Начало Пътеки Маршрути Тетевен - Боева могила
Тетевен - Боева могила
Написано от Росен Талов    Вторник, 23 Юни 2015 16:40    Печат


Тетевен – м. Боева могила – беседките на еко-пътека „Горска пътека” - Тетевен

Това е панорамен маршрут, преминаващ през подножията на върховете Острич, Червен и Кон.

Подходящ е за пролетта и есента, както и за сутрешно лятно каране.

Районът на град Тетевен предлага добри условия за планинско колоездене, като доказателство за това е настоящият маршрут.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: центъра на град Тетевен, пл. "Сава Младенов"
Дължина: 20.0 км
Изкачване: 700 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 1-2 часа с по-бързо темпо, 3-4 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 1-2 л, чешма има в местността Боева могила, но не разчитайте на нея
Храна: за половин ден
Терен:
- асфалт - 8.4 км
- черни пътища - 11.0 км
- пътеки - 0.6 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2015_teteven-boeva-mogila.zip

Описание на маршрута в PDF: route-2015_teteven-boeva-mogila.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Описание:

Началната точка на маршрута е в центъра на град Тетевен (на около 120 км от София). Паркирането на коли в града не носи рискове.

От Градския музей тръгваме към МБАЛ – Тетевен, откъдето започва изкачването към с. Бабинци. Изкачването е с дължина 4 км и минава през ромската махала на града и махала Гечовото и се достига до Y-образен разклон (разклон Бабинци-Равнище), където трябва да завием надясно от пътя за с. Бабинци. След около 600 метра асфалтовият път свършва и продължаваме нагоре по черен път.

Карайки по пътя, достигаме до друг разклон (Разклон 2), където пътят на GPS картата свършва. Нашият маршрут продължава по левия път. Ако се объркате и тръгнете по десния, след 100 метра той ще ви отведе до двора на къща и ще трябва да се върнете.

След около 1,4 км ще достигнем до местността Боева могила. Може да оставите велосипедите на пътя и да се разходите до паметника и беседката. При кошарата, намираща се непосредствено под пътя, има чешма, но не винаги има вода.

От Боева могила продължаваме по пътя и преминаваме през махала Конски дол, състояща се от няколко колиби и кошари в подножието на върховете Червен и Кон.

При достигането на кошара и къща (разклон кошари с колиба), намиращи се на малка седловина под връх Кон, продължаваме вляво и спускайки се по пътя, изровен от камионите, достигаме до края на еко-пътеката „Горска пътека”, където има изградена беседка с барбекю и наблюдателна кула. Последните 300 – 400 метра пътят преминава в пътека.

Връщането става по същият път до колибата, откъдето от седловината, по пътя минаващ покрай колибата, се изкачваме на могилата над нея. Тук вече започва спускането към град Тетевен. Пътят първоначално е почвен и минава през поляни, а в последния километър е каменист и стръмен, водещ до пътя от гр. Тетевен за с. Рибарица (Разклон Тетевен – Рибарица). Излизайки на асфалтовия пътя завиваме надясно и по него се прибираме в града.

* При преминаването през ромската махала и покрай някои от колибите има незавързани кучета, които не нападат, но създават неприятно усещане.


Снимки:


Градски музей


Черква "Всях Светих"


Начално изкачване, вр. Трескавец


Разклон Бабинци-Равнище


Пътят към Боева могила


Пътят към Боева могила


Вр. Червен


Вр. Червен и вр. Петрахиля от могилата


Пътя към Конски дол


Поглед назад към вр. Петрахиля и вр. Червен.


Поглед назад към вр. Червен и вр. Кон


вр. Петрахиля от Конски дол


Маркировка за екопътеката


Пътеката към беседката и наблюдателната кула


Беседката с барбекю


Наблюдателната кула


Начало на спускането по поляните


Add this to your website

Коментари

avatar nikolaysh33
+1
 
 
В този район на България има много, ама много красива природа. Около Тетевен има едно село Черни Вит, там има прекрасни места за каране. Голяма част от пътеките и черните пътища достигат много нависоко чак до билото на Балкана. Красиво е, чисто е и има какво да се види.

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 23 Юни 2015 17:29 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори