Кремиковци – Сеславци

Тази GPS следа може да се разглежда като малко по-различен вариант на маршрута „Сеславци 3“. Тук началната и крайна точка е Кремиковския манастир, карането е по-дълго и включва една билна моторджийска пътека в повече, която добавя малко трудност нагоре и малко допълнителна радост надолу. Навигацията е доста лесна, така че може да се справите дори и без GPS, следвайки само описанието тук.

Изходна точка: кв. Кремиковци, Кремиковски манастир
Дължина: 18,7 км
Денивелация (изкачване): 800 м
Продължителност: 3 – 3:30 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 1,5 – 2 л
Храна: По ваша преценка. Маршрутът е кратък и може да се направи дори за 2 часа, така че може да си спестите храната.
Терен:
– черни пътища – 10,3 км
– пътеки – 8,4 кмЛегенда и упътване за използване на графиките

GPS следа във формат gpx

Картата е базирана върху Topomaps.info
Натиснете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.

На пръв поглед маршрутът не изглежда много натоварващ от физическа гл.т., но това е малко подлъгващо. Ако съпоставите денивелацията от 800 м с дължината му, лесно ще се досетите, че има някои доста стръмни изкачвания, където може да се наложи и да побутате малко. За щастие другата част от баирите са с поносим наклон и даже са приятни за изкачване. По подобен начин стоят нещата и при спускането. Като цяло пътеките са по силите на почти всекиго, но има 3-4 по-технични участъка, където неуверените колоездачи може би ще предпочетат да слязат.

По принцип пътеките по маршрута изсъхват бързо, така че е караем почти целогодишно. Все пак имайте едно наум, ако предишния ден е валял обилен дъжд, особено през пролетния сезон. Точно при записването на тази следа бая се поокаляхме, защото рано напролет почвата не се отцежда така бързо, както през лятото и есента.

Началото на маршрута е пред манастира над с.Кремиковци – едно много красиво и приятно местенце, до което се стига като минете през цялото село по главната улица и продължите нагоре. До него има асфалтиран път и голям паркинг, в случай че сте стигнали дотам с автомобил. Не съм наясно с кои автобуси може да се стигне до кв.Кремиковци, сигурен съм само за №117. Във всички случаи обаче от центъра на квартала до манастира ще трябва да се изкачите нагоре повече от километър. От друга страна, със сигурност има хора, за които дори отиването и връщането на собствен ход от София до Кремиковци не би било особен проблем – друг е въпросът доколко ще е приятно.

Следва описание по пътните точки от GPS следата:

01 (0,00 км) – Застанете с гръб към манастира. Надясно е асфалтовият път към кв. Кремиковци. Наляво покрай оградата на базата на Министерството на труда и социалната политика има голям черен път с червеникава почва. Поемете по него. Тук той е равен, после тръгва нагоре. На някои места е по-стръмен, на други почти равен. Следвайте само основния път – пропускайте отклоненията вляво и дясно, както и преките пътища и пътеки, проправени от офроудърите. На повечето места си личи кое е основният път, най-малкото се познава по нормалния наклон.

02 (4,8 км) – Достигате ловната хижа „Стрелец“ (вляво под вас). Вдясно има ограден имот с две бунгала и една по-голяма къща. Точно преди него стръмно по склона има тясна моторджийска пътека, минаваща покрай оградата на имота. Тук ще трябва да избутате, докато достигнете основната пътека, която е широка колкото черен път, но си е все така стръмна. Продължете изкачването надясно и нагоре по нея. (Бунгалата оставят вляво от вас. Преди да се появят те, поляната не беше оградена и пътеката излизаше на нея, но сега е по-трудно да се провирате през портите, отколкото да избутате отстрани). Пътеката се изкачва до върха на билото и продължава по него, като постепенно се стеснява. Кара се нагоре-надолу, а в един момент става само надолу, излиза се на широк гол склон, където има скоростно спускане (внимавайте, пътеката е тясна и на места е като улей от моторите!), което ви отвежда до седловината между Сеславци и долината на р. Елешница.

03 (7,2 км) – На споменатата седловина има кръстопът. Тук трябва да продължите по основния черен път наляво към долината на р. Елешница (той идва отдясно, откъм Сеславци, а направо и стръмно нагоре има широка моторджийска пътека, по която по-късно ще се спуснете). Следва плавно спускане.

04 (9,8 км) – Надясно и стръмно нагоре се отклонява черен път. Това е първия разклон от седловината насам, така че няма как да го сбъркате, пада се на права отсечка след ляв завой. Колкото и неприятен да изглежда наклонът, поемете по него. След стотина метра излизате на широка поляна и пътят завива надясно по склона, продължава да се изкачва все така стръмно. Влизате замалко в гора, след това отново излизате на поляна, където може коловозите да са обрасли. Тук пътят продължава надясно, почти на 180 градуса. Следват още 1-2 серпентини, после замалко пътят се изравнява и дори леко се спуска, за да продължи отново в гора нагоре.

05 (12,5 км) – Излизате на билото, точно тук то е открито. Черният път продължава наляво по него в посока Бухово. Вие карайте (скоро и бутайте) по моторджийската пътека надясно. Изкачвате се до малко връхче, влизате в гора, има кратко спускане, поляна и още едно кратко изкачване, което отново ви вкарва в гората. Там пътеката се раздвоява, като основната продължава надясно и надолу, има и червена маркировка. Точно по нея трябва да карате. Ако носите защитна екипировка, сега е моментът да я сложите, защото до края на маршрута следва спускане. Пътеката, по която започва, е една от най-хубавите в района (освен когато е кална и разровена от кравешки копита, както бе последния път, но се надявам, че това беше изключение) – като цяло е доста скоростна, с няколко остри завоя, които могат да ви „изправят на нокти“ и да ви накарат да крещите от кеф след тях. При излизането от гората на поляната карайте с повишено внимание – пътеката е по-стръмна, на места има улеи и най-вече опасни бабуни от моторите, които не винаги се виждат достатъчно ясно. Аз лично не смея да рискувам в този участък, тъй като обликът му често се променя и крие рискове.

03 (14,2 км) – Няма грешка в номерацията. Отново сте на седловината между Сеславци и р. Елешница. Този път продължете наляво и надолу по основния черен път в посока Сеславци. След бърз прав участък има завой наляво на 180 градуса. Точно на този завой търсете моторджийска пътека вдясно и надолу към дерето (има и една вдясно и нагоре по склона, тя не ви трябва). Пътеката е тясна и игрива, с една скална секция преди влизането в гората. После се раздвоява  и пак се събира, след което се влива в широка пътека, идваща отляво и продължава направо. Тук като цяло е доста равна, само на места има отчетлив наклон надолу, както и 1-2 по-технични участъка. Маркировката е със зелен цвят. Карайте все по нея и когато наближите Кремиковския манастир, ще пресечете моторджийска пътека, идваща отдясно. Продължете направо. Тук пътеката вече е много широка, като черен път.

06 (17,0 км) Излизате на малка поляна. Тук имате два варианта. По-прекият е обозначен като alt_trail в GPS следата. По принцип бих препоръчал него, но на едно място пътеката е препречена от паднало дърво и има провиране през шубрак. Освен това е малко трудна за намиране – от въпросната поляна трябва да я търсите вдясно и надолу, има и жълта боя на едно дърво до началото й.
Другият вариант е да продължите по широката пътека направо и леко вляво. След един много бърз участък излизате на красива поляна, заобиколена от рехави групи дръвчета. Тук има важен кръстопът. Направо и леко вляво продължава широка моторджийска пътека за Сеславци. Надясно има черен път през поляната. Още по-надясно, почти в обратна посока, има хоризонтален черен път, подсичащ склона в гората. Точно по него трябва да продължите. На едно място пресичате пътека, идваща отдясно. Пътят също преминава в стръмна пътека и се спуска до асфалтовия път за Кремиковския манастир. Продължете по него надясно и след 200-300 м достигате манастира.