Юндола – Орцево – Абланица – Света Петка – Юндола

Юрий Васенда за пореден път ми изпрати интересен маршрут – този път е доста дълъг, така че физическото натоварване не е за подценяване. Като техническа трудност по-голямата част от терените са подходящи за всеки, дори и за по-неопитни планински колоездачи. Всъщност основната GPS следа, т.е. главният маршрут, който е само по черни пътища и асфалт, е записана от Силвия Стоянова. Юрий и приятелите му са добавили към това още три отсечки, които представляват по-интересни варианти за спускане, които биха се харесали повече на напреднали карачи. И макар че съм карал немалка част от маршрута, макар и в други конфигурации (очаквайте скоро нещо в тази насока), за това описание ще дам думата на Юрий. 🙂

Кръгов маршрут, като цяло по черни пътища, асфалтът е около 15 км.

Основният трак минава по хлъзгави, изсъхнали (през лятото), песъчливи черни пътища. Не са трудни, но при спусканията, при повече скорост, трябва да се внимава, на места е доста хлъзгаво, има и по-дълбок пясък също, в който предната гума лесно може да поднесе, коловози също не липсват.

Описание на допълнителните отсечки:

1. Спускане към гара Аврамово

След 6-и км от Юндола (много гадно загубване на височина по асфалт, обаче карах с група приятели и нямахме много време да търсим алтернативи) на отклонение от асфалта има табелка за колоездачи „Спускане към гара Аврамово“. Караме 150 метра покрай гората, докато не открием изоставен черен път:

На места е почти пътека, надолу е, с червена маркировка. Отвежда към гарата.

След спускането се връщаме по черен път покрай релсите към отбивката за с. Аврамово, от което се изкачваме към вр. Велийца и се спускаме към Орцево.

2. Спускане към Чолакова махала

При планирането видях този път на картата като подсичащ основния път, с два възможни варианта. Първият тръгна добре:

Продължи зле:

Приключи с храсталясване в  едно дере:

И търсене най-прекия излаз към основния път. В трака тия хубави неща не са включени. 🙂

Втория вариант, хем пак го имаше на картата, хем срещнати мотористи потвърдиха, че пътят е проходим и те току що са се качили по него:

Както се вижда, той представлява изоставен и ползван от мотористи черен път, няма нищо сложно, но на места за неопитни колоездачи трябва да се мине с повече внимание. Пътят отвежда към задната част на махалата, има и чешма при влизане в нея.

G0040406

3. Спускане от Враненци към Цветино

Много хлъзгав, песъчлив и стръмен на места черен път – бих казал, че това е най-сложната част от спусканията по целия маршрут.

Преди самото Цветино има алтернатива да се мине по една кратка пътечка. На тази снимка:

се кара само направо в гората:

След Цветино ви очаква съвсем леко, полегато спускане към Абланица, а оттам, след пресичането на теснолинейката, идва най-интересното: баири, стръмни и не толкова, чак до Юндола.

Приятен път!Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Технически маршрутът е лек, но ако се спуска на скорост, трябват поне средни умения.

Физическото натоварване отива към тежко.

Вода: 2-3 литра, има чешми в Орцево, при влизането по алтернативния маршрут в  Чолакова махала, както и магазини по селата.

Храна: за цял ден; при Муса в Орцево, може да се поръча обяд. Кръчмо-магазинът там е на ниво. 🙂