Крупник – малката обиколка

Забавно е как човек може да открие един от най-хубавите маршрути в даден район чак след десетото си посещение там. В случая става дума и за един от малкото по-лесни (от гл. т. на техническа сложност) маршрути край Крупник, поради което си струва да го споделя, макар да е доста кратък.


Натиснете върху панорамата за отваряне в по-голям размер.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Крупник, централен площад
Дължина: 10.8 км
Денивелация (изкачване): 350 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 1 час (с по-бързо темпо), 2 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 1-2 л, по пътя няма чешми.
Храна: Не е необходима.
Терен:
– асфалт – 0.5 км
– черни пътища – 5.2 км
– пътеки – 5.1 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack0039_Krupnik.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

По-лесен по крупнишките критерии ще рече пътеки Т3, т.е. техническата трудност си е на средно ниво, но при положение, че повечето други пътеки в района са изключително технични (Т4 и Т5), това каране е едно от най-достъпните за по-широк кръг от хора. Същевременно първата пътека е изключително забавна и игрива, така че и по-напредналите ще намерят пълно удовлетворение. За мен тази пътека има дълга история. Минавал съм покрай нея при почти всяко каране над Крупник, тъй като тя се отклонява от един завой по главния път към билото. Тръгва вдясно в посока пътя към с. Сушица е една малка ВЕЦ под него, но досега винаги се отнасяхме към нея с недоверие, защото, карайки по пътя, малко след разклона отдясно се появява отвесен склон и по него не се виждаше пътека, така че винаги сме имали опасението, че или е много стръмна, или отвежда до една поляна и се губи там. И понеже се отклонява достатъчно високо, че да не ни се губи време в грешки и прекъсване на по-големи маршрути, досега винаги я подминавахме и аз винаги се заричах, че трябва да я пробвам.

В края на 2012 г., тествайки една друга подобна пътечка, но доста по-ниско започваща, попаднах на втора находка – равна пътека в основата на планината, тръгваща близо до ВЕЦ-а, която следваше нещо като канал или вада и минаваше над селата Крупник и Полена. Изглеждаше лесна и приятна, но по ред причини първите два пъти карах само малка част от нея, без да стигам до Крупник.

Ако имаше логика в двете пътеки и склона като цяло, то първата трябваше да отива към ВЕЦ-а, а по втората да се върнем от него към Крупник. Такъв беше твърдият план, с който отидохме в селото в началото на април и, честно казано, не бих могъл да бъда по-доволен от намереното. Вече споменах, че първата пътека беше изключително забавна и дори разнообразна, макар и само 1 км дълга. Хоризонталната пътека пък, макар на повечето места да изглежда напълно елементарна, достатъчно често поставя пред колоездачите единични, но сложни препятствия, които да я направят интересна дори за напредналите. По-неуверените ще трябва да слизат на подобни места, но те не са толкова чести, че да направят карането досадно. Има и доста къпини на едно място, но аз се постарах да посъбера част от бодлите им, катурвайки се в храстите. 😀

10 км са малко като разстояние, но ги препоръчвам на всеки. Ако сте по-силни в краката и по-напреднали като техника на каране, можете да ползвате този маршрут като кратка загрявка/допълнение преди/след някое от по-големите карания над селото. Ние подходихме точно така. Ако сте по-начинаещи обаче, дори такъв малък маршрут може да ви осигури поне 2-3 часа каране, особено ако спирате за снимки и почивки.

Едно е сигурно – горещо го препоръчвам на всеки и тъй като едва ли си струва да биете път от София до Крупник само за 10 км, ще се опитам скоро да публикувам подготвяната повече от година сборна GPS следа за района, така че да имате повече опции за удължаването му. Отсега обаче ще кажа, че за любителите на по-трудни пътеки най-лесно ще е в един ден да направят този маршрут + „Крупник 1“, докато за търсещите по-леки като терен карания има варианти да се спуснат по пътеката към ВЕЦ-а, оттам да покарат по асфалт към с. Сушица, да се върнат по черни пътища над Крупник и да завършат отново с описания тук маршрут. За съжаление точно тези връзки между Крупник и Сушица по черни пътища за момента не са описани, но с помощта на Google Earth или BG Mountains бихте могли да си направите такава GPS следа.

Реклама


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание на маршрута

01 (0.0 км) – Тръгнете от центъра на с. Крупник нагоре по главната улица в посока планината. След 250 м има разклон, при който продължавате направо – улицата се превръща в черен път, спуска се за кратко и завива леко вдясно.

02 (0.6 км) – 630 м след началото трябва да се отклоните по каменист черен път наляво и нагоре между къщите. На места е бетониран. По него излизате от селото и навлизате с плавно, но постоянно изкачване в планината. Това е един от основните пътища, водещи към билото, и е описан по-подробно тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/1954-route083-krupnik. Оттук нататък има няколко места, при които се отклоняват пътеки вдясно – трябва да ги пропускате и да следвате големия черен път. Пътеките се отклоняват при 1.85 км, 2.12 км, 2.38 км, 2.61 км и 3.00 км. Има пътеки и наляво, но те са много стръмни и нагоре, така че едва ли ще ви хрумне да тръгнете по тях.

03 (4.3 км) – При един ляв завой надясно и надолу се отбива ясна пътека – продължете по нея. Пътеката е с техническа трудност Т3, като на места има малко по-трудни участъци, но като цяло по-опитните ще могат да я карат с прилична скорост и да си намират забавни заигравки, а за по-начинаещите ще е предизвикателство, но преодолимо.

04 (5.4 км) – Пътеката свършва при една малка водно-електрическа централа, където трябва да пресечете един поток, а след това и една рекичка по мост, и да продължите надясно и надолу по черния път, който води до ВЕЦ-а.

05 (5.8 км) – След 400 м се отклонете вдясно покрай къща и двор и преминете отново по мост над реката. От другата страна продължавате по равна, широка пътека, следваща нещо като канал в основата на склона.

06 (6.1 км) – След пресичането на малък поток, идващ отдясно, се озовавате на ливада. Наляво продължава слабо забележима пътека/черен път към с. Полена. Вие обаче трябва да се заврете смело в храстите, които са отдясно на поляната, за да намерите продължението на пътеката покрай канала. Оттук чак до Крупник пътеката е равна, ту тясна, ту по-широка, и следва споменатия канал/вада. Като цяло е съвсем лесна, но на отделни места има единични трудни препятствия, които може да накарат много хора да слязат. Пътеката е изключително красива и разкрива панорами към селата Полена и Крупник, над които минава. За съжаление на някои места е и бодлива – има един участък с повечко къпини, но се преминава сравнително бързо.

07 (7.2 км) – Пресичате пътека, идваща отдясно и продължаваща вляво към с. Полена – продължете надясно покрай канала.

08 (7.5 км) – Надясно и нагоре има пътека – продължете наляво покрай канала.

09 (7.9 км) – Пресичате още една пътека – продължете надясно покрай канала.

10 (9.3 км) – Вляво се отклонява пътека с няколко разклонения към с. Полена – продължете по хоризонталната пътека покрай канала.

11 (9.7 км) – Излизате над с. Крупник – пресечете потока вляво и продължете покрай оградата на една градина.

12 (9.8 км) – Излизате на черния път, по който се изкачихте – наляво и надолу по него, след това надясно по улицата и се завръщате в центъра на селото при 10.8 км.


Снимки от карането по маршрута:

{gallery}trails_GPStrack/gpstrack0039_pics{/gallery}