Огняново – Скребатно – Господинци

Казано най-простичко, ако имате повечко опит в карането и не се плашите от диви места и малко храсталясване, това е един от най-добрите маршрути, които районът около Огняново може да предложи!

Причината е една пътека. Пътека с дължина около 5 км, която започва над с. Скребатно и се спуска чак до с. Господинци при р. Места. Пътека, която някога очевидно е била ползвана редовно, защото основата ѝ все още се вижда ясно дори сред сгъстяващата се растителност по южните склонове. Пътека, която е доста разнообразна, особено с тези по-диви места, през които минава. Пътека, за която е добре да носите дълъг панталон или наколенки с протектори за пищялите, тъй като в противен случай в края ще имате изподрана и възпалена кожа по краката. И пак ще се чувствате страхотно!

Началото е в центъра на с. Огняново, а ако сте пробвали някои други карания в района, изкачването до с. Скребатно вероятно вече ви е познато. Ако не е, то основното, което трябва да знаете е, че пътят е хубав, с приятен наклон и с панорамни гледки към Пирин.

В Скребатно минаваме транзит и точно в най-горния край на селото се отклоняваме по черен път, който ни отвежда към пътеката. Тя започва с леко изкачване, но това е само за да изпита желанието ви за каране. След малко теренът се изравнява и следва първата лека и забавна част надолу. С кратко избутване се озоваваме на вр. Стража, откъдето пътеката придобива доста по-див и обрасъл вид. Надолу ни очаква все такова разнообразие – ту тесни, криволичещи между стържещите храсти коловози, ту по-ясни и бързи участъци, и дори едно-две провирания между млади дръвчета, израсли твърде близо по пътеката. От един момент обаче тя се отваря и става все по-ясна и все по-хубава. Тук вече има и някои по-технични секции и преди да се усетим, приближаваме с. Господинци и се изтъркулваме като неидентифицирани горски субекти между кошарите и дворовете на хората.

Най-трудно ми е да определя техническата трудност на пътеката. Ако беше навсякъде чиста и ясна, щеше да е със средно ниво на сложност (Т3). Във вида, в който я карахме обаче, за някои хора тя може да се окаже по-трудна, защото провирането през пущинаци обикновено не е лесно – тук те закачи клонче, там някой скрит камък се търкулне под гумата…

Като физическо натоварване маршрутът не е тежък, но не е и съвсем лек – в по-храсталивите части ще ви трябват допълнителни сили, но пък дължината е такава, че всеки би могъл да го завърти в рамките на няколко часа.

Вече се досещате, че GPS-навигацията е задължителна. В противен случай намирането и следването на пътеката ще е доста трудно.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Огняново, централен площад

Дължина: 24.1 км

Изкачване: 650 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 2-3 часа с бързо темпо; 4-5 часа с по-бавно темпо и почивки

Вода: 1-2 л, в с. Скребатно има чешма

Храна: За половин ден

Терен:
– асфалт – 17.9 км
– черни пътища – 1.2 км
– пътеки (включително и каране по поляни) – 5.0 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От площада на с. Огняново следваме табелите към с. Скребатно и с. Осиково. След 160 м (т.02) завиваме надясно. По тази основна улица напускаме селото. След последните къщи, в т. 03 (1.4 км) пропускаме асфалтова отбивка направо и продължаваме със серпентина надясно. Малко след това в т. 04 (1.8 км) пропускаме асфалтов път надясно, който слиза към част от хотелите при р. Канина. Ние караме само нагоре по асфалта към с. Скребатно.

05 (8.0 км) – В центъра на с. Скребатно продължаваме нагоре по пътя (главната улица).

06 (8.6 км) – В самия край на селото, след последните къщи, асфалтовият път прави серпентина надясно. На това място се отклоняваме по черен път покрай един заграден водопроводен обект. След 20-30м пътят преваля и започва да се спуска.

07 (9.1 км) – След краткото спускане пътят се разделя на две. Продължаваме по левия, равен път, към една къщурка, която се вижда отсреща.

08 (9.6 км) – Достигаме къщата и от нея започва пътеката. В началото се изкачваме леко вдясно. После пътеката постепенно се изравнява, а в т. 09 (9.9 км) започва да се спуска по заравнения рид на югозапад. (На това място има и нещо като пътека надясно, която пропускаме.)

10 (10.6 км) – След приятно първо спускане достигаме подножието на вр. Стража. Вляво се отклонява пътека, която пропускаме и се изкачваме право нагоре към върха.

11 (10.8 км) – На върха пътеката сякаш се губи. Трябва да я търсим надясно, провира се между ниски храсти, като тук наклонът е по-стръмен. После се поизравнява и така започват да се редуват всякакви участъци – по-стръмни, по-полегати, по-обрасли или по-чисти и ясни.

12 (11.5 км) – Изправяме се пред пояс от млади иглолистни дръвчета и пътекат се губи в него. Гледайте внимателно GPS следата и търсете пътеката леко вляво и след това пак вдясно. Когато я намерите, ще достигнете до каменни основи от стара къща – при тях завиваме надясно и след малко пътеката пак изчезва – в т. 13 (11.7 км) трябва смело да щурмуваме направо между 2-3 дръвчета и отново ще сме на пътеката. Оттук надолу тя постепенно става все по-ясна и хубава за каране. 

14 (13.0 км) – Пътеката се разделя на две, следваме лявата част (по ръба на хребета). След малко отново се събират. В т.15 (13.9 км) отново се разделя – ние минахме отляво, където е по-тясната, но по-лесна пътека и в т.16 (14.1 км) завиваме надясно, за да се влеем в т.17 в по-широката и трудна пътека, идваща отдясно. Пред нас се вижда кошара – спускаме се към нея (т.18, 14.4 км) и завиваме надясно и надолу към селото, в което влизаме между хорските кошари и дворове.

19 (14.8 км) – В центъра на с. Господинци може да направим почивка, след което продължаваме наляво и надолу по асфалта към главния път.

20 (15.8 км) – При главния път завиваме наляво към Гоце Делчев и след 50-100 м (т.21) пак наляво по страничното шосе към с.Огняново. В т.22 (20.6 км) пропускаме отбивката наляво към с. Балдево и се прибираме към Огняново.Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.