Tour de Батулия

Независимо от първата асоциация, която навява името на маршрута, това каране не прави обиколка около с. Батулия, а просто започва и завършва там. Иначе минава през селата Буковец и Огоя и е доста подходящо за начинаещи планински колоездачи. Редовните ни читатели ще открият сходства и с някои по-рано публикувани маршрути, но това е нормално – в тази част на Стара планина има толкова пътища и възможности, че те непрекъснато се преплитат в един или друг маршрут. Иначе името идва от другаде, но за него и за други неща ще научите повече от бележките на автора по-долу.

Привет на всички!

Този трак го открих, ровейки сред файлове си преди няколко дни. Мисля, че е приятен и лесен. Видях, че в сайта има доста маршрути в този район и със сигурност този повтаря трасета на някои от тях. Реших да го добавя, защото ми се струва че е подходящ и за по-начинаещи планински колоездачи ентусиасти. Но, оставям да вас да прецените дали това е така.

Изминахме го с група приятели през месец юли 2015 по времето на Tour de France, откъдето името си дойде естествено. 🙂 В началото тръгнахме 6 човека от Батулия, но го завършихме двама, като останалите се отказаха в село Буковец и се върнаха. Мисля, че изпуснаха едно приятно каране. 🙂

Накратко, основните точки по маршрута са с. Батулия – с. Буковец – с. Огоя – с. Бакьово – с. Батулия. Общата дължина е 35 км. Настилката е черен път и асфалт, разделена по равно, като най-ниската точка е на 541 м н.в., а най-високата 1171 м н.в. и разстоянието между тях е 15 км.

На някои хора може да не им хареса това, че голяма част от спускането (от Огоя до Батулия) е по асфалт, но точно затова маршрутът е подходящ за начинаещи. Ако държите да карате надолу само по пресечен терен, можете да го минете в обратна посока.

Реклама


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: площада в с. Батулия

Дължина: 35.7 км

Изкачване: 700 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: средно (КФН=5.5)

Продължителност: 2-4 часа с бързо темпо, 4-7 часа с по-бавно темпо и почивки

Вода: 2-3 л, в Буковец има чешма, в Огоя има и кръчма, но не винаги работи

Храна: за половин или цял ден в зависимост от темпото

Терен:
– асфалт – 15.7 км
– черни пътища – 20.0 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 

 


Описание:

Маршрутът започва след моста в края на Батулия, като се отклонява леко вляво от централния път с изкачване. Отляво остава някакъв комунистически паметник. Няма как да се обърка.

В началото настилката е разбит асфалт, а по-нагоре черен път. Изкачването е сравнително равномерно (като се намират и някои по-стръмни участъци) покрай приток на река Батулийска. Хубавото е, че през лятото над по-голямата част от трасето има сянка от дърветата и е сравнително прохладно. Напролет обаче на някои места се задържа кал, но не дълбока. Отстрани на пътя има и доста горски ягодки, които мотивират и дават допълнителни сили. 🙂

В Буковец зад къщата на бившото кметство (което не функционира) има външна чешма. След селото караме надясно и след около 3 км се достига най-високата точка.Оттам е спускане по твърд черен път на открито, сравнително гладък, но и с бабуни за подскачане на места. Следва отново навлизане в гориста местност, като на няколко места в долчинките се пресичат поточета, на едно от които има и чешма.

Достига се до асфалтов път, който води в Огоя. След селото надолу се стига до разклон на пътя между Батулия и Ябланица. Тук се завива надясно, като шосето минава през Бакьово и завършва в Батулия.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.