Сеславци 3

Поредният маршрут в района на Сеславци и като физическа трудност попада точно между „Сеславци“ и „Сеславци 2“. Ако сте ги карали, ще знаете и какво горе-долу да очаквате като терен, тъй като това каране се припокрива с другите две в много участъци. Даже може да го определим като съкратен вариант на „Сеславци 2“ и подобрен от гл.т. на спускането, тъй като напоследък се появи една нова моторджийска пътечка, която е включена в третото „издание“.

Изходна точка: кв. Сеславци
Дължина: 18,25 км
Денивелация (изкачване): 630 м
Продължителност: 2-3 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 1,5 – 2 л
Храна: По принцип маршрутът е полудневен и не много дълъг, но един сандвич или някаква вафла няма да са излишни.
Терен:
– асфалт – 2,9 км
– черни пътища – 9,3 км
– пътеки – 6,1 кмТаблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа във формат gpx

Картата е базирана върху Topomaps.info
Натиснете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.

Поради малката си дължина, маршрутът е особено подходящ за по-кратките пролетни и есенни дни, а и по тези склонове на Стара планина калта се задържа рядко и само на отделни места. Той би се харесал както на прохождащи в спорта, които търсят малко по-трудни терени, така и на по-напредналите, които вероятно ще харесат и двете пътеки в посока надолу, особено по-горната, която от карането на моторджиите се е превърнала в подобие на широк улей с остри завои и виражи, по които се „лети“ със страшен кеф. В края й обаче има и опасни бабуни, които не се виждат ясно в тревата, така че не се увличайте твърде много със скоростта при излизането от гората. Подобно е положението и от гл.т. на физическо натоварване – за по-тренираните карането ще е кратко, но интензивно – първото изкачване е плавно и бързо, но при второто има някои много стръмни отсечки, които са си истинско предизвикателство (много хора ще прибягнат до бутане в тези участъци). На други пък маршрутът може да докара дори лека умора, но в никой случай няма да ви „съсипе“. Нагоре се кара по черни пътища, а надолу предимно по пътеки – както казах, те като цяло не са много трудни, но има отделни участъци, които изискват добра техника или повечко смелост. Освен това състоянието им понякога зависи и от активността на моторджиите.

Квартал Сеславци се намира на около 22 км от центъра на София, т.е. съвсем близко е, макар че не бих нарекъл достигането дотам с велосипед на собствен ход най-приятното преживяване. Но във всички случаи това е единият вариант. Другият (най-лесен, бърз и приятен) е с автомобил, а третият с автобус №117, за който можете да намерите информация в сайта на Центъра за градска мобилност: http://www.sumc.bg/. Маршрутът започва точно от градския площад – място, което най-лесно ще намерите с питане.

Внимание! Този знак не е поставен на шега. Части от маршрута преминават в непосредствена близост до стари уранови рудници, чиято експлоатация е прекратена в началото на 90-те години на 20 век, но въпреки това според различни източници има съмнения доколко консервацията и рекултивацията са били извършени добре и поради това е възможно в района да има повишен радиационен фон. За повече подробности вижте тази тема и сами преценете дали е безопасно за вас да карате по този маршрут.

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route070_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>