Трънското ждрело

Ако искате да покарате по кратък и лесен маршрут, който хем да не е съвсем близо до София, хем да не ви отнеме половин ден път, а на всичкото отгоре да има и някаква впечатляваща забележителност, тази разходка около Трън и ждрелото на р. Ерма отговаря напълно на тези изисквания.


Когато планирах този маршрут, трябваше просто да проуча черния път от с. Банкя (трънската, не софийската, макар че и в двете има минерална вода) през ждрелото, защото в едно по-ранно каране не ни бе стигнало времето за него. Покрай това обаче реших да направя и кратък маршрут, който да е напълно пригоден за начинаещи – дотолкова, че дори основното спускане е по асфалт! Малката дължина също го прави идеален за новаци, които още не си знаят силите. Ако го обмисляте като семеен маршрут обаче, имайте предвид, че се кара и по автомобилни пътища, по които има движение – ако сте с деца, не го намирам за особено подходящ.

За тези, които изпитват непоносимост към асфалта, когато наклонът е надолу, добавих и алтернативен вариант, който е малко по-дълъг – и по него има доста каране по асфалт, но то е за да достигнем един черен път, по който да се спуснем в с. Банкя.

Пътят от него покрай границата до с. Богойна и след това през ждрелото на р. Ерма е изключително приятен, достатъчно сенчест дори за лятно каране, с леки до умерени наклони нагоре, които едва ли биха затруднили когото и да било.

За самото ждрело трудно мога да намеря достатъчно описателни думи, нито пък успях да обхвана величието му в снимки – единственият начин да усетите красотата му е да го посетите на живо и смея да твърдя, че най-приятният начин е именно с колело, освен ако не сте амбицирани да се качите до върха на скалите по една много стръмна екопътека (толкова не го обичам тоя модерен израз, че няма накъде повече, ама официално така е наречена).

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/transko-jdrelo.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Трън, централен площад
Дължина: 14.8 км (основния вариант)
Изкачване: 360 м (основния вариант)
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 1 час с по-бързо темпо, 2-4 часа с по-бавно темпо и почивки (разглеждане на ждрелото).
Вода: 1 л (в с. Банкя има чешма с минерална вода)
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 9.8 км
– черни пътища – 5.0 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2015_transko-jdrelo.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: route-2015_transko-jdrelo.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

001 (0.0 км) – От централния площад на гр. Трън поемаме по главната улица в посока София (югоизток-изток). Със сравнително стръмно изкачване напускаме пределите на града и продължаваме по главния автомобилен път.

002 (2.2 км) – На една широка поляна достигаме отклонение наляво към с. Банкя. Представлява тесен асфалтов път, по който трябва да поемем – първо с леко изкачване, но като подминем сметището (пада се вдясно), започваме спускане към с. Банкя. Тъй като пътят е тесен и без добра видимост, трябва да внимаваме за идващи срещу нас автомобили и да не се увличаме прекалено със скоростта.
Алтернатива: ако искате да пробвате по-дългия вариант със спускане по черен път до Банкя, тук трябва да продължите направо, да карате още известно време по главния път, докато не достигнете отклонение към с. Врабча, по което трябва да поемете нагоре и да намерите отбиващия се вляво черен път, следвайки GPS следата.

003 (6.6 км) – Влизаме в с. Банкя и достигаме центъра му. Отдясно идва алтернативния вариант на маршрута. Караме само напред по главната улица на селото.

004 (6.7 км) – Вдясно се намира минералната баня. Не работи целогодишно. След нея продължаваме направо, улицата преминава в черен път, който се спуска наляво към реката и я пресичаме по мост. Пътят продължава от другата страна в посока Трънското ждрело. Води се екопътека, така че на места има и маркировка. Следваме само основния път, пропускаме евентуални разклонения вляво или дясно.

005 (9.3 км) – Вдясно се отклонява черен път към с. Богойна, пропускаме го и продължаваме напред. Оттук пътят става по-широк и по-често използван.

006 (10.0 км) – Наляво и нагоре се отклонява черен път, обозначен като екопътека, ние си караме по основния път покрай р. Ерма. Появяват се пейки и беседки, навлизаме в Трънското ждрело. На едно място минаваме през тунел в скалите и от другата му страна пътят продължава като асфалтов.

007 (11.7 км) – Включваме се в по-голям асфалтов път от с. Ломница към гр. Трън. Продължаваме по него направо (юг) и след 3 км достигаме града. След влизането в него на едно място (при механа „Чардака“) трябва да завием наляво и по мост над реката да излезем към централния площад на града, където завършваме карането.