Обиколка на яз. Голям Беглик

Това е третият маршрут, който направихме с Ram Bikes през лятото на 2014 г., докато обикаляхме в района на Доспат и най-вече около три родопски язовира. Маршрутите около Широка поляна и Доспат вече са публикувани, остана само този.

Ако го сравня с другите два, той е златната среда като дължина и е съвсем лесен като терен и навигация, което го прави особено подходящ и за бързи, леки разходки от страна на по-напреднали колоездачи, и за семейни излети. Ако последните включват и деца обаче, имайте предвид следните неща: пътят на места може да им бъде твърде подрусващ; в последните няколко километра се кара по междуградски асфалтов път – в делнични дни няма сериозен трафик, но през уикендите може да е натоварен; дължината на маршрута, макар да не е нещо особено за възрастни, може да се окаже малко повече за някои от подрастващите. Разбира се, всеки родител си познава децата най-добре, но съм длъжен да спомена тези неща, защото красотата и достъпността на това каране лесно могат да доведат до подценяване.

Какво друго да кажа за този маршрут… по него ще се насладите на успокояваща природа, омайващи гледки и леко каране, но без да е скучно и еднообразно. За мен лично яз. Голям Беглик е един от най-красивите в цяла България, което е достатъчна причина човек да го обиколи. Навигацията по маршрута е толкова лесна, че дори не си правих труда да пиша подробно описание (вж. долу). Тръгвайки от стената по асфалтиран път в западна посока, той преминава в широк, черен и ясен път, като при всяко отклонение следваме него – всички други са по-второстепенни и в отдалечаваща се от язовира посока, така че ги пропускаме. Минаваме през м. Чатъма, където е лагерът на сдружение „Байкария“, завъртаме се покрай още няколко дълбоко врязани залива и излизаме на шосето Доспат-Батак, по което довършваме обиколката към стената. Черният път е с трошено-каменна настилка, като на места е започнал да става почвен (може да има и кал след дъжд), на други е идеално равен и гладък, на трети е доста подрусващ и с подвижни камъни, но в нито един момент не е прекалено труден, т.е. определено е подходящ и за начинаещи.

Пътепис от карането през 2014 г. можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/3170-travel085-ram-bikes-3-rodopski-qzovira

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/golqm-beglik


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Стената на яз. Голям Беглик
Дължина: 25.2 км
Изкачване: 300 м (в профила е отразен някакъв срив в записаната от GPS-а следа)
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=3
Продължителност: 1-2 часа с бързо темпо, 3-4 часа с по-бавно темпо, почивки и разглеждане
Вода: 0.5-1.0 литра, по маршрута има няколко чешми
Храна: Не е необходима, освен ако не дължите да хапнете на някоя поляна край брега
Терен:
– асфалт – 5.9 км
– черни пътища – 19.3 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2015_beglika-tour.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2015_beglika-tour.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

0.0 км – Започваме от стената на яз. Голям Беклик и тръгваме по асфалтов път в западна посока между почивни станции и разни други сгради. Пропускаме отклоненията наляво и надясно. В един момент (около 1.7 км) пътят става черен – широк, предимно утъпкан, следваме само него и пропускаме всички по-малки отклонения вляво (към брега) и вдясно (към гората). След като заобикаляме един от големите заливи на язовира, достигаме лагера на Байкария в м. Чатъма (8.7 км) – чудесно място за почивка. След това продължаваме все по основния черен път покрай язовира, заобикаляме още два големи залива, между тях поглеждаме към островите в язовира, и при 21.0 км излизаме на асфалтовия път Девин-Батак. По него сме наляво и след 4.2 км достигаме началната си точка – стената.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>