Мандрица – Меден бук – Горно Луково

Това е първият от маршрутите, които направихме с Ram Bikes в Източните Родопи през есента на 2014 г., и е може би най-интересният за любителите на старите села, изоставените къщи и уникалната атмосфера на този край, като в същото време оставаме близо до цивилизацията и само на едно място се изправяме пред леко храсталясване, което само внася още една приключенска нотка в преживяването.


Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/mandritsa-meden-buk-gorno-lukovo

Пътепис можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/3291

В техническо отношение маршрутът е лесен, кара се само по черни пътища, като при спусканията има само един кратък участък, който е по-изровен и стръмен – навсякъде другаде теренът е подходящ дори за неуверени/начинаещи планински колоездачи. Дължината и денивелацията на маршрута са такива, че за едни той би представлявал лека разходка в рамките на 2-3 часа, а за други целодневно каране с продължителност 5-6 часа. Във всички случаи, като се имат предвид интересните села по пътя и предполагаемото размотаване в тях, добре е да предвидим за този маршрут поне половин ден, а още по-добре цял. За мен лично едно от очарованията на Източните Родопи е усещането за спряло време и някак не мога да си представя да бързам по тези маршрути, но знае ли човек… Наклоните и нагоре, и надолу са предимно умерени или леки, така че при спокойно каране не вярвам някой да се преумори.

Комбинацията от малка надморска височина, южно разположение (буквално на километри или дори метри от границата с Гърция) и песъчливи, сухи почви (както и доста асфалт) прави този маршрут напълно подходящ за каране дори в късна есен или ранна пролет, но ако предпочитате летните температури, тук те идват още през април-май и се задържат до септември-октомври. Точно това са най-хубавите месеци за посещение в региона. През същинското лято (юни-август) по тези места става толкова напечено и горещо, че ви препоръчвам да карате само преди обяд или в късния следобед. Настоящият маршрут дава възможност за това, стига да поддържате нормално темпо и да станете достатъчно рано сутринта.

Начало на маршрута е площадът в с. Мандрица и пак там приключва карането. По пътя трудно можете да разчитате на сигурни водоизточници и кръчми, така че вземете си достатъчно вода и храна.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Мандрица, централен площад
Дължина: 27.8 км
Изкачване: 560 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа с по-бързо темпо, 4-6 часа с по-бавно темпо и/или почивки.
Вода: 2 л, в селата има чешми, но не е сигурно дали работят през всички сезони
Храна: за половин ден
Терен:
– асфалт – 12.0 км
– черни пътища – 15.8 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2015_mandritsa-meden-buk-gorno-lukovo.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: route-2015_mandritsa-meden-buk-gorno-lukovo.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:

 


Описание:

01 (0.0 км) – Тръгваме от центъра на с. Мандрица към изхода му (към пътя за Ивайловград).

02 (0.5 км) – На Т-образното кръстовище поемаме наляво към с. Долно Луково.

03 (6.5 км) – Наляво по мост над р. Бяла към с. Долно Луково.

04 (6.9 км) – Площада на с. Долно Луково. Разглеждаме селото и после се връщаме отново на пътя от Ивайловград (т.03) и продължаваме наляво към с. Меден бук.

05 (11.5 км) – В началото на с. Меден бук се отклоняваме наляво и нагоре по черен път между два навеса за сушене на тютюн и селскостопански двор. (Ако искаме да разгледаме самото село, добре е тук да спрем засичането на километрите, за да продължим после от същата стойност.) Черният път се изкачва ту през гора, ту по открит склон към граничното било.

06 (14.0 км) – Достигаме почти изоставеното село Черна черква. Вдясно има къща с доста птици в двора. Продължаваме напред по основния черен път.

07 (14.4 км) – Достигаме изоставена гранична застава. Пътят минава вляво от нея и се разделя – следваме лявата част. След още малко изкачване пътят се изравнява и започва да следва билото на 50-100 м от границата. Тук-там има занемарени черни пътища, пропускаме ги. Нашият също не е от най-използваните, но е достатъчно ясен.

08 (17.3 км) – Пътят се раздвоява, дори разтроява. Следваме левия ръкав, десният е към границата. По-нататък на още няколко места има черни пътища вдясно към границата – пропускаме ги.

09 (20.4 км) –  Достигаме първите къщи на с. Горно Луково. Стъпваме на стар асфалтов път и продължаваме по него напред към селото.

10 (21.0 км) – Центъра на с. Горно Луково. Продължаваме по главната улица, единствената асфалтирана.

11 (21.1 км) – При една реставрирана къща (вляво) се отклоняваме от асфалта по черен път надясно между къщите и напускаме селото. Следваме само основния черен път, пропускаме разклонения вляво и дясно, които обикновено са по-занемарени.

12 (22.3 км) – Пътят се раздвоява, следваме десния.

13 (24.6 км) – Излизаме при кльона (гранична бразда, където някога е имало и ограда). Покрай нея нагоре продължава стръмен черен път, ние караме по основния път надясно, но той скоро добива занемарен и обрасъл вид. Ще се наложи да си проправим път през малко храсталаци, включително бодливи такива.

14 (25.6 км) – След това кратко храсталясване отново се срещаме с кльона и продължаваме по черен път надясно.

15 (25.8 км) – Излизаме на по-хубав черен път покрай иглолистна горичка и караме наляво по него. В гората също има път, но го пропускме.

16 (26.3 км) – Пътят се раздвоява, следваме левия към с. Мандрица. Спускаме се още малко и достигаме първите къщи на селото. Следвайки естествената посока по улиците достигаме центъра.


Настаняване

Хотел „Букор Щепи“, с. Мандрица

„Букор Щепи“ на албански означава „хубава къща“. И наистина, хотелът е точно това, предоставя удобства и комфорт за градските хора в самия център на с. Мандрица, точно на площада. Съседи ще са ви някои от най-старите и представителни някога сгради на селото.

„Букор Щепи“ се състои от две части, наречени „Липа“ и „Магнолия“. Излишно е да казваме, че велосипедите са добре дошли и за тях винаги ще се намери място в къщата.

„Липа“ е изградена по-рано и представлява двуетажна къща, чиито втори етаж предлага на своите гости шест двойни стаи. Всяка стая има спалня, гардероб, шкафчета, тоалетка и голяма тераса. Всички тези помещения ползват обща всекидневна с кухня с кухненски уреди и домакински съдове,  кът за хранене, мека мебел, сателитна телевизия и др. Двете бани и тоалетни също са за общо ползване от всички стаи. Тези особености правят „Букор Щепи Липа“ особено подходящ за средно големи приятелски групи, които заедно да споделят хубавите моменти на маса, но да имат и уединението на собствената стая за нощувка.

„Магнолия“ бе завършена през 2015 г. и се състои от няколко къщи-близнаци, които осигуряват за гостите общо 8 апартамента. Всеки апартамент е двуетажен, луксозно и качествено обзаведен, с приятна тераса, и включва дневна с напълно обзаведена кухня на първия етаж и спалня с баня на втория. В един апартамент могат да нощуват до трима възрастни, но още по-подходящи са за семейства с деца.

За всички гости, които нямат време или не искат сами да приготвят храната си, към комплекса има и ресторант с бар.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Букор Щепи“ на адрес: http://bukorshtepi.com/ или се свържете на телефони +359 877 422880, +359 888 941417, +359 3665 2200.