Бекови скали

Това е един кратък и лек маршрут край с. Равногор, наситен с красиви родопски гледки, изключително подходящ за начинаещи, а също и за деца, които вече се справят с кратки изкачвания. Бекови скали са може би най-популярната туристическа атракция на това високопланинско родопско село и в това се убедихме, срещайки десетки туристи в рамките само на половин час. От тях се разкрива невероятна панорама към яз. Въча и безкрайните родопски ридове на изток от него. Изградена е и хубава беседка, пейки за почивка, парапети за обезопасяване.

Маршрутът е пределно лесен като навигация – отиването и връщането е по един и същи черен път – широк, добре утъпкан и с лек наклон. Навсякъде има изобилие от насочващи табели. Единствено при самите скали правим едно кръгче, за да се изкачим по-полегато от север, след което да се спуснем малко по-стръмно на юг.

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: центъра на с. Равногор
Дължина: 8.3 км
Изкачване: 190 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3)
Продължителност:  1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 л
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 1.2 км
– черни пътища – 7.1 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание:

01 (0.00 км) От площада поемаме в южна посока по павираната главна улица и пропускаме отклонението към Атолука в т.02. Следваме табелите за Бекови скали, които в т.03 (0.25 км) сочат към улицата наляво, по която започваме да се изкачваме в източна посока. В т.04 има сръстовище, след което улицата преминава в черен път. По него напускаме пределите на селото и се потапяме в типичен за Родопите пейзаж с широки ливади, оградени от гористи върхове. В т.05 (1.8 км) сме наляво покрай параклиса „Св. Илия“. Следваме само главния път и достигаме т.06 (3.3 км), където табелите за Бекови скали сочат надясно. Това обаче е по-стръмният път – ако искате, може да се качите и по него. Маршрутът обаче продължава по левия път още половин километър до т.07, където надясно  има по-полегат и сенчест път към Бекови скали. В т.08 пак сме надясно и скоро след това достигаме поляна с големи маси и пейки (т.09, 4.3 км). До самите скали с беседката и панорамата се стига по пътека наляво – може и с велосипеди, като ще трябва да ги оставите някъде покрай скалите. След съзерцаването на гледките се спускаме по по-стръмния черен път отново до т.06 и оттам по обратния път до с. Равногор.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.