Кресна – Ощава 2

Ако се чудите кой е първият маршрут, за да носи този двойка в името си, става дума за този: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2129-gpstrack0037-kresna-oshtava. На пръв поглед двете карания нямат нищо общо, освен населените места през които се минава – Кресна, Стара Кресна и Ощава. И наистина, става дума за коренно различни маршрути, с различна посока на каране, но именно заради „опорните им точки“ реших да назова новия №2, за да не предизвикам някое объркване.

Впрочем общите неща не са чак толкова малко. Настоящият маршрут се зароди по следния начин:

Бяхме отишли за два дни в Кресна в края на януари и след като първия ден карахме една друга класика там (маршрута през с. Влахи), за следващия трябваше да измисля нещо друго от същата страна. Пътеката нямах нищо против да повторя, но ми трябваше друго достигане до нея, по възможност по-дълго. Така се сетих за споменатия вече маршрут през Ощава и Стара Кресна и си казах – ами ако го минем наобратно? Разбира се, това не би било напълно изпълнимо, защото който е карал по него, знае, че има едно доста стръмно и изровено спускане, но пък него щяхме да дублираме по асфалта. Гледайки Google Earth обаче, се чудех как да избегна загубата на височина през дерето между Ощава и вр. Почип, и тогава забелязах една пътека, тръгваща някъде над Ощава и привидно държаща едно и също ниво, преминавайки от дере през дере, за да излезе при яз. Дебел дъб. Всичко започна да изглежда твърде хубаво, за да не го пробваме.

Маршрутът започва с доста километри асфалт (таман половината!), което за жалост се оказа неизбежно при така зададената постановка. Първите пет от тях са по международния път, което пък е съвсем неприятно, но за жалост опитът ни да минем по пътеката през резерват Тисата показа, че по нея човек може единствено да изхаби два часа и много усилия на вятъра, но за нормално каране не може и дума да става. Друга алтернатива за достигане (без много катерене) от Кресна до отбивката за Ощава не зная, така че остава само асфалтът. На някои места по тази отсечка има дублиращи пътища и пътеки, но все още не съм ги проверявал лично (не пречи вие да се пробвате), а и използването им би усложнило твърде много описанието.

Основното изкачване е от р. Струма до Стара Кресна. След това пейзажът става предимно вълнообразен, каквито са и пътищата, а и пътеката над Ощава, та чак до вр. Почип. От него надолу започва основното спускане, като първо сме по черни пътища, а от един момент нататък по дълга и доста забавна пътека с не много голям наклон, но с достатъчно технични елементи и заплашителен склон от едната страна.

Длъжен съм все пак да предупредя, че новооткритата пътека над Ощава не е особено равна, нито пък „фасулски лесна“ – тя се провира през няколко дерета и включва както някои технични участъци надолу, така и бутане тук-там нагоре. На едно две места е и пообрасла, а на други се разклонява, така че за това каране GPS навигацията е задължителна.

Както става ясно, маршрутът обикновено е проходим и през зимата – зависи от нивото, до което се е задържал снегът. В района няма да срещнете глинеста кал, но през същинските зимни месеци песъчливите пътища стават доста меки, така че няма как да се отървете съвсем чисти. По пътеките обаче се кара почти винаги на сухо, защото те се оттичат най-бързо. Най-добрите сезони за това каране са пролетта и есента.

Началната и крайната точка е добре позната на всеки, който е карал в района на Кресна – заведенията за хранене („Будилска скара“, „При Емо“ и още едно-две) до жп гарата в началото на града (като се идва откъм София), при които има и място за паркиране.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Кресна, площадчето при жп гарата и заведенията за хранене.

Дължина: 35.8 км

Изкачване: 1080 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, T4)

Физическо натоварване: средно (КФН=7)

Продължителност: 3-4 часа без много почивки, 5-8 часа с по-бавно темпо и почивки.

Вода: 1.5 – 2 л, по маршрута има чешми и магазини/кръчми в Стара Кресна и Ощава.

Храна: за половин ден или цял ден според темпото.

Терен:
– асфалт – 18.4 км
– черни пътища – 11.2 км
– пътеки – 6.2 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От „Будилска скара“ поемаме по международния път в посока София – неприятна първа част, но за жалост неизбежна. Карайте внимателно и плътно вдясно. Целта е достигане на отбивката за с. Ощава – т.02 (5.2 км). Поемаме по асфалтовия път нагоре – това е основното изкачване, като преди Стара Кресна наклонът намалява и започват да се редуват леки изкачвания и спускания. На площада в Стара Кресна (т.03, 12.3 км) може да се направи почивка – има пейки и чешма, на един от ъглите има и нещо като кръчма. Оттам продължаваме по асфалта, който е с променлив наклон и без сериозна разлика във височината, към с. Ощава, където достигаме след още няколко километра, като преди това в т.04 (15.0 км) пропускаме наляво отбивката за Сенокос. При влизане в същинската част на Ощава отдясно има приятна кръчма, наречена „Бар Колелото“ – т. 05 (17.8 км) – това е второто естествено място за почивка.

От кръчмата улицата се спуска за момент надолу и при моста след 100 метра (т.06, 17.9 км) поемаме по черния път наляво и нагоре. С няколко извивки той набира височина над селото, като в т. 07 (18.2 км) сме по десния път, а в т. 08 (18.4 км) по левия. Оставяме и последните къщи зад гърба си и се изкачваме плавно нагоре, достигайки заравнена част с оградено място за паша на животни. Пропускаме черен път вляво в т. 09 (19.2 км) и след стотина метра достигаме нов разклон, където трябва да поемем рязко вдясно и сравнително стръмно надолу – т.10 (19.3 км).

Не карайте бързо, за да не пропуснете следващото важно отклонение – то е в т. 11 (19.7 км). Пресичаме потока вляво от нас и продължаваме от другата му страна наляво към дерето по пътека. В т.12 (20.1 км), веднага след пресичането на дерето, продължете по левия и по-стръмен ръкав на пътеката – ще се наложи малко бутане, но е по-добре, отколкото да изгубите пътеката. В т.13 (20.4 км) пътеката се разширява до черен път през малка горичка, но след 200 метра (т. 14) отново излиза на поляни и се разделя на две пътеки – следвайте лявата, която запазва височината си, минавайки през изоставена махала. Отново преминаваме през дере и продължаваме от другата му страна с леко изкачване. В т. 15 (21.2 км) пътеката се разделя и после отново се събира – ние избрахме левия, по-висок ръкав.

Много важно място е т. 16 (21.7 км) – последното дере, през което минава пътеката. Тук тя сякаш се губи, но с помощта на внимателен оглед и на GPS навигацията би трябвало да я откриете от другата страна на реката. В тази си част пътеката е по-обрасла и по-рядко ползвана. В началото трябва да избутате/пренесете велосипедите по стръмния склон и да пресечете една вада за напояване. След нея хората с по-силни крака вероятно ще предпочетат да карат.

В т. 17 (21.8 км) излизаме на поляни и там пътеката се включва в черен път, по който продължаваме наляво (веднага след това пътят се раздвоява и пак се събира). Изкачваме се още малко и достигаме заравнена част, където вляво се намира яз. Дебел дъб (понякога пресъхва). В т.18 (22.6 км) се включваме в друг черен път и започва спускане надясно. В т.19 (22.9 км) се вливаме в още по-ясен път и отново караме по него надясно, спускайки се между изоставени къщи на някогашна махала. След тях ни чака кратко изкачване, едно от последните по маршрута, и достигаме района около вр. Почип.

В т. 20 (24.6 км) пропускаме хубав черен път вдясно, а след още 100 м (т.21) достигаме голям разклон с два главни пътя. Левият води към с. Влахи, ние поемаме по десния. Следваме главния черен път, като пропускаме разни второстепенни дърварски отклонения от него. В т. 22 (25.6 км) пропускаме ясен черен път вдясно. Тук вече можете да сложите допълнителните протектори (ако носите такива), защото до Кресна ви очаква предимно спускане.

Няколко завоя по-надолу, в т. 23 (26.9 км) пътят се разделя. И двата ни вършат работа, но като че ли по-естественото продължение е по левия. Карайте бавно обаче, защото след още 400 м (т.24, 27.3 км) трябва да забележите занемарен черен път надясно и да поемете по него (иначе основният ще ви отведе в с. Влахи). Кратка равна част, и отново продължаваме спускането.

Заобикаляме една гънка на билото и от другата ѝ страна се озоваваме на трасето на газопровода – т. 25 (29.6 км). Тук черният път поема за кратко нагоре, но ние се отклоняваме по друг леко вляво, който също се изкачва, но по-плавно, следвайки просеката на техническото съоръжение. В т. 26 (29.8 км) трябва да си отваряте очите за пътека надясно през склона, която се шмугва между дръвчетата и храстите. Тази пътека е достойният завършек на това хубаво каране.

Наклонът ѝ е малък, но стръмният склон от едната страна е плашещ, а не липсват и технични участъци. Пътеката следва всички гънки на склона с множество завои. В т. 27 (31.5 км) пътеката се разделя – главната част продължава надясно и прави 1-2 серпентини. Пътеката свършва в т. 28 (33.3 км) при една кошара с електропастир (внимавайте за него, не се вижда!). Минете внимателно под електропастира и продължете по едва забележим черен път от другата му страна, който след малко става по-ясен (държим дясно, движим се в основата на склона). Минаваме покрай разни изолирани къщурки и градини, вливаме се в по-ясен черен път и продължаваме все покрай склона. В т. 29 (34.6 км) основният път завива наляво, а ние продължаваме направо по широка пътека с променлив наклон. В т. 30 (35.2 км) се включваме в черен път и по него се спускаме до ЖП линията (т.31, 35.3 км) при последния завой преди Кресна. Пресичаме линията отгоре с повишено внимание или по черния път под нея, и продължаваме до заведенията в началото на града.
Снимки: Любомир Ботушаров

Още снимки от карането можете да разгледате в този албум: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/kresna-january-2018. Той включва и снимки от още две карания в района.

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.