Богое – хижа „Васильов“

Това е поредният много добър маршрут за начинаещи и деца в Тетевенския Балкан, минаващ точно по границата между общините Тетевен и Троян, т.е. еднакво достъпен и от с. Рибарица, и от с. Шипково, тъй като началото му е в м. Богое – седловината, разделяща двете населени места, през която преминава и асфалтов път. Имайте предвид, че като име често може да срещнете и Богоя – явно има някакво разминаване между местния и „официалния“ топоним. При началната точка има поляни и уширение на пътя, където можете да оставите автомобилите.

Маршрутът е пределно лесен за навигация, тъй като представлява разходка тип отиване и връщане до хижа „Васильов“ в подножието на едноименния връх. Следва се изцяло един широк и добре утъпкан път, който на повечето места е с лек и плавен наклон – ту нагоре, ту надолу. Обозначен е и със синя туристическа маркировка.

Карането е съвсем кратко, но много красиво – отивайки към хижата, пред вас ще виждате връх Васильов с двата ветрогенератора, построени на него. Връщайки се обратно, пред очите ви ще бъде централният дял на Стара планина – от вр. Вежен чак до Беклемето и нататък. В останалите посоки се простират надиплените ридове на Предбалкана. Макар че надморската височина не е голяма (между 1200 и 1350 м), усещането е като за висока планина – важно е да имате това предвид и при лошо време, защото тогава откритият характер на маршрута е по-скоро недостатък.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: местност Богое (или Богоя) на пътя Рибарица – Шипково; https://goo.gl/maps/ycGmBLpZao4wbanL6
Дължина: 6.6 км (в двете посоки)
Изкачване: 190 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3.5)
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 л, в хижата има чешма
Храна: не е необходима, в хижата може да се хапне
Терен:
– черни пътища – 6.6 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание

Краткото и напълно достатъчно описание е следното: от местността Богое (т.01) караме по широк и добре утъпкан път към хижа „Васильов“, който е обозначен  със синя туристическа маркировка. На повечето места наклонът е  лек и плавен наклон – ту нагоре, ту надолу. Пропускаме всякакви разклонения от основния път – и пътеки, и черни пътища (такива има в т.02 и т.03). Три километра след началото, в т.04, пътят се разделя – наляво е към върха, ние сме по десния към хижата (т.05), която е на 300 м. От нея се връщаме обратно по същия път.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.