Симитли – Брестово

Това беше едно от най-хубавите карания в края на 2016 г., преди големият сняг да затрупа цялата страна. След подобна истинска зима, този маршрут вероятно ще бъде готов за каране най-рано през месец април, но при по-безснежни и топли зими може да се пробвате още през март, както и до самия край на годината през декември. Пролетта и есента са най-хубавите сезони за каране по него, но не изключвайте и лятото – тогава обаче трябва да започнете рано сутринта, преди да е станало много топло.


Най добра представа за карането по него (поне в есенно-зимни условия) можете да добиете от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/4696-travel-2017-simitli-brestovo. Ако искате още повече снимки, разгледайте и този албум в галерията: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/simitli-brestovo-december-2016. Това са материалите, в които се е претворило вдъхновението ни от карането, а сега продължавам със сухата, но важна обстоятелствена част.

Много ми се искаше да го опиша като маршрут с пълни подробности, но това просто е невъзможно, или по-точно, би било неприятно при каране, защото и нагоре, и надолу разклоните, раздвояванията и събиранията на пътища и пътеки са буквално през 200-300 метра. Затова най-добре и най-лесно е да карате по него с GPS апарат и да сверявате с един поглед дали сте на верния път.

Изкачването е по ясен, главен черен път, следващ билото на рида северно от Сухата река. Щом стъпите на този път, държите само него и само нагоре. При всички раздвоявания сме следвали по-лекия, по-обиколен, по-ясен черен път.

При спускането, което е по отсрещния рид, южно от Сухата река, следата включва почти всички преки/подсичащи пътеки, които видяхме, т.е. ту се кара по черния път, ту по пътеки и така е до махала Добрин. Заради това и техническата трудност е посочена в два варианта – ако искате да е по-лесно, карайте само по черния път. Ако искате да е по-интересно, следвайте пътеките (GPS следата), но бъдете готови и за някои по-технични участъци, както и за повечко тръни и храсти. Особено хубава е и последната част след махала Добрин, където се продължава по билото на рида между с. Полена и Симитли – хем е много красиво, хем има хубави, леки пътечки.

Реклама

Началото на маршрута е малко забито в нищото, но не е трудно за намиране. Ако идвате от Симитли, карате по пътя за с. Черниче и на половин километър след града търсите асфалтирана отбивка вдясно към голям изоставен цех, който се вижда по-навътре в полето. Карате по разбития път почти до цеха – на мястото, където асфалтът леко се изкачва към цеха, а към реката се отделя черен път, можете да спрете колите (достатъчно широко е за няколко автомобила) и да разтоварите велосипедите. Ето и линк за началната точка към Google Maps: https://goo.gl/maps/SPARnxhCyAS2.

Внимавайте да не отидете към цеха! Около него се навъртат 2-3 големи и наистина лоши кучета, които понякога са без надзор. Най-добре е да не се срещате с тях по никакъв повод. Затова и в края на маршрута има едно по-ранно слизане наляво към реката (т.27), за да не се окажете в близост до зверовете.Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: отбивката към един изоставен цех между гр. Симитли и с. Черниче

Дължина: 28.0 км

Изкачване: 1100 м

Ниво на техническа трудност: средно (R2, Т2, Т3) или високо (R2, Т2, Т3, Т4) в зависимост от това дали ще се спускате основно по черния път, или ще пробвате всички преки пътеки.

Физическо натоварване: средно (КФН=7)

Продължителност: 2-4 часа с бързо темпо, 4-7 часа с по-бавно темпо и почивки

Вода: 2-3 л, във фермата в Памуклийска махала (2/3 от изкачването) има чешма

Храна: за половин или цял ден в зависимост от темпото

Терен:
– черни пътища – 23.0 км
– пътеки – 5.0 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

Както пътят нагоре, така и пътеките/пътят надолу на много места се раздвояват и после отново се събират. Ако няма указателна точка и не е посочено изрично кой вариант да изберете, значи и двата стават, като ние обикновено избирахме по-заобиколния/по-полегатия/по-ясния.

01 (0.0 км) – Тръгваме по черния път покрай коритото на реката – първо сме от лявата страна, после пресичаме коритото и минаваме от дясната, където има и разни къщи.

02 (1.5 км) – Завиваме по черен път надясно между дворовете и започваме същинското изкачване.

03 (2.2 км) – Завиваме по серпентина наляво и се изкачваме до билото на рида (т.04), откъдето продължаваме право нагоре по основния път, следващ билото.

05 (4.4 км) – На този разклон е караме по левия път, за да не губим височина.

06 (6.7 км) – Следваме по-стръмния, но по-ясен черен път вдясно, който се изкачва право по билото. Пропускаме подсичащия път вляво.

07 (7.6 км) – Пропускаме черен път вдясно и продължаваме нагоре по основния.

08 (8.7 км) – Отклоняваме се наляво към близката високопланинска ферма (Памуклийска махала). С т.09 е маркирана чешмата, до която се стига по пътека между постройките. После подсичаме хълма и се включваме отново в основния черен път.

10 (9.4 км) – Продължаваме изкачването по основния черен път наляво.

11 (10.6 км) – Достигаме широка поляна, която е хубаво място за почивка. Оттук следваме подсичащ черен път надясно, който леко се спуска.

12 (11.1 км) – Държим черния път наляво и след стотина метра се включваме наляво в най-главния черен път в района, който идва откъм Симитли и отива към Брестово.

13 (12.7 км) – Пропускаме страничните черни пътища, продължаваме напред по основния.

14 (14.4 км) – След кратко спускане достигаме поляна, където има кръстовище на черни пътища. Оставяме главния и поемаме по пътя наляво с леко спускане. Пътят завърта покрай дерето на Сухата река и се прехвърля на отсрещния рид, където има още няколко кратки изкачвания. Повечето върхове са подсечени от приятни пътеки и където има такива, избираме тях.

15 (15.6 км) – Пътят се раздвоява. Левият подсича, десният се изкачва към върха. През хладните месеци караме по десния през билото. През лятото може да пробвате и сенчестото подсичане отляво.

16 (15.9 км) – Още един разклон – този път караме по подсичаща пътека отляво. По-нататък има още една такава.

17 (16.5 км) – Щом превалим върха, време е да сложим защитната екипировка. Оглеждаме се за пряка пътека вдясно от черния път и поемаме по нея (ако предпочитате, може и по пътя). Надолу има още десетина места, където имаме избор между преки/успоредни пътеки и черния път. Навсякъде избирахме пътеките, но някои от тях всъщност са по-лоши от пътя, докато други са много хубави. Ако се притеснявате от тръни и по-технични участъци, стойте си на пътя.

18 (21.5 км) – Окончателно излизаме на черния път и се спускаме по него надясно, навлизайки в махала Добрин над с. Полена.

19 (22.4 км) – Надясно по основния черен път.

20 (23.0 км) – Направо по основния черен път.

21 (23.5 км) – Пътят завива надясно, за да се спусне към с. Полена. Ние продължаваме по нещо средно между пътека и черен път направо (североизток), следвайки билото. Минаваме покрай една кошара и продължаваме напред. В т.22 (24.3 км) пропускаме пътека вдясно и продължаваме по билото. Спускаме се по широка поляна и я следваме с широк завой надясно

23 (24.8 км) – Пътеката се разделя, следваме лявата, която се изкачва стръмно по възвишението пред нас.

24 (25.0 км) – Пропускаме пътека надясно и продължаваме по пътеката, следваща левия рид. Скоро започва финалното спускане.

25 (25.9 км) – Пътеката се раздвоява, подсичаме отляво.

26 (26.2 км) – Пътеката се включва в дърварски път. Продължаваме спускането по него.

27 (26.6 км) – Спускаме се по занемарен черен път (по-скоро пътека) по просеката наляво към долината. Важно е да го направите тук, защото ако продължите направо по рида, ще се натресете при лошите кучета в изоставения цех.

28 (27.0 км) – Пресичаме коритото на реката и се прибираме по пътя покрай нея.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>