близост до вр. Дяда могила, а после го подсича от западната му страна, където наклон почти липсва, но затова пък има два дълбоки, кални коловоза, които доста затрудняват карането. Този не много приятен участък приключва с излизане на един от основните дърварски пътища в района – Track020. Това е дълъг и широк черен път, в горната си част е с малък наклон и забавни заигравки, но в средната изведнъж става стръмен и много изровен, с големи, нестабилни камъни и без толеранс към грешки, затова и техническата трудност е отбелязана като висока. По него се спускаме в с. Дамяново, откъдето започва второто изкачване по асфалт към изоставената хижа „Погледец“ (Track021). При хижата започва и второто основно спускане (Track025), което е и най-дивата част от маршрута – първо по хубав чакълест път, който после преминава в почвено-тревен и става доста занемарен, а накрая вече се кара само по изоставени дърварски пътища, докато не стигнем долината на р. Крапец, където на практика се кара известно време и без път! Следвайте внимателно GPS-а и на едно място, след като пресечем реката и тя остане от лявата ни страна, има една широка поляна с дървета в горния ѝ край от дясната ни страна. Трябва да се изкачим леко по нея и да караме напред към изоставени обработваеми площи, по чиято периферия има някакви древни коловози от трактори или друга техника. Постепенно тези коловози добиват вид на черен път и скоро излизаме на познатия разбит асфалт покрай р. Крапец, по който се прибираме до с. Малиново.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Домакини

Хотелски комплекс „Дедовите къщи“ – с. Старо Стефаново

Дедовите къщи са уникални най-вече с това, че са реставрирани стари сгради, които са запазили в голяма степен технологията на градеж от миналите времена. Един поглед върху гредореда на тавана, дървените веранди, каменния двор и каменните стени в някои от стаите (дори в някои от баните) може да ви грабне с уюта и автентичната атмосфера, като в същото време на разположение на гостите са и всички необходими удобства и модерни придобивки като интернет, санитарен възел за всяко отделно помещение, сателитна телевизия и т.н.

Има както стаи със спалня или с две легла, така и апартаменти и студиа, в които могат да се настанят 3-4 човека. Общо местата за настаняване са около 30, а в механата, наречена „Ранията“, където домакините винаги са готови да ви нагостят с вкусни манджи и специалитети, често приготвени с домашни продукти, могат да поседнат 38 човека. Отделно от това в двора има кътове за барбекю и вечеря на открито.

Винаги ще се намери място и за велосипедите ви – или в някое от сепаретата в двора (напълно безопасно е, тъй като предвид броя на жителите в селото престъпност на практика липсва), или някъде другаде. На улицата пред Ранията или някъде в двора винаги можете и да ги измиете, ако случите на кал.

За да направите резервация или запитване, можете да се свържете с домакините по някой от следните начини:
Телефони:
+359 6910 2728 Рецепция
+359 6910 2351 Рецепция
+359 887 649 663 Стилиян Петров
+359 896 800 287 Ирена Негревска
+359 896 800 286 Валентин Негревски
E-mail:
[email protected]
web:
www.retroholidays.net