Полена – Сушица 2

За мен някои от най-хубавите карания са тези, при които намираме нова пътека. А когато тази находка се изпречи неочаквано на пътя, без дори да съм предполагал за съществуването ѝ, щастието става съвсем пълно. Дотолкова, че да повторим още веднъж изкачването, защото новата пътека всъщност ни отклони от първоначалния план, но определено си струваше!

Наистина не си спомням друг случай, при който толкова случайно да съм откривал нова пътека. Ако е имало такъв, той е бил твърде отдавна. Но по-вероятно е да не е имало, защото новите пътеки обикновено ги търсим, което включва поне някаква предварителна идея за евентуалното им съществуване и местоположение. А сега се случи следното: след 1-2 врътки по хълмовете над с. Полена, решихме да се изкачим по асфалта към Сушица и да се спуснем по пътеката, описана в маршрута „Полена – Сушица“. Тя ми е добре позната, многократно карана и снимана, и добре, че изобщо бях взел GPS (главно да го ползвам като велокомпютър). Фотоапаратът обаче го оставих вкъщи, тъй като за този ден не бях предвиждал нищо ново за каране и снимане – затова ще трябва да приемете рекламата на пътеката на доверие и да изплакнете очи само по няколко нискокачествени снимки с телефон… Та изкачихме се ние до седловината преди Сушица, свалихме седалките, сложихме наколенките и потеглихме. В началото е черен път, който за пръв път беше леко кален. Не бяхме минали и 20 метра, когато видях нещо като пътечка по самия ръб до трасето на пътя. Реших да заобиколя по нея калния участък, но преди да се върна на пътя, забелязах, че пътечката всъщност се отделя от него към едно дере надясно. Нима това беше непозната пътека? Спуснах се още 20 м по нея и я видях да прави две серпентини и да продължава от ясна по-ясна  след тях. Ох, малее! Нямаше сила, която да ме върне обратно на пътя (освен необходимостта да запиша като точка началото на пътеката, така че все пак се върнах).

Надолу пътеката ни отне известно време заради няколко разклонения. Казано най-общо, тя заобикаля едно оградено частно селско стопанство, или както е по-модерно да се нарече една ферма, останала сякаш 100-200 години назад във времето. Въпреки описанието долу, добре е да имате и GPS за навигация. От пътя до фермата пътеката е предимно тясна, после става малко по-широка, а след това още по-широка – почти колкото път, само че си е пътека – в тази долна част има и повечко камъни по нея, някои стабилни и големи, други по-палави. В долната част се излиза покрай един поток и накрая завършваме на асфалтовия път точно над последните къщи на Полена.

Не бих нарекъл пътеката трудна, но не е и съвсем лесна. Като цяло нивото е Т3. Аз я карах с ХС твърдак и нямах сериозни проблеми, но с АМ/ендуро велосипед кефът ще е още по-голям и скоростта по-висока. Карането е възможно дори и през зимата, но тогава можете да очаквате да е малко по-хлъзгаво, защото пътеката върви в дере по северен склон. Напролет и наесен обаче ще е идеална.

Ако разглеждаме маршрута изолирано, той е кратък и със сравнително леко изкачване, почти изцяло по асфалт (макар че денивелацията никак не е за подценяване при такава дължина!). В този вид обаче вероятно би го карал само някой, който живее в региона. За идващите от София или по-далеч най-логично е да го комбинират с някоя от многото други възможности около Полена и Крупник, за да се получи нещо с прилична дължина – 20-30 км или повече.

Началната точка, както и при другите маршрути, започващи от с. Полена, е площадът при старото училище, което се намира по-скоро в края на селото. Ще трябва да го намерите или с помощта на GPS следата, или чрез Google Maps: https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Полена, площада при старото училище

Дължина: 8.2 км

Изкачване: 430 м

Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)

Физическо натоварване: средно (КФН=6)

Продължителност: 1 час при по-бързо темпо, 2 часа с по-бавно темпо и почивки

Вода: 1 – 1.5 л, по маршрута няма чешми

Храна: не е необходима

Терен:
– асфалт – 5.5 км
– черни пътища – 0.8 км
– пътеки – 1.9 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От площадчето при старото училище поемаме нагоре по асфалтовия път към с. Сушица. С няколко серпентини се изкачваме над Полена и пътят продължава по долината на Сушицка река. Малко преди селото, в т. 02 (5.2 км) се отклоняваме по стръмен черен път надясно (в обратна посока), който с няколко серпентини ни извежда на една седловина с кръстовище на черни пътища – т. 03 (5.7 км). Тук е мястото да сложите защитната екипировка.

Продължаваме по пътя направо, но само за 10 метра. Гледайте внимателно вдясно, за да видите тясната пътечка в тревата покрай пътя, която се отделя към близкото дере. С две серпентини пътеката слиза под пътя и продължава по едни поляни с лек наклон и криволици.

В т.04 (6.1 км) стигаме до кошара и пресичаме един улей, издълбан от водата. При кошарата продължаваме надясно и надолу. След 100 метра (т.05) по-ясната пътека завива наляво и стига до една порта. Това разклонение не ни върши работа, защото влиза в частно стопанство (може да ви посрещнат и кучета). Ние продължаваме не наляво към портата, а право надолу (покрай улея) – в близката горичка пътеката става доста по-широка и дори е трудно човек да си избере измежду многото линии. След подминаването на долния край на фермата, пътеката постепенно заприличва на нещо средно между път и улей.

В т.06 (7.3 км) достигаме по-широката и равна част на долината. Има пътеки и отляво, и отдясно на реката – ние избрахме тази отдясно. В т.07 (7.6 км) пътеката отново се раздвоява за момент – карайте по дясната, защото през лявата има бодлива тел, която не се вижда!

Малко след това, в т. 08 (7.9 км) излизаме на асфалтовия път над с. Полена и по него се връщаме до началната точка.Снимки: Любомир Ботушаров

Още снимки от карането можете да разгледате в този албум: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/kresna-january-2018. Той включва и снимки от още две карания в района.

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>