Влахина планина – Симитли, Полена, Железница | 1.0

През зимата и пролетта на 2017 г. направихме няколко карания в южните части на Влахина планина и доста от маршрутите може би вече сте прочели в МТБ-БГ или дори сте ги пробвали. Сега, с настъпването на зимата, районът между трите населени места в заглавието отново става много подходящ за карания, така че решихме да обобщим наличната до момента информация в тази сборна GPS следа.


Югозападът вече е добре позната дестинация, така че няма да правя дълги уточнения, но все пак е добре да изведем отпред малко обща информация за тази част на Влахина планина:

– Влахина е погранична планина. Достъпът в района е разрешен, но задължително носете в себе си документ за самоличност. При групи от четири или повече човека, особено ако ще се качвате по-високо към билото, където минава държавната граница, е добре да се обадите предварително на Гранична полиция и да ги уведомите за маршрута си и за участниците.

– Сборната GPS следа обхваща най-южните части на планината. Сушицка река е границата между Влахина и Малешевска. Това означава, че лесно можете да комбинирате отсечки от настоящата статия с такива от сборната GPS следа за Крупник.

– Доколкото може да се говори за настаняване в района, то е най-вече в Симитли. Има и един семеен хотел в с. Железница.

– Както и в другите югозападни райони, почвите във Влахина са предимно песъчливи и сухи през по-голямата част от годината. Доколкото описаният район е на север от Кресненското дефиле, тук по-често се задържа сняг, но обикновено само на ниво над 800 метра.

– Статията включва най-различни пътеки и пътища – някои са доста трудни, други са съвсем лесни. За разлика от склоновете над Крупник и Кресна, тези над Полена и Симитли предлагат повече възможности за недостатъчно уверени в спускането планински колоездачи.

– Вода по маршрутите има обикновено в селата. Храна можете да намерите най-вече в трите населени места от заглавието. В малките села и махали над тях почти няма хора, камо ли заведения за хранене.

– Както и в много други планини, през есента, когато е ловният сезон, някои от маршрутите могат да се окажат блокирани/недостъпни. В този период е добре да имате и резервни варианти. Като цяло в тези месеци (октомври-януари) е добре да избягвате северните склонове и дерета – по тях горите са по-гъсти и обикновено точно там „пуцат“ ловджиите.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 9.0 км
Асфалтов път от Симитли до малко над с. Докатичево. След това преминава в черен път (Track002) до село Брестово. Казано най-просто, това е един от най-плавните и заобиколни начини да се изкачите към високите части на планината.

Track002_R2
Дължина: 9.6 км
Черен път, започващ малко над с.Докатичево, минаващ през с. Тросково и стигащ до с. Брестово и намиращите се над него Коматински скали. В комбинация с Track001, това е едно от най-плавните изкачвания към високите части на планината.

Track003_R1
Дължина: 18.4 км
Асфалтов път от с. Полена през с. Сушица до билото в района на с. Брестово. Това е другият плавен и сравнително лесен начин да се изкачите до високите части на планината, т.е. може да се използва като подход към много от пътеките и спусканията.

Track004_R2
Дължина: 2.4 км
Това е черен път в района на с. Брестово и Коматинските скали, който свързва Track002 и Track004. Ползва се и в двете посоки, в зависимост от това по кой от двата главни пътя сте се качили и накъде искате да продължите.

Track005_R2
Дължина: 9.0 км
Черен път, който отвежда до главното било на планинската верига, където минава и държавната граница. Този път върви и по самата граница на планината Влахина. Продължението от него обикновено е към вр. Джама (Ильов връх) в съседната Малешевска планина и надолу към Крупник или Кресна. Другият вариант е изкачване на северозапад до вр. Кадийца, който е най-високият във Влахина планина.

Track006_R2
Дължина: 5.0 км
Черен път, минаващ през някои от махалите на с. Брестово. Най-общо казано, свързва Коматинските скали с асфалтовия път през с. Сушица (Track003). Подходящ е за каране именно в тази посока, т.е. за спускане. В обратната би бил неприятно стръмен на места.

Track007_R2
Дължина: 6.4 км
Черен път по билото между долините на р. Потока и р. Сушичка.

Track008_Т4
Дължина: 2.4 км
Приятна пътека от района над с. Сушица към с. Полена. В по-голямата си част не е трудна, но има няколко стръмни и технични участъка, т.е. в никакъв случай не е за начинаещи.

Track009_Т3_Т4
Дължина: 2.5 км
Още една пътека от района на Сушица към с. Полена. Възможно е да е доста обрасла, скоро не сме я проверявали. Като техническа трудност е по-скоро средна.

Track010_R2
Дължина: 11.3 км
Черен път, започващ от един изоставен цех между Симитли и с. Черниче, който се изкачва до билото и се включва в главния билен път (Track002). Може да се използва както за изкачване, така и за спускане (покрай него има на места забавни дублиращи пътеки). Внимание – в цеха има 2-3 едри и агресивни кучета, не се мотайте излишно около него и не влизайте към сградите!

Track011_R2_T3_T4
Дължина: 9.2 км
Комбинация от черен път и пътеки (които са успоредни или преки на пътя), която свързва с. Брестово с махала Добрин над с. Полена. Подходящ е най-вече за спускане, тъй като нагоре е доста стръмен, но за определени маршрути може да се изкачите по него.

Track012_R2
Дължина: 1.7 км
Хубав черен път от с. Полена към махала Добрин. По принцип е част от пътя към Брестово (Track011), но тази отсечка е отделена, защото извежда на ключово кръстовище, от което има няколко варианта за кратки маршрути над Полена.

Track013_T4_F
Дължина: 615 м
Отсечка, при която се кара предимно без пътека по склона надолу, за да се достигне началото на пътеката от Track014.

Track014_Т4
Дължина: 2.3 км
Пътека покрай р. Потока до едноименната махала на с. Полена. Пътеката е с променлив наклон и ширина, на места е доста технична и опасна, защото е вкопана в почти отвесния склон на дерето, а и настилката не е от най-стабилните. Препоръчва се само за напреднали карачи.

Track015_R2
Дължина: 1.9 км
Черен път, свързващ махала Потока и с. Полена.

Track016_R2_T1_T3
Дължина: 3.8 км
Комбинация от пътеки и черни пътища по ръба на билното ребро между Полена (долината р. Сушичка) и махала Орловец (долината на Сухата река). Началото е от един ключов разклон под махала Добрин, до който води черният път от Track012. От този разклон се кара по билото по нещо средно между тесен черен път и широка пътека. Теренът е лек, почти равен, с кратки изкачвания и спускания. В двете посоки се отклоняват няколко кратки, но забавни пътеки. Самата отсечка също завършва с пътека в посока махала Орловец, като за съжаление голяма част от тази пътека наскоро бе превърната в дърварски път. Към края на отсечката е много важно да следвате пътя наляво към долината (или пътеката под електропровода от Track024), защото ако продължите направо по реброто, ще излезете право в един изоставен цех, където има 2-3 едри и агресивни кучета. Пропуснете на всяка цена такава среща!

Track017_Т4
Дължина: 178 м
Съвсем кратка и „скрита“ пътечка в близост до основната.

Track018_Т3
Дължина: 1.4 км
Една от най-хубавите кратки пътеки над с. Полена. Не е много трудна (освен финалните 200-300 м, които са стръмни и технични), но за сметка на това е много забавна и интересна.

Track019_T2_T3
Дължина: 1.8 км
Една доста лесна и приятна пътека над с. Полена, подходяща и за начинаещи. Има само 1-2 кратки участъка, които са по-технични.

Track020_R2
Дължина: 1.9 км
Черен път в полето около с. Полена, по който да се приберете от края на пътеката в Track019.

Track021_Т4
Дължина: 1.8 км
Технична пътека със серпентини и улеи над с. Полена, като в отсечката е включено и прибирането покрай градини, дворове и къщи до главната улица на селото.

Track022_Т4
Дължина: 477 м
Кратка, технична пътека, образувала се по трасето на стар дърварски път. Спуска се от билото над с. Полена към долината на Сухата река и махала Орловец.

Track023_R2
Дължина: 1.6 км
Черен път в долината на Сухата река и махала Орловец.

Track024_T4
Дължина: 390 м
Кратка, стръмна пътека по трасето на един електропровод. Може да се ползва като пряк вариант в края на Track016.

Track025_T3
Дължина: 1.3 км
Подсичаща пътека от черния път в Track010 към Димова махала.

Track026_R2_T3
Дължина: 4.6 км
Комбинация от черен път и пътека, спускане от Димова махала към махала Орловец.

Track027_R2
Дължина: 2.0 км
Асфалт и черен път от шосето Симитли-с.Черниче до махала Орловец и края на пътеката от Track026.

Track028_R2
Дължина: 537 м
Кратък и сравнително стръмен черен път, който се изкачва от махала Орловец до билното ребро между нея и Сухата река.

Track029_F_T4
Дължина: 513 м
Кратка, стръмна и много скрита пътечка.

Track030_R2_T3
Дължина: 1.6 км
Комбинация от черен път и пътека, по която можете да се спуснете от края на билото между махала Орловец и Сухата река към изоставения цех.

Track031_R2
Дължина: 5.0 км
Черен път над с. Железница, извеждащ към билото на планината. Подходящ е за изкачване.

Track032_R2
Дължина: 6.4 км
Черен път от билото на планината към с. Железница. Подходящ е за спускане. Внимание – пътят минава директно през една голяма кошара, в която има много овчарски кучета. Не карайте сами по него! Не карайте и ако ви е страх от кучета!

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Полена 1

Дължина: 4.4 км
Денивелация: 150 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, Т1, Т3)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Кратка и лесно достъпна пътека, която като ниво на трудност е подходящ за широк кръг карачи – ще се хареса на всички, освен на начинаещите. Подходяща е за комбиниране с други маршрути или като допълнително каране, когато ви е останал един час. Описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/4854-route-2017-polena-1.

Полена 2

Дължина: 9.2 км
Денивелация: 240 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т1, Т2, Т3 за кратко)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=3.5

Също кратък и приятен маршрут, в който пътеката е подходяща дори за начинаещи – нещо рядко срещано в този регион. Подробно описание можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/4856-route-2017-polena-2.

Полена 3

Дължина: 11.6 км
Денивелация: 550 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, F, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Маршрут от същата серия, само че подходящ само за напреднали колоездачи, по няколко причини. Първо, основната пътека в маршрута е опасна и технична, не е хора със слаби нерви и неувереност. Второ, стигането до нея е по един гол склон, където няма нито път, нито пътека, така че задължително ще ви трябва GPS навигация. А пък стигането до този склон е по един стръмен черен път, където ще се поизпотите добре. Подробното описание е тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/4912-gpstrack-2017-polena-3.

Полена 4

Дължина: 6.0 км
Денивелация: 200 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, Т2, Т4)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Четвъртият маршрут от тази серия отново е лек като физическо натоварване и с малка дължина, но пък с технична пътека с улеи и серпентини. Подходящ е минимум за средно напреднали планински колоездачи. Описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/5230-gpstrack-2017-polena-4.

Димова махала (над Симитли)

Дължина: 15.9 км
Денивелация: 600 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Един от най-хубавите маршрути в района, макар че пътеката е малко пообрасла и началото ѝ се намира трудно. Затова е задължително да ползвате GPS навигация. Изкачването е стръмно, но живописно, а спускането е подходящо и за не много напреднали карачи – има отделни по-технични участъци, но като цяло пътеката не е от трудните. Подробно описание вижте тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/5229-gpstrack-2017-dimova-mahala.

Полена – Сушица

Дължина: 15.0 км
Денивелация: 560 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3, T4, X)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Много приятен и малко див (леко храсталяснически) маршрут, който закача и части от Малешевска планина (над Крупник). Като терен е доста разнообразен – има и пътеки с различна трудност, и черни пътища. Подробно описание има тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/5837-gpstrack-2017-polena-sushitsa.

Връх Епрец, вариант 1

Дължина: 8.3 км
Денивелация: 430 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Този маршрут не е описван подробно в сайта, защото пътеката от него е включвана като част от други хубави карания. Ако искате обаче нещо по-кратко и фокусирано само върху въпросната пътека, можете да ползвате GPS следата долу. Пътеката не е много трудна, въпреки че е означена като Т4. Причината е, че има отделни участъци, които са по-стръмни и технични, но в цялост доста хора биха се справили с нея (стига да не са начинаещи), дори и да се наложи да побутат тук-там за кратко.

Връх Епрец, вариант 2

Дължина: 8.3 км
Денивелация: 460 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Изкачването е същото като при вариант 1 (по асфалтовия път от Полена към Сушица, но преди второто село се изкачвате надясно по черен път и излизате в подножието на вр. Епрец), но спускането е по друга пътека. Имайте предвид, че скоро не сме я карали, а още преди време бе започнала да обраства, така че може да не е най-проходимата и приятна за каране.

Сушица

Дължина: 12.7 км
Изкачване: 300 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=3.5

Отличен маршрут за начинаещи с плавно изкачване по асфалт и спускане по черен път, който само на отделни места е по-стръмен – в по-голямата си част е предимно равен или с лек наклон и е доста живописен. Няма подробно описание в сайта, но можете да изтеглите готова GPS следа.

Железница

Дължина: 11.5 км
Изкачване: 420 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Още един маршрут, който е изцяло по черни пътища над с. Железница. Има някои по-стръмни и изровени участъци, но като цяло трудността му не е висока. При спускането обаче се минава директно през една планинска кошара с много овчарски кучета – ако се страхувате от такива, най-добре пропуснете. Във всички случаи, дори да не ви е страх, не е добра идея да карате сами по него.

Средно дълги маршрути
(дължина 20-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Полена – Коматинските скали

Дължина: 33.2 км
Изкачване: 970 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Това е един от най-хубавите маршрути в района. През зимата не винаги става за каране, защото горе може да има снежна покривка и кал, но за пролет и есен е перфектен. Минава се и през основната природна забележителност по тези места – Коматинските скали. Началото е в с. Полена и пак там завършваме. След като се изкачим по дълъг асфалтов път през с. Сушица но околностите на Брестово, разглеждаме скалите и се спускаме по черни пътища през махалите на Брестово, после по билото над с. Сушица и от подножието на вр. Епрец продължаваме по хубавата пътека към Полена. Подробно описание можете да откриете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2841-gpstrack-2014-polena-komatinski-skali.

Сушица – Коматинските скали

Дължина: 25.5 км
Денивелация: 620 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Чисто и просто, това е по-кратък вариант на горния маршрут. А и по-лесен в техническо отношение, тъй като спускането е само по черни пътища (без пътека), което го прави подходящ и за начинаещи, с уговорката че на отделни места все пак има стръмни участъци, където може да се наложи да слязат от велосипеда. Подходящ е за пролет и есен, през зимата в горната част може да има сняг.

Полена – Сушица – м. Гюргево – вр.Епрец

Дължина: 19.9 км
Денивелация: 640 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Ако не ви се качва чак до Коматинските скали или снегът не го позволява, но искате да пробвате пътеката от подножието на вр. Епрец до Полена в рамките на малко по-дълго и живописно каране, можете да се качите през с. Сушица до м. Гюргево, където да се отделите по черния път, следващ билото над Сушица и по него да се спуснете към началото на пътеката.

Симитли – Брестово

Дължина: 28.0 км
Денивелация (изкачване): 1100 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, Т2, Т3) или високо (R2, Т2, Т3, Т4) в зависимост от това дали ще се спускате основно по черния път, или ще пробвате всички преки пътеки.
Физическо натоварване: средно, КФН=7

Макар да не изглежда много дълъг, това си е един доста сериозен маршрут със солидно изкачване, което през зимата може да ви отведе дори над нивото на снега. Затова е най-добре да го пробвате през пролетните или есенни месеци. Черният път нагоре е ясен и живописен, на места доста стръмен. Спускането от Брестово може да е само по черен път, следващ едно от билните ребра, но още по-хубаво е, ако следвате подсичащите или преки пътеки, които има какво да предложат на любителите на технични терени. Подробно описание можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/4786-gpstrack-2017-simitli-brestovo.

Полена – Брестово

Дължина: 30.4 км
Изкачване: 950 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т2, Т3) или високо (R1, R2, Т2, Т3, Т4) в зависимост от това дали ще се спускате основно по черния път, или ще пробвате всички преки пътеки.
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Още един вариант да се възползвате от дългото и разнообразно спускане по билото от с. Брестово през вр. Георгиев чукар към с. Полена. Тук качването е по-заобиколно и плавно – тръгва се от Полена, минава се през с. Сушица, Коматинските скали и с. Брестово, след което се продължава със споменатото спускане, където можете да изберете дали да следвате само черния път, или да ползвате забавните и технични преки пътеки. В края маршрутът завършва с най-хубавата (според нас) кратка пътека над Полена.

Симитли – Димова махала

Дължина: 26.2 км
Изкачване: 870 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Този маршрут може да се разглежда като удължен вариант на маршрута „Димова махала“, като тук изкачването е много по-плавно, но пък до по-високо, след което се спускаме по черен път до разклона за Димова махала, откъдето продължаваме предимно по пътеки надолу към махала Орловец. Заради това, че основната пътека е малко пообрасла и се началото ѝ се намира по-трудно, за това каране ще ви трябва със сигурност GPS навигация.

Възможни са още много варианти с дължина между 20 и 40 км, включително и такива само по асфалт и черни пътища, но за нас тези горе са най-интересните.

Дълги маршрути
(дължина 40 или повече км, целодневни)

Влахина и Малешевска планина

Дължина: 60.0 км
Изкачване: 2000 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т5) или средно (R1, R2)
Физическо натоварване: високо, КФН=9

Това е първият маршрут, който ни разкри преди доста години хубостите на тези две погранични планини. Карането е дълго и интересно, с много плавно изкачване от Симитли чак до основното било между двата най-високи върха на Влахина (вр. Кадийца) и Малешевска (вр. Джама или Ильов връх), т.е. и до самата държавна граница, откъдето следва дълго спускане по билото между Крупник и Кресна, за да завършим с една от трудните и технични пътеки над Крупник или да я пропуснем, спускайки се по черен път. От Крупник по асфалта се прибираме към Симитли. Карането не е подходящо за зимата и за ранна пролет, тъй като по основното било има сняг. Не е подходящо и за кратки дни, тъй като с нормално темпо и почивки отнема 8-10 часа.

Описание и GPS следа можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1124-gpstrack0012.

Полена – Коматинските скали – Симитли (или обратно)

Дължина: 39.5 км + 10 км за придвижване между Симитли и Полена
Изкачване: 1000 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=7

Това е дълъг маршрут, но предназначен изцяло за начинаещи, които имат достатъчно сила в краката, за да го изкарат. Може да се тръгне както от Полена, така и от Симитли. И в двата случая се изкачваме плавно и дълго до Коматинските скали по асфалт и хубави черни пътища и се спускаме към другото населено място пак по такива терени. Маршрутът е подходящ за сезоните пролет и есен при достатъчно дълъг ден (с оглед на физическата подготовка на колоездачите). През зимата не винаги е проходим, защото във високите части около с. Брестово има сняг.

Могат да се измислят и други дълги маршрути, включително и в комбинация с отсечки от съседната Малешевска планина.